Οστεΐτιδα της ηβικής σύμφυσης (Osteitis Pubis)

Η οστεΐτιδα της ηβικής σύμφυσης ή ηβική συμφυσίτιδα (Osteitis Pubis) είναι μια εκφυλιστική φλεγμονώδης και επώδυνη νόσος στα μαλακά μόρια της ηβικής συμφύσεως.  Η συγκεκριμένη πάθηση παρατηρείται συνήθως σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, σε άτομα μέσης ηλικίας που περπατούν ή αθλούνται αρκετά και σε γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη. Τα συμπτώματα της οστεΐτιδας της ηβικής σύμφυσης (Osteitis Pubis) εμφανίζονται σταδιακά και είναι ασαφή. Ο ασθενής δεν ξέρει που ακριβώς πονάει και αναφέρει αρχικά έναν ακαθόριστο πόνο χαμηλά στη λεκάνη, ή στο ισχίο και στους προσαγωγούς, έχοντας έναν διάχυτο πόνο στην κοιλιά και τα ισχία, δυσκολία στο βάδισμα, δυσκολία στην άθληση, κλπ.

Παρόλο που η διάγνωση της Οστεΐτιδας της Ηβικής Σύμφυσης γίνεται εύκολα με την κλινική εξέταση, η θεραπεία της είναι δύσκολη διότι η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και η χρήση τοπικά υπέρηχου και Laser δεν είναι αποτελεσματική. Αυτό συμβαίνει γιατί η Οστεΐτιδα της Ηβικής Σύμφυσης είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική μετακίνηση της ηβικής σύμφυσης, είτε πρόσθια είτε πλευρικά, λόγω της κακής ευθυγράμμισης της λεκάνης από χρόνια λανθασμένες κινήσεις και στάση σώματος. 

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία η θεραπευτική άσκησης είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της Οστεΐτιδας της Ηβικής Σύμφυσης. Επειδή όμως το Osteitis Pubis προκαλείται  λόγω της κακής ευθυγράμμισης της λεκάνης από χρόνια λανθασμένες κινήσεις και στάση σώματος, είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε όχι μόνο αυτές τις λανθασμένες κινήσεις, αλλά και από τι προκαλούνται. Αυτό στο functional Movement, το πετυχαίνουμε με την εξέταση της κινητικής αξιολόγησης κάτι το οποίο μας βοηθάει ώστε στη συνέχεια να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης, το οποίο βασίζεται:

  • Σε τεχνικές manual therapy & Απελευθέρωσης Θέσης “PRT” (Position Release Therapy) οι οποίες θα ανακουφίσουν τον ασκούμενο απο τους σχετικούς μυϊκούς σπασμούς
  • Σε ορθοσωμικές ασκήσεις και σε ασκήσεις ισορροπίας και βάδισης, ώστε να ευθυγραμμίσουμε το σώμα και να επαναφέρουμε σταδιακά τη μυϊκή ισορροπία και συναρμογή μεταξύ των μυών της λεκάνης 
  • Σε εξειδικευμένα πρωτόκολλα άσκησης, τα οποία θα ενδυναμώσουν σωστά και συμμετρικά τους μύες του ισχίου.

Ακολουθώντας το συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, όχι μονο απαλάσσουμε τους ασκούμενούς μας από τους πόνους, αλλά μέσω της μυϊκής επανεκπαίδευσης επαναφέρουμε τη μυϊκή ισορροπία και τη σωστή κινητική λειτουργία των μυών του. Ταυτόχρονα εκπαιδεύεται και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ), μέσω ειδικών ασκήσεων (motor control re learning) επαναφέροντας τον κινητικό έλεγχο, την ιδιοδεκτικότητα και τη κιναισθησία του ασκούμενου, στοιχεία που θα τον προστατέψουν από πιθανή υποτροπή.  

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Diploma in Osteopathic Manual Practice

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!