Τραυματισμός τύπου SLAP στον ώμο & θεραπεία μέσω άσκησης

Η κάκωση του άνω τμήματος του επιχείλιου χόνδρου στον ώμο είναι ένας συνήθης τραυματισμός, κυρίως στα άτομα τα οποία εκτελούν συχνά κινήσεις πάνω από το επίπεδο των ώμων.  Η κάκωση αυτή εντοπίζετε στην έκφυση (το σημείο που “ξεκινά”) του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου μυός, στην περιοχή της άνω και πρόσθιας επιφάνειας του επιχειλίου χόνδρου (εικόνα 1) και έχει τη διεθνή ονομασία: SLAP (Superior Labrum, Anterior to Posterior).

Τι είναι ο τραυματισμός SLAP;

Πρόκειται για έναν τραυματισμό στον χόνδρο του ώμου λόγω υπερχρησίας, προκαλώντας έντονο πόνο στο σύνδεσμο του ώμου κατά την κίνηση, αλλά και απώλεια της κινητικότητας και της δύναμης της ωμικής ζώνης. Η ονομασία SLAP ( Superior Labrum Anterior and Posterior), αναφέρεται στην τοποθεσία του τραυματισμού που είναι το άνω χείλος (Labrum) το οποίο τραυματίζεται και ως αποτέλεσμα παθαίνει ρήξη το μπροστινό ή το πίσω μέρος του ώμου. Το άνω χείλος (labrum), λειτουργεί ως συνδετικό «μαξιλάρι» που περιβάλλει την άρθρωση του ώμου ως σταθεροποιητής του συνδέσμου του ώμου, αλλά και αποτελεί σημείο σύνδεσης των συνδέσμων του ώμου και του δικέφαλου βραχιόνιου τένοντα (εικόνα 2). Με λίγα λόγια τα οστά της άρθρωσης του ώμου προστατεύονται από το labrum, το οποίο όταν υποστεί ρήξη τότε δεν υπάρχει αρκετή προστασία (μαξιλάρι) μεταξύ των οστών, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στην ωμοπλάτη, την κλείδα και τον άνω βραχίονα.

Τι προκαλεί τον τραυματισμό SLAP?

Οι τραυματισμοί SLAP προκαλούνται κυρίως μετά από κάποιο ατύχημα ή από υπερχρησία. Επίσης κάποια αθλήματα τα οποία εμπεριέχουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το ύψος του ώμου και του κεφαλιού, όπως π.χ το baseball, το tennis, το βόλεϊ, η κολύμβηση κ.α, ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού SLAP. Ωστόσο και ενήλικες μεταξύ 40 – 50 ετών εμφανίζουν τραυματισμούς SLAP, επειδή το labrum έχει ταλαιπωρηθεί, όπως και συγκεκριμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην εμφάνιση τραυματισμών SLAP.

Συχνές αιτίες ενός τραυματισμού SLAP αποτελούν:

 • Η εξάρθρωση του ώμου
 • Η Πτώση πάνω στον ώμο
 • Η επαναλαμβανόμενη χρήση του ώμου ή κινήσεις ρίψης
 • Το δυνατό τράβηγμα του ώμου
 • Το σήκωμα βαριών αντικειμένων
 • Οι απότομες κινήσεις πάνω από το ύψος του κεφαλιού

Ενώ τα συμπτώματα του συγκεκριμένου τραυματισμού είναι:

 • Έντονος πόνος στο σύνδεσμο του ώμου
 • Μειωμένο εύρος κίνησης του ώμου
 • Μειωμένη δύναμη και κινητικότητα του ώμου
 • Αστάθεια στον ώμο
 • Πόνος κατά το σήκωμα αντικειμένων
 • Πόνος όταν το χέρι κινείται πάνω από το ύψος του κεφαλιού
 • Πόνος όταν ο ώμος βρίσκεται σε συγκεκριμένες θέσεις
 • Αίσθηση ότι ο ώμος φεύγει από τη θέση του
 • Πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας

Τραυματισμός τύπου SLAP & Θεραπεία μέσω άσκησης

Οι κακώσεις τύπου SLAP μπορούν πολλές φορές να αντιμετωπιστούν συντηρητικά μέσω ενός εξειδικευμένου και εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης.

Η δύναμη, η σταθερότητα και η κινητικότητα είναι οι τομείς στους οποίους στοχεύει η θεραπεία μέσω άσκησης. Αυτή η μορφή θεραπείας επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της αντοχής του στροφικού πετάλου (rotator cuff), της ωμικής ζώνης, του κορμού, του πυρήνα και γενικότερα του μυϊκού συστήματος του ασκούμενου, στοιχεία τα οποία βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κινητικής λειτουργίας της ωμικής ζώνης, αλλά και ολόκληρου του σώματος. Μάλιστα σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών με διάγνωση κάκωσης τύπου SLAP, επισημαίνει ότι η συντηρητική αντιμετώπιση ενός τραυματισμού SLAP, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα ως προς την αύξηση της λειτουργικότητας και της μείωσης του πόνου των ασθενών, η οποία μάλιστα ήταν ικανή να αποφύγουν την χειρουργική επέμβαση.

Στο Functional Movement αφού πάρουμε το ιστορικό του ασκούμενου και αξιολογήσουμε την κινητική λειτουργία του σώματός του, εντοπίζουμε την αιτία που προκάλεσε το συγκεκριμένο τραυματισμό και σχεδιάζουμε ένα εξατομικευμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης. Οι θεραπείες μας δεν εστιάζουν μόνο στην αποκατάσταση του συγκεκριμένου τραυματισμού, αλλά και στη διόρθωση των αιτιών που τον προκάλεσαν, έτσι ώστε να προστατέψουν τον ασκούμενο από τυχόν υποτροπές.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών μας, εφαρμόζουμε ειδικές ασκήσεις που εκτός από το ότι στοχεύουν στην αύξηση του εύρους κίνησης, στη ενδυνάμωση και στην αντοχή της ωμικής ζώνης, στοχεύουν ταυτόχρονα και στη βελτίωση του νευρομυϊκού ελέγχου. Επίσης το θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζουμε, είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο ώστε να μιμείται τις δραστηριότητες που εκτελεί ο ασκούμενος στην εργασία του και στην καθημερινότητά του, στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο στην προοδευτική επιστροφή του στα προ-τραυματισμού επίπεδα και κινήσεις.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση