Η άσκηση ως μέσω θεραπείας δεν επικεντρώνεται μόνο στην ενδυνάμωση των μυών

Η Κινησιοθεραπεία και η εξειδικευμένη άσκηση θεωρείται από όλους τους επιστήμονες ως η πιο  αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία όλων των μυοσκελετικών πόνων και των μη μεταδοτικών ασθενειών. Μάλιστα σύμφωνα με τον Ιπποκράτη 460-377 ΠΧ «Άν μπορούσαμε να δώσουμε σε κάθε άτομο την σωστή δόση άσκησης και διατροφής ούτε πολύ λιγότερη ούτε πολύ περισσότερη τότε θα είχαμε βρει τον ασφαλέστερο δρόμο για την υγεία».

Παρόλες όμως τις επιστημονικές αναφορές για την θεραπευτική δράση της άσκησης, ο περισσότερος κόσμος δεν την εφαρμόζει είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης είτε λόγω του ότι ο ασθενής θα πρέπει να έχει μία ενεργή και όχι παθητική συμμετοχή.

Σε τι διαφέρει όμως η άσκηση ως μέσω θεραπείας σε σχέση με την απλή μορφή της άσκησης

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην άσκηση ως μέσω θεραπείας και στην απλή μορφή άσκησης, είναι ότι η άσκηση ως μέσω θεραπείας δεν επικεντρώνεται μόνο στην ενδυνάμωση των μυών, ενώ οι περισσότεροι γιατροί και επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ό,τι αν ο ασκούμενος δυναμώσει τότε θα σταματήσει και να πονάει.

Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη και σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και κατεύθυνση από την φιλοσοφία της άσκησης ως μέσω θεραπείας. Στόχος της άσκησης ως μέσω θεραπείας, είναι να μειώσει τον πόνο του ασθενή ενώ ταυτόχρονα να βελτιώσει την λειτουργικότητά του. Επίσης αυτού του είδους η θεραπεία εκπαιδεύει τον ασθενή στο να αυτοδιαχειρίζεται τις καταστάσεις του βοηθώντας τον όχι μόνο να ανακουφιστεί από τους πόνους, αλλά και να αποφύγει μελλοντικούς πόνους η μία πιθανή χειρουργική επέμβαση. Ο στόχος αυτός όμως δεν επιτυγχάνεται μόνο με την ενδυνάμωση των μυών, αλλά μέσα από μία πολύ πιο περίπλοκη και εξειδικευμένη διαδικασία.

Αρχικά ο εξειδικευμένος επαγγελματίας, θα πρέπει να εντοπίσει την αιτία που προκαλεί τον πόνο και στην συνέχεια να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης. Το πρόγραμμα αυτό της άσκησης όμως, δεν επικεντρώνεται όμως στην ενδυνάμωση των μυών, αλλά επικεντρώνεται στην σωματική κατάσταση και στις σωματικές ικανότητες του ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με την αιτία που προκαλεί τον πόνο ο θεραπευτής θα επιλέξει αν το πρόγραμμα της άσκησης θα επικεντρωθεί:

  • στην κινητοποίηση των μαλακών ιστών ή
  • στην κινητοποίηση των αρθρώσεων ή
  • στην απελευθέρωση των υπεδραστήριων μυών ή
  • στην ενεργοποίηση των υπολειτουργικών μυών ή
  • στη σταθεροποίηση των συγκεκριμένων περιοχών του ανθρώπινου σώματος.
Γιατί όμως η ενδυνάμωση των μυών δεν είναι πάντα αποτελεσματική στη θεραπεία χρόνιων πόνων
  1. Η ενδυνάμωση των μυών δεν αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία στην θεραπεία χρόνιων πόνων διότι:
  2. Η άσκηση η οποία εστιάζει στην ενδυνάμωση, «σφίγγει» ακόμα περισσότερο τους υπερδραστήριους μύες, οι οποίοι με την σειρά τους προκαλούν ακόμα περισσότερο ένταση και πόνο
  3. Η άσκηση η οποία εστιάζει στην ενδυνάμωση, δεν βοηθάει στο να βελτιωθεί το εύρος κίνησης μίας δύσκαμπτης άρθρωσης, αλλά το αντίθετο.
  4. Μια τραυματισμένη περιοχή του ανθρώπινου σώματος, έχει τραυματισμένους συνδέσμους και ιστούς, οι οποίοι δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν εξωτερικές επιβαρύνσεις .
  5. Συνήθως οι τραυματισμένες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, εμφανίζουν μια αστάθεια η οποία αν δεν διορθωθεί δεν μπορεί αυτή {η περιοχή} να δεχτεί μια άσκηση που εστιάζει στην ενδυνάμωση, γιατί αυτό θα μεγαλώσει την αστάθεια και θα προκαλέσει ακόμη περισσότερη δυσλειτουργία και πόνο.
Γιατί η άσκηση ως μέσω θεραπείας είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία ενάντια στο χρόνιο πόνο

Γιατί τα άτομα που ταλαιπωρούνται από χρόνιους πόνους, δεν σημαίνει ότι έχουν και αδύναμους μύες. Οι πόνοι αυτοί, μπορεί να οφείλονται.

  • Σε μυϊκούς σπασμούς
  • Σε αστάθεια
  • Σε χαλαρούς συνδέσμους κτλ

Γι΄συτό το λόγο οι συμβατικοί τρόποι θεραπείας (ΤΕΝ, μασάζ, υπέρηχοι κ.α), ανακουφίζουν προσωρινά από τους πόνους και όχι μόνιμα.

Με λίγα λόγια, η άσκηση ως μέσω θεραπείας σε συνδυασμό με τη χειροπρακτική φροντίδα, είναι πολύ  πιο αποτελεσματική για την εξάλειψη – θεραπεία του χρόνιου πόνου, διότι αυτή δεν εστιάζει μόνο την ενδυνάμωση των μυών, αλλά στην σωματική και μυϊκή κατάσταση του ασθενή λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις σωματικές ικανότητες του ασθενή.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!