Χρόνιοι μυοσκελετικοί πόνοι & Τεχνική Ενεργητικής Απελευθέρωσης -ART;

Οι Τεχνικές Ενεργητικής Απελευθέρωσης (Active Release Techniques – ART),  είναι ένα μη επεμβατικό σύστημα θεραπείας μαλακών μορίων το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει και να επιλύει αποτελεσματικά τις διαταραχές των μαλακών ιστών. Η συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας, έχει βοηθήσει πάρα πολλούς θεραπευτές να επιλύσουν χρόνιες καταστάσεις πόνου, οι οποίες δεν διαγιγνώσκονταν σωστά ή δεν αντιμετωπίζονταν αποτελεσματικά με τις συμβατικές μεθόδους.

Μέσω της ART, εκατομμύρια άνθρωποι ανακάλυψαν ότι δεν χρειάζεται να «ζουν» με πόνο  ή περιορισμένες κινήσεις ή να επιδίδονται σε διάφορα αναποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα, για να απαλλαγούν από τους πόνους που τους ταλαιπωρούν. 

 Πως λειτουργεί η Τεχνική Ενεργητικής Απελευθέρωσης -ART

Όταν το ανθρώπινο σώμα υποστεί ένα τραύμα, όπως μια μυϊκή ρήξη κατά τη διάρκεια δραστηριότητας ή χειρουργικής επέμβασης, τότε αυτό (το σώμα) παράγει ουλώδη ιστό ως μια προσπάθεια να επουλώσει το τραύμα. Αυτή η διαδικασία είναι μία φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. 

Η ανάπτυξη του ουλώδη ιστού όμως, μπορεί να λειτουργήσει ως «κόλλα» που συνδέει τους μύες μεταξύ τους και περιορίζει την ικανότητα των ιστών να γλιστρούν ο ένας πάνω στον άλλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε απώλεια του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τον πόνο. 

Μέσω της Τεχνικής Ενεργητικής Απελευθέρωσης -ART, ο θεραπευτής μπορεί να εντοπίσει και να διασπάσει – απελευθερώσει τις συμφύσεις στο ανθρώπινο σώμα. Με αυτόν το τρόπο αποκαθιστά όχι μόνο το εύρος κίνησης στην πληγείσα περιοχή, αλλά και τη ροή του αίματος, ενώ μειώνεται ο πόνος και προωθείται η επούλωση της πληγείσας περιοχής.

Πως λειτουργεί η συγκεκριμένη θεραπεία

Η συγκεκριμένη (ART) θεραπεία, εφαρμόζεται σε ανθρώπους με χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους, σε άτομα που προσπαθούν να αναρρώσουν σωστά μετά από ένα χειρουργείο, αλλά και σε επαγγελματίες αθλητές ως μέρος της αποκατάστασης τους.  Η Τεχνική Ενεργητικής Απελευθέρωσης -ART, είναι ένας συνδυασμός χειροπρακτικών τεχνικών και μαλάξεων που γίνονται ταυτόχρονα. Η χειροπρακτικές τεχνικές χρησιμοποιούνται ώστε να επιτευχθεί στοχευμένη κινητοποίηση στην πληγείσα περιοχή του ανθρώπινου σώματος, ενώ οι μαλάξεις γίνονται στους βαθύς ιστούς. Οι μαλάξεις αυτές είναι έντονες προκαλώντας ένα είδος πόνου ανακουφισης  στον ασθενή.  

Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη τεχνική δεν έχει τη μορφή αυτοθεραπείας, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζεται από έναν ειδικευμένο χειροθεραπευτή (όπως στο Functional Movement). 

Σε ποιες δυσλειτουργίες εφαρμόζουμε την Τεχνική Ενεργητικής Απελευθέρωσης -ART; Δεδομένου ότι η Τεχνική Ενεργητικής Απελευθέρωσης – ART έχει αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις διαταραχές των μαλακών ιστών, όπως η περιτονία, οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι, μπορεί να εφαρμοστεί σε καταστάσεις, όπως: 

  • Πόνος στη μέση
  • Πόνος στον αυχένα 
  • Πονοκέφαλοι 
  • Σύνδρομο θωρακικής εξόδου
  • Παγωμένος ώμος
  • Ισχιαλγία ή το σύνδρομο Piriformis
  • Αχίλλειος τενοντίτιδα 
  • Tennis Elbow κ.α

 

Υπάρχουν παρενέργειες από τη μέθοδο Τεχνικής Ενεργητικής Απελευθέρωσης -ART;

Εξαιτίας του ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα, πολλοί ασθενείς ρωτάνε εάν υπάρχουν κάποιες παρενέργειες. Με περισσότερα από 10 χρόνια εφαρμογής της συγκεκριμένης θεραπείας, το μόνο που αναφέρουν οι ασθενείς είναι ότι την επόμενη μέρα αισθάνονται έναν ήπιο έως μέτριο πόνο και πιθανώς ελαφρούς μώλωπες. Ωστόσο, αυτές οι παρενέργειες δεν είναι συχνές και συνάδουν με αυτό που μπορεί να αντιμετωπίσετε μετά από μια συνεδρία βαθύ μασάζ ιστού.

Η Τεχνική Ενεργητικής Απελευθέρωσης -ART, εφαρμόζεται στο functional movement και είναι ιδανική & αποτελεσματική για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο χωρίς να έχουν κάποια εμφανή αιτία ή παθολογία. Μέσω της εμβιομηχανικής ανάλυσης του ανθρώπινου σώματος και της ART, μπορούμε να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε εκείνες τις δομικές αλλοιώσεις του ανθρώπινου σώματος, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου προκαλούν πόνους και τραυματισμούς. Δεν χρειάζεται πλέον να ζείτε με ενοχλητικούς και έντονους πόνους.  

Αν ταλαιπωρήστε από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους ή από πόνο μετά από έναν τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση ή υποφέρετε από κάποια χρόνια μυοσκελετική πάθηση, επικοινωνήστε με το Functional Movement, για να έχετε μία καθημερινότητά χωρίς πόνους και περιορισμούς.  

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

 

Μοιραστείτε το!