Πόνος στο πίσω μέρος του γονάτου – Ιγνυακός μυς

Ο ιγνυακός μυς (Popliteus muscle) βρίσκεται ακριβώς κάτω από την άρθρωση του γονάτου, στο ανώτατο τμήμα της κνήμης και είναι ο βαθύτερος μυς της άρθρωσης, και ο μόνος μυς ο οποίος δρα μόνο στην άρθρωση του γονάτου και όχι και στην άρθρωση της ποδοκνημικής. 

Είναι ένας λεπτός και επίπεδος μυς, έχει τριγωνικό σχήμα και διατρέχει διαγώνια το πίσω μέρος της άνω κνήμης και ένα τμήμα της αρθρικής κάψουλας, αλλά δεν εισέρχεται στο αρθρικό σύστημα.

Η κύρια και μοναδική (την κάνει μόνο αυτός) λειτουργία του ιγνυακού μυ, είναι η ικανότητά του να αντιστρέφει την προέλευση και την θέση του ανάλογα με το εάν ο μηρός ή η κνήμη είναι σταθερή ή όχι. Είναι ο κύριος υπεύθυνος για την κάμψη του γονάτου και για τον έλεγχο της εσωτερικής & εξωτερικής περιστροφής της κνήμης κατά τη διάρκεια της στατικής φάσης της βάδισης.

Τα λανθασμένα πρότυπα κίνησης, η λάθος στάση του σώματος, η κακή λειτουργία του και όλων των συνεργαζόμενων μυών και οι τυχόν μυϊκές ανισορροπίες, επιβαρύνουν τον ιγνυακό μυ, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την κινητικότητα και τον κινητικό έλεγχο της άρθρωσης και να την εκθέτουν σε τραυματισμό.

Η Κυριακή, 51 ετών, αγρότισσα, απευθύνθηκε στο Functional Movement διότι υπέφερε από πόνο στην εξωτερική και πίσω πλευρά του γονάτου καθώς το τέντωνε. Επίσης, ο πόνος πολλές φορές συνοδευόταν και από πρήξιμο εξωτερικά του γονάτου. 

Η κινητική αξιολόγηση που πραγματοποιήσαμε αμέσως, σε συνδυασμό με τα συμπτώματα, μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα πρόκειται για τραυματισμό του Ιγνυακού μυ. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό της Κυριακής, σχεδιάσαμε ένα εξειδικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο περιλάμβανε:

  • Ασκήσεις για τη βελτίωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης του γονάτου και
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης – σταθεροποίησης της άρθρωσης

Μετά από 3,5 μήνες εφαρμογής του προγράμματος η Κυριακή ανακουφίστηκε σε ικανοποιητικό βαθμό από τους πόνους  μιας και κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά το εύρος κίνησης του γονάτου. Αυτό τη βοήθησε να είναι πιο αποδοτική στην εργασία της. Συνεχίζοντας να εκτελεί τις εξατομικευμένες ασκήσεις που της δόθηκαν θα αποφύγει πιθανούς τραυματισμούς στο μέλλον.

Μοιραστείτε το!