Πως αντιμετωπίζουμε ένα τράβηγμα στους μύες του αυχένα

Ένα τράβηγμα στους μύες του αυχένα είναι από τα χειρότερα και πιο επικίνδυνα σημεία του σώματος, στα οποία μπορεί να τραυματιστεί κάποιος. Ένας τέτοιος τραυματισμός μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, είτε κατά τη διάρκεια της εργασίας μας, είτε κατά την διάρκεια της προπόνησης μας ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης μας, ως αποτέλεσμα της κακής θέσεις του σώματός μας.

Ανεξάρτητα από το αν ο πόνος είναι έντονος ή όχι, ένας τέτοιος τραυματισμός σε ένα τέτοιο επικίνδυνο σημείο του σώματός, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν.

Παρακάτω δίνουμε μερικές συμβουλές, ώστε να αντιμετωπίσουμε σωστά και ακίνδυνα έναν τέτοιο τραυματισμό, χωρίς βέβαια να αντικαταστήσουμε τις συμβουλές – συστάσεις του γιατρού σας. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι αν αισθάνεστε ότι χρειάζεται να επισκεφτείτε κάποιο γιατρό, να το κάνετε άμεσα.

Συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε ένα τράβηγμα – πόνο στους μύες του αυχένα

  1. Ξεκούραση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να ξεκουράσετε αμέσως τον αυχένα σας, ξαπλώνοντας και κρατώντας τον λαιμός σας σε μία ουδέτερη θέση. Μην προσπαθείτε να γυρίσετε το κεφάλι σας με τον έναν ή άλλο τρόπο, γιατί έτσι θα αυξήσετε την ένταση στην περιοχή και ενδεχομένως να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά.

2.Παγοθεραπεία
Εφαρμόστε για περίπου 15 λεπτά πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα, στην περιοχή όπου αισθάνεστε πόνο, και αυτό επαναλάβετέ το 2-3 φορές την ημέρα, για τις τρείς πρώτες ημέρες, από την εμφάνιση του τραυματισμού. Μετά την Τρίτη ημέρα από τον τραυματισμό, επαναλάβετε το ίδιο μοτίβο χρησιμοποιώντας ζεστά επιθέματα μέχρι να εξαφανιστεί ο πόνος.
3.Μαλάξεις
Κάντε απαλές μαλάξεις γύρω από το λαιμό σας, γιατί θα αποσυμπιέσει την περιοχή και θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.

4.Αποχή από τις προπονήσεις ή από την εργασία σας
Η αποχή από τις προπονήσεις και από την εργασία σας, γίνεται όχι μόνο για λόγους ξεκούρασης, αλλά και για να σταματήσετε να επιβαρύνετε την περιοχή του αυχένα, ασκώντας του διαφόρων μορφών πιέσεις έως ότου θεραπευθείτε και σταματήσετε να πονάτε.

Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις συγκεκριμένες οδηγίες 2-3 φορές την ημέρα, εάν όμως  συνεχίζετε να πονάτε, σταματήστε αμέσως οποιαδήποτε δραστηριότητα, η οποία επιβαρύνει τους μύες του αυχένα και συνεχίστε να ακολουθείτε τις παραπάνω συμβουλές ή επισκεφτείτε το γιατρό σας. Παρακάτω προτείνουμε ένα ασκησιολόγιο, το οποίο θα δυναμώσει τους μύες του αυχένα ενώ ταυτόχρονα, θα τους δώσει την απαιτούμενη κινητικότητα.

Ασκησιολόγιο1:
α) Καθίστε σε μία καρέκλα κοιτάζοντας ευθεία μπροστά, έχοντας τον αυχένα σε μία ουδέτερη θέση.
β) Σηκώστε αργά το πηγούνι σας και κοιτάξτε ψηλά το ταβάνι.
γ) Χαμηλώστε το κεφάλι σας και κοιτάξτε το πάτωμα.
δ) Σηκώστε το κεφάλι σας στην αρχική θέση, κοιτάζοντας ευθεία μπροστά, έχοντας τον αυχένα σε μία ουδέτερη θέση.

Ασκησιολόγιο2:

α)Γυρίστε το κεφάλι σας προς τα αριστερά όσο μπορείτε, χωρίς να αισθανθείτε πόνο και χωρίς να γυρίζετε τους ώμους σας.
β)Επαναλάβετε με τον ίδιο τρόπο προς τα δεξιά σας.
γ)Επιστρέψτε στην αρχική σας θέση, κοιτάζοντας ευθεία μπροστά, έχοντας τον αυχένα σε μία ουδέτερη θέση.

Ασκησιολόγιο3:

α) Γυρίστε το κεφάλι σας προς τα αριστερά, έτσι ώστε το αριστερό σας αυτί να αγγίξει τον αριστερό σας ώμο.

β)Επαναλάβετε με τον ίδιο τρόπο προς τα δεξιά σας.

Εάν μπορείτε και εκτελείτε το παραπάνω ασκησιολόγιο, 2-3 φορές την ημέρα και για 5-6 ημέρες χωρίς να αισθάνεστε πόνο, σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να επανέρθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες με ασφάλεια. Εάν είστε αθλητές, θα πρέπει να εξεταστείτε πρώτα από το γιατρός σας, έτσι ώστε να ελέγξει, αν είστε έτοιμοι ή όχι να επιστρέψετε στην ενεργό δράση.

Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε πόνο μετά από δύο εβδομάδες, επικοινωνήστε ξάνα με το γιατρό σας, για μία πιο λεπτομερή εξέταση.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση