Πως σχετίζεται η παχυσαρκία με τον χρόνιο πόνο

Πριν την πανδημία του Covid 19, μια άλλη πανδημία κυριαρχούσε και εξακολουθεί να κυριαρχεί παγκοσμίως και αυτή είναι η παχυσαρκία. Το ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων παγκοσμίως είναι πολύ μεγάλο, κάτι που αναγκάζει τους επιστήμονες να θεωρούν ότι αυτή είναι η πραγματική πανδημία του 21ο Αιώνα. Όχι βέβαια ότι πρέπει να υποτιμάται ο Covid 19 και οι αρνητικές του συνέπειες, απλά ο αρνητικός αντίκτυπος της παχυσαρκίας είναι εκτεταμένος και μάλιστα, όχι ορατός.

Τι ονομάζουμε παχυσαρκία

Παχυσαρκία ονομάζουμε την κατάσταση την όποια ένα άτομο έχει μεγάλο ποσοστό λίπους (πέρα του φυσιολογικού), επηρεάζοντας αρνητικά τον τρόπος της σωματικής του και οργανικής του λειτουργίας. Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, η οποία προκαλεί προοδευτικές αλλαγές στο σώμα του ατόμου, και οι οποίες με την πάροδο του χρόνου οδηγούν σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του

Πως ορίζεται η παχυσαρκία

Οι επαγγελματίες υγείας για να ορίσουν την παχυσαρκία, χρησιμοποιούν τον δείκτη μάζα σώματος (ΔΜΣ) ο οποίος μετρά το σωματικό βάρος του ασθενή έναντι του ύψους του. Με τον τρόπο αυτό, ταξινομούμε την παχυσαρκία, σε 3 τύπους

  • Παχυσαρκία τύπου 1, άτομο με ΔΜΣ 30<35 kg/m2
  • Παχυσαρκία τύπου 2, άτομο με ΔΜΣ 35<40 kg/m2
  • Παχυσαρκία τύπου 2, άτομο με ΔΜΣ 40+ kg/m2

Υπάρχει όμως και η παιδική παχυσαρκία, ο υπολογισμός της οποίας γίνεται επίσης με το ΔΜΣ, αλλά υπολογίζεται σε σχέση με την ηλικία και το φύλο του παιδιού, Π.χ  ένα παιδί άνω των 2 ετών μπορεί να διαγνωστεί με παχυσαρκία εάν ο ΔΜΣ του είναι μεγαλύτερος από το 95% των συνομήλικών του στην ίδια κατηγορία.

Τι προκαλεί την παχυσαρκία

Στο πιο βασικό επίπεδο, η παχυσαρκία προκαλείται από την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που μπορεί να καταναλώσει και να «χρησιμοποιήσει» το ανθρώπινο σώμα. Αυτή η αυξημένη τάση για κατανάλωση θερμίδων, μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Γρήγορα και βολικά φαγητά, τα οποία είναι επεξεργασμένα ώστε να μπορούν να καταναλωθούν γρήγορα και εύκολα. Τα τρόφιμα αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος, είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες, και μάλιστα τις περισσότερες φορές μας αφήνουν πιο πεινασμένους
  • Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Η βιομηχανία τροφίμων έχει σχεδιαστεί για να μας πουλά προϊόντα στα οποία θέλει να εθιστούμε για να τα αγοράζουμε συνέχεια. Τα τρόφιμα αυτά έχουν υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης, για να τα κάνουν πιο ελκυστικά και εθιστικά, κάτι το οποίο με την πάροδο του χρόνου αλλάζει τις  γευστικές  μας συνήθειες και προσδοκίες
  • Οι ψυχολογικοί παράγοντες. Η πλήξη, η μοναξιά, το άγχος και η κατάθλιψη, είναι πολύ κοινά στην σύγχρονη κοινωνία και όλα αυτά μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφής, γιατί με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούμε τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο μας.
  • Η διατάραξη ορμονών. Οι ορμόνες είναι αυτές που ρυθμίζουν τα σήματα πείνας και κορεσμού, οπότε όταν αυτές διαταράσσονται από την έλλειψη ύπνου και το άγχος, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πότε έχουμε χορτάσει.
  • Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η οποία συνήθως συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Πως σχετίζεται όμως η παχυσαρκία με τον χρόνιο πόνο

Η παχυσαρκία εκτός από τις οργανικές αλλαγές που επιφέρει στο ανθρώπινο σώμα, ασκεί και αρκετά μεγάλη πίεση στο ανθρώπινο μυοσκελετικό σύστημα

Σύμφωνα με τις έρευνες:

  • Το 1/3 των ενηλίκων με παχυσαρκία, υποφέρει από αρθρίτιδα , ενώ
  • για κάθε 5 κιλά αύξησης του σωματικού μας βάρους, ο κίνδυνος για αρθρίτιδα γόνατος αυξάνεται κατά 36%

Επίσης  η παχυσαρκία συμβάλλει στην εμφάνιση:

  • πόνου στη μέση
  • πόνου στα γόνατα και
  • οστεοαρθρίτιδας

Ομοίως στη διαχείριση του χρόνιου πόνου, η επίδραση της παχυσαρκίας δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η παχυσαρκία δεν είναι μόνο διαδεδομένη σε ασθενείς με χρόνιο πόνο, αλλά μπορεί και να λειτουργήσει και ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιου πόνου.

Για παράδειγμα τα παχύσαρκα άτομα, αναφέρουν περίπου 20% περισσότερο πόνο σε σύγκριση  με τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος, με το ποσοστό αυτό να φτάνει και μέχρι το 60%.

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω την παχυσαρκία και τον χρόνιο πόνο

Καταρχήν, εδώ πρέπει να αναφέρουμε, ότι η πρόληψη είναι ευκολότερη της θεραπείας κάτι το οποίο στην Ελλάδα δεν έχουμε υιοθετήσει ακόμα. Εάν έχετε παρατηρήσει ένα μοτίβο πρόσφατης αύξησης των σωματικού σας βάρους το οποίο ίσως και να επηρεάζει το μυοσκελετικό σας σύστημα, ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παρέμβετε είναι η κίνηση & η σωματική άσκηση.

Όλες οι τελευταίες μελέτες αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις τροποποίησης του σωματικού μας βάρους, οι οποίες επικεντρώνονται στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και στην αλλαγή της διατροφής, όχι μόνο οδήγησαν σε μείωση του σωματικού βάρους, αλλά βελτίωσαν και την ποιότητα ζωής των παχύσαρκων ατόμων.

Οι θεραπευτές που είναι εξειδικευμένοι στη διαχείριση & στη θεραπεία του χρόνιου πόνου, έχουν της γνώσεις και την ικανότητα ώστε να ενσωματώσουν τη διαχείριση του σωματικού βάρους στην θεραπευτική τους προσέγγιση για το χρόνιο πόνο

Άρα το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του χρόνιου πόνου, και για αυτό το λόγο ένας θεραπευτής θα πρέπει να το συνυπολογίζει στην θεραπευτική του προσέγγιση ώστε αυτή να είναι όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική.

ΠαγούνηςΝικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!