Προσαρμοστική μείωση του μήκους των μυών

Τι είναι η προσαρμοστική μείωση του μήκους των μυών;

Προσαρμοστική μείωση του μήκους των μυών, είναι ο όρος που περιγράφει την κατάσταση ενός μυ, ο οποίος διατηρείται σε βράχυνση (μαζεμένος) για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να προσαρμόζεται σε αυτή τη θέση και με την πάροδο του χρόνου να χάνει την ικανότητά του να επιμηκύνεται χωρίς να τραυματιστεί.

Ο λόγος που συμβαίνει η προσαρμοστική μείωση του μήκους ενός μυ είναι η ανταπόκριση του νευρικού συστήματος σε ένα μικρό και χαλαρό μυ. Όταν ένας μυς είναι χαλαρός, το νευρικό σύστημα αναγνωρίζει ότι συγκεκριμένος μυς δεν μπορεί να συσπαστεί γρήγορα σε μία απότομη και όχι μόνο κίνηση, και γι’αυτό το λόγο προσαρμόζει το μυ σε ένα μικρότερο μήκος, το οποίο μήκος θα εξασφαλίζει ότι ο μυς θα είναι σε θέση να συσπαστεί γρήγορα και σωστά, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική κίνηση του ανθρώπινου σώματος.

Ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα στο ανθρώπινο σώμα είναι οι καμπτήρες του ισχίου, όπου όταν βρίσκονται σε θέση κάμψης για μεγάλες χρονικές περιόδους όπως συμβαίνει κατά την οδήγηση, σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, σε άτομα με λάθος στάση σώματος (συνεχής κάμψη του κορμού προς τα εμπρός) κ.α, αυτό οδηγεί σε προσαρμοστική μείωση του μήκους των μυών των καμπτήρων του ισχίου.

Πως προκαλείται η προσαρμοστική μείωση του μήκους των μυών

Όπως προαναφέραμε όταν ένας μυς είναι αναγκασμένος να παραμείνει σε βράχυνση για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μειώνεται το μήκος του με την πάροδο του χρόνου. Η κακή στάση σώματος είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες που προκαλούν  την προσαρμοστική μείωση στο μήκος των μυών. Οι περισσότεροι άνθρωποι  λόγο του σύγχρονου τρόπου ζωής και της τεχνολογίας (κινητά, tablet κ.α) έχουν σφιχτούς, άρα και βραχείς τους θωρακικούς μυς, του μύες της κεφαλής, τους μύες του αυχένα, τους μύες της ωμικής ζώνης και του άνω μέρους των χεριών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προσαρμοστική μείωση των προαναφερόμενων μυϊκών ομάδων και κατά συνέπεια την εμφάνιση μυϊκών πόνων, πονοκεφάλων, προβλημάτων κυκλοφορίας & κακής αναπνοής.

Έτσι η παρατεταμένη βράχυνση των μυών στο μπροστινό μέρος του στήθους και των ώμων, ασκεί σταθερή δύναμη έλξης στους οπίσθιους μύες του λαιμού και της άνω πλάτης κάτι το οποίο τους καθιστά χαλαρούς και αδύναμους, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από μυϊκούς πόνους στο πίσω μέρος του λαιμού και στο άνω μέρος της πλάτης.

Πως αντιμετωπίζεται η προσαρμοστική μείωση του μήκους των μυών;

Το χαλαρωτικό μασάζ και η χορήγηση παυσίπονων, παρέχει προσωρινή ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους που προκαλούνται από την προσαρμοστική μείωση του μήκους των μυών, διότι με αυτό τον τρόπο δεν διορθώνουμε το πρόβλημα, αλλά  απλά το μεταθέτουμε. Για να αντιμετωπίσουμε μόνιμα τους συγκεκριμένους μυϊκούς πόνους και να έχουμε μία  μόνιμη ανακούφιση από αυτούς, θα πρέπει με ειδικό ασκησιολόγιο, όχι μόνο να αυξήσουμε το μήκος των μυών που έχουν βραχυνθεί και να τους επαναφέρουμε στο φυσιολογικό τους μήκος, αλλά και με την εκπαίδευση του ατόμου στο να έχει μια σωστή στάση σώματος, ώστε να επιτρέψουμε στους συγκεκριμένους μυς να παραμείνουν σε αυτό το φυσιολογικό μήκος ανάπαυσης.

Ο τρόπος για να  επαναφέρουμε το φυσιολογικό μήκος των μυών, είναι να απευθυνθούμε σε έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο γυμναστή, ο οποίος με τις κατάλληλες διορθωτικές ασκήσεις, να εξισορροπήσει τις μυϊκές ομάδες και στη συνέχεια να διορθώσει μόνιμα τη στάση του σώματός του ατόμου.

Τι θα συμβεί αν αγνοήσουμε τα προβλήματα στάσης που προκαλούν την προσαρμοστική μείωση στο μήκος των μυών;

Αν αγνοήσουμε τα προβλήματα στάσης που προκαλούν την προσαρμοστική μείωση στο μήκος των μυών, τότε το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο και ο πόνος θα αυξηθεί. Επίσης, μπορεί να αναπτυχθούν πιο σοβαρά προβλήματα όπως ο πόνος του περιφερικού νεύρου, ο οποίος προκαλείται από την πίεση που ασκείται στα περιφερικά νεύρα και προκαλεί αδυναμία, μούδιασμα και έντονο πόνο συνήθως στα χέρια και τα πόδια, αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματός.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση