Πόνος στον ώμο – Ρήξη υπερακάνθιου τένοντα

Πριν από μερικές εβδομάδες χρειάστηκε να ενδυναμώσω τον ώμο ενός ασκούμενου, ο οποίος είχε υποστεί ρήξη υπαρακάνθιου τένοντα και του ήταν αδύνατο να σηκώσει το χέρι του ακόμα και μέχρι το ύψος του ώμου, διότι πονούσε. Ο γιατρός του, μου ζήτησε να σχεδιάσω ένα εξειδικευμένο και εξατομικευμένο ασκησιολόγιο του οποίου η επιτυχία, θα γλίτωνε τον ασκούμενο από τη χειρουργική επέμβαση.  

Ο υπερακάνθιος τένοντας αποτελεί μέρος του στροφικού πετάλου του ώμου, του οποίου η κύρια λειτουργία είναι η ανύψωση και η έσω & έξω στροφή του άνω άκρου. Συνήθως λόγο μηχανικής καταπόνησης προκαλείται ερεθισμός και δομική αλλοίωση του τένοντα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονου πόνου στην περιοχή του ώμου που αντανακλά μέχρι και τον αγκώνα, με τα συμπτώματα να γίνονται πιο έντονα μετά από συνεχής επιβάρυνση του άνω άκρου και κατά την διάρκεια του ύπνου.

Ο υπερακάνθιος τένοντας κινείται ανάμεσα στο ακρώμιο και την κεφαλή του βραχιόνιου οστού, ένας πολύ μικρός χώρος ο οποίος ονομάζεται υπακρωμιακός χώρος (φωτο).

Όσο πιο ψηλά σηκώνουμε το χέρι μας, τόσο ο υπακρωμιακός χώρος γίνεται πιο στενός παγιδεύοντας τον υπερακάνθιο τένοντα, προκαλώντας έτσι τον ερεθισμό του. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κυρίως πάνω από το ύψος του ώμου προκαλούν φλεγμονή και πρήξιμο του τένοντα, με αποτέλεσμα αυτός να κινείται ακόμα πιο δύσκολα μέσα στον υπακρωμιακό χώρο, κάτι το οποίο προκαλεί τη δομική του αλλοίωση και τον πόνο.   

 

Τα συμπτώματα που προκαλεί ένα τραυματισμένος υπερακάνθιος τένοντας είναι:

  • Πόνος κατά τις κινήσεις του χεριού, όταν αυτές γίνονται πάνω από το ύψος της κεφαλής ή όταν σηκώνουμε βαριά αντικείμενα.
  • Πιθανό πρήξιμο και τρυφερότητα στο μπροστινό μέρος του ώμου.
  • Μειωμένο εύρος κίνησης λόγω του πόνου και της ακαμψίας.
  • Πόνος τη νύχτα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

Έχοντας όλα αυτά τα δεδομένα καθώς και τη γνωμάτευση του γιατρού, σχεδίασα ένα ασκησιολόγιο το οποίο στόχευε:

  1. Στη διεύρυνση του υπακρωμιακού χώρου, με διάταση των μυών του αυχένα, του τραπεζοειδή και του ρομβοειδή μυ, με τη μέθοδο PNF.
  2. Τη διόρθωση της εμβιομηχανικής κίνησης του άνω άκρου, κάτι το οποίο θα σταματούσε να ερεθίζει τον τένοντα κατά την κίνηση του χεριού, άρα και το πόνο.
  3. Στην κινητοποίηση της ωμοπλάτης.
  4. Στην ενδυνάμωση του άνω μέρους της πλάτης ώστε να στηρίξει και να σταθεροποιήσει την ωμική ζώνη.
  5. Στην σταδιακή και προσεκτική ενδυνάμωση της ωμικής ζώνης.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι μετά τις 4 πρώτες συνεδρίες ο Γ.Κ σταμάτησε να πονάει, στις επόμενες 10 συνεδρίες κατάφερε και σήκωνε το χέρι πάνω από το ύψος του ώμου, κάτι το οποίο μας επέτρεψε να προχωρήσουμε στη σωστή ενδυνάμωση του, καταφέρνοντας τελικά να αποφύγουμε τη χειρουργική επέμβαση, χωρίς καμία φαρμακευτική αγωγή και τη βοήθεια μηχανημάτων, μόνο με τη διόρθωση τη κινητικής λειτουργίας του άνω άκρου, τη σωστή ενδυνάμωση και την κινητοποίηση της περιοχής. Εκτός όλων αυτών, που ήταν τα άμεσα αποτελέσματα, ο ασκούμενος κατάφερε και απόκτησε μια functional movement (λειτουργική κίνηση), κάτι το οποίο  θα τον προστατέψει από μελλοντικούς τραυματισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή. 

 

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης &

της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση