Κινητική απεικόνιση – Τι είναι και ποια η σημασία της στην αποκατάσταση και στη διορθωτική άσκηση

Σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες έρευνες, η εκπαίδευση και η λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία και το συντονισμό του εγκεφάλου.

Το ανθρώπινο σώμα, δεν θα ήταν τίποτα αν δεν υπάρχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όπως επίσης δεν θα μπορούσε (το ανθρώπινο σώμα) να φτάσει σε υψηλές δυνατότητες – αποδόσεις χωρίς τη συνεργασία και την εκπαίδευση του μυαλού μας.

Για αυτό το λόγω οι σύγχρονες και ολιστικές θεραπείες, εστιάζουν πλέον στο συντονισμό του μυαλού & σώματος, ώστε με τον τρόπο αυτό να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Με τον τρόπο αυτό, οι θεραπευτές καταφέρνουν να ηρεμούν το νευρικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν στον ασθενή τη δυνατότητα να «μάθει» αυτός το σώμα του και τη λειτουργία του. Ο τρόπος αυτός θεραπείας ονομάζεται κινητική απεικόνιση.

Τι είναι όμως η κινητική απεικόνιση – Moto Imagers

Η κινητική απεικόνιση δεν είναι μια καινούργια πρακτική – μέθοδο. Είναι μια πρακτική η οποία εφαρμόζεται περισσότερο σε καταστάσεις αποκατάστασης & θεραπείας χρόνιων πόνων, αλλά και σε καταστάσεις για τη βελτίωση της απόδοσης κυρίως σε αθλητές.

Με την κινητική απεικόνιση η εκτέλεση μιας κίνησης δεν είναι μία υπόθεση μόνο του ανθρώπινου σώματος, αλλά και του μυαλού. Αυτό που εννοούμε είναι ότι με την κινητική απεικόνιση, κατά την εκτέλεση μίας κίνησης εκτός από το σώμα εκπαιδεύουμε ταυτόχρονα και το μυαλό ώστε αυτό να ενεργοποιήσει» τις σωστές περιοχές του ανθρώπινου σώματος για να εκτελέσει μία κίνηση σωστά και λειτουργικά.

Με την κινητική απεικόνιση, μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση του σωματικού πόνου, και αυτό γίνεται με το φαινόμενο της νευροπλαστικότητας.

Η νευροπλαστικότητα , είναι η ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να μαθαίνει να προσαρμόζεται στις αλλαγές και στα διαφορετικά ερεθίσματα. Μέσω της νευροπλαστικότητας, αυξάνουμε το μέγεθος του εγκεφάλου και τον αριθμό των δυνατών συνδέσεων μέσα στον εγκέφαλο μας, δίνοντας στο σώμα μας την ικανότητα να εκτελέσει μία δεξιότητα ή μία εργασία με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτό συμβαίνει διότι το ανθρώπινο σώμα είναι απλώς το «προϊόν» αυτού που μπορεί να κάνει ο εγκέφαλος. Ο εγκέφαλος είναι κυριολεκτικά το κέντρο ελέγχου για κάθε διαδικασία στο ανθρώπινο σώμα.

Πως όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κινητική απεικόνιση στην αποκατάσταση

Η κινητική απεικόνιση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη & αποτελεσματική στην αποκατάσταση και στη θεραπεία του χρόνιου πόνου, επειδή βοηθάει & εκπαιδεύει το ανθρώπινο σώμα να εκτελεί δεξιότητες σωστά, αλλά και να προσαρμόζεται σε νέα ερεθίσματα. Ο στόχος της αποκατάστασης είναι:

  • να διδάξει – εκπαιδεύσει τους μύες να ενεργοποιούνται σωστά για να «χτίσουν» δύναμη, και
  • να διδάξει – εκπαιδεύσει το ανθρώπινο σώμα να κινείται χωρίς πόνο ή αρνητικά μοτίβα αντιστάθμισης, ακολουθώντας σωστά το χρόνο και τη σειρά των κινήσεων.

Η κινητική απεικόνιση αποτελεί την απόλυτη μέθοδο για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα αποκατάστασης και θεραπείας, διότι κατά τη διαδικασία της αποκατάστασης, οι θεραπευτές θα πρέπει να εκπαιδεύουν τους ασθενείς τους για το πώς να χρησιμοποιούν το σώμα τους αποτελεσματικά και σωστά, και ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος, είναι η μέθοδος της κινητικής απεικόνισης.

Πως εξασκείται η κινητική απεικόνιση

Η εξάσκηση της κινητικής απεικόνισης, απαιτεί την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου  θεραπευτή και ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον ώστε ο ασθενής να μπορεί να συγκεντρωθεί και να νιώσει το σώμα και το μυαλό του, κατά την εκτέλεση της κάθε δεξιότητας.

Με την καθοδήγηση του θεραπευτή, ο ασθενής μαθαίνει να ενεργοποιεί τις σωστές μυϊκές ομάδες για κάθε δεξιότητα κάτι που με τη συνεχή εκπαίδευση και την πάροδο του χρόνου αυτό γίνεται ακούσια. Αυτό συμβαίνει, διότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος γνωρίζει πια νεύρα και ποιους μύες πρέπει  να ενεργοποιήσει και αυτό το κάνει αυτόματα, αρκεί εμείς να μην τον εμποδίζουμε χρησιμοποιώντας λανθασμένα ή αλλοιωμένα κινητικά μοτίβα.

Με λίγα λόγια η κινητική απεικόνιση, έχει τη δύναμη να θεραπεύσει – αποκαταστήσει νευρολογικές και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, καθώς και να μειώσει τα επίπεδα του στρες και του σωματικού πόνου.

Η  κινητική απεικόνιση είναι χρήσιμη για την αποκατάσταση και την εκπαίδευση οποιουδήποτε μέρους του ανθρώπινου σώματος, σε οποιοδήποτε άτομο. Οι δυνατότητες της είναι ατελείωτες ακόμα και σε άτομα τα οποία μπορεί να μην είναι δεκτικοί στην άσκηση ή σε εκείνους που έχουν ένα μεγαλύτερο επίπεδο φόβου η άγχους.

Στο Functional Movement, όλες μας οι θεραπείες βασίζονται στην κινητική απεικόνιση, διότι πιστεύουμε εκτός του ότι έχει ατελείωτες δυνατότητες, είναι και ο μόνος τρόπος για έχουμε μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!