Πόνος στους όρχεις – Ένας ιδιαίτερος & πολύ εξουθενωτικός πόνος

Ο χρόνιος πόνος των όρχεων είναι μία κατάσταση που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν αρκετοί άνδρες. Ο χρόνιος πόνος των όρχεων ή ορχιαλγία, ορίζεται ως ο πόνος που διαρκεί πάνω από 3 μήνες επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενή.

Περίπου 300.000 άνδρες ετησίως βιώνουν πόνο στους όρχεις και στη βουβωνική χώρα, με το 60% των περιπτώσεων αυτών να μην γνωρίζουν την ακριβή αιτία του πόνου. Αυτός  είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι άνδρες που εμφανίζουν χρόνιο πόνο στους ορχείς, υποβάλλονται σε πολλές εξετάσεις και επισκέπτονται πάρα πολλούς γιατρούς, διαφορετικών ειδικοτήτων.

Συμπτώματα

Ο χρόνιος πόνος στους όρχεις μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά η μέση ηλικία εμφάνισης του είναι η δεκαετία  των 35 – 45 ετών. Ο πόνος των όρχεων μπορεί να παραμείνει εντοπισμένος στο όσχεο ή μπορεί να επεκτείνεται στη βουβωνική χώρα, το περίνεο, το ιερό οστό ή/και στα πόδια. Ο πόνος μπορεί να είναι μονόπλευρος ή αμφιτερόπλευρος, διακοπτόμενος ή και συνεχής. Ενώ συνήθως ο πόνος επιδεινώνεται κατά την εκτέλεση των σωματικών δραστηριοτήτων του ατόμου, διότι προκαλούν «εσωτερική» πίεση στη βουβωνική χώρα.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην περιοχή των όρχεων, όπως:

  • Η πολύωρη καθιστική θέση, επειδή ασκεί πίεση στο πρόσθιο πυελικό έδαφος και στους όρχεις
  • Η πίεση του μηριαίου νεύρου
  • Η υπερβολική και λανθασμένη εκγύμναση των κοιλιακών μυών και των προσαγωγών
  • Η δυσκαμψία και η μειωμένη κινητικότητα της οσφυϊκής μοίρας
  • Η πίεση του λαγονοβουβωνικού νεύρου,

είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τον πόνο των όρχεων, όταν φυσικά δεν υπάρχει κάποια ιατρική αιτία, όπως καρκίνος, λοίμωξη, τραύμα κ.α. Για το λόγο αυτό οι ασθενείς που εμφανίζουν πόνο στους όρχεις, θα πρέπει να εξετάζονται αρχικά από κάποιον γιατρό.

Θεραπεία του πόνου των όρχεων

Η θεραπεία του πόνου των όρχεων, είναι μια δύσκολη και πολύ περίπλοκη διαδικασία. Σημαντικό ρόλο στην ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία παίζει η κλινική και κινητική αξιολόγηση του ασθενή από τον θεραπευτή.

  • Η απελευθέρωση των μυοπεριτονιακών δομών
  • Η επαναφορά της μυϊκής ισορροπίας στους μύες της πυέλου και του κορμού
  • Η διόρθωση των κακών συνηθειών (κακή στάση σώματος , βελτίωση της κάθετης θέσης- όχι σταυροπόδι), κ.α
  • Η κινητοποίηση νευρικών και μαλακών ιστών,

είναι μέθοδοι και τεχνικές οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με την περίπτωση του ασθενή, ώστε να απαλλαγεί από το χρόνιο πόνο στους όρχεις.

Ο χρόνιος πόνος των όρχεων, είναι μια εξουθενωτική κατάσταση όπου συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί η αιτία του πόνου, για αυτό και τις περισσότερες φορές οι συμβατικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές.

Στο Functional Movement εφαρμόζοντας ειδικές και εξειδικευμένες κινησιολογικές δοκιμές μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία που προκαλεί τον πόνο στους όρχεις, αν αυτή (η αιτία) οφείλεται σε μυοσκελετικούς ή νευροπαθητικούς η εμβιομηχανικούς  παράγοντες.

Αν ταλαιπωρήστε εσείς ή κάποιος γνωστός σας, από έναν τόσο ιδιαίτερο και πολύ εξουθενωτικό πόνο, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο Functional Movement (FM), για να απαλλαγείτε από αυτόν τον εξουθενωτικό και πολύ ενοχλητικό πόνο, βελτιώνοντας κατά πολύ την ποιότητα της ζωή σας.

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

 

Μοιραστείτε το!