Σπονδυλική Στένωση & Θεραπεία μέσω άσκησης

Η σπονδυλική στένωση είναι μια πολύ συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης, η οποία λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πολύ συχνά. Με τον όρο σπονδυλική στένωση, ονομάζουμε τη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα η οποία έχει ως αποτέλεσμα να πιέζονται τα νεύρα ή ακόμα και ο νωτιαίος μυελός. Μάλιστα η σπονδυλική στένωση μπορεί να προσβάλει την αυχενική ή την οσφυϊκή μοίρα της Σ.Σ με διαφορετικά συμπτώματα στις δυο αυτές περιπτώσεις.

Η σπονδυλική στένωση είναι κυρίως μια εκφυλιστική πάθηση με κυριότερη αιτία εκδήλωσης της τη φυσιολογική φθορά των σπονδύλων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των λεγόμενων οστικών ακάνθων και οστεοαρθρίτιδας, οστικές δομές οι οποίες όταν αναπτύσσονται καταλαμβάνουν χώρο πιέζοντας τα νεύρα.

Μια άλλη συνήθης αιτία, είναι οι κήλες του μεσοσπονδύλιου δίσκου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σπονδυλική στένωση σε νεότερους ανθρώπους ή να επιδεινώσουν το πρόβλημα μιας σπονδυλικής στήλης με οστεοαρθρίτιδα, περιορίζοντας περαιτέρω το διαθέσιμο χώρο για τα νεύρα. Ενώ επίσης η πάχυνση και σκλήρυνση των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης, γνωστή κι ως αγκύλωση, είναι και αυτή μία συχνή αιτία σπονδυλικής στένωσης.

Η συρρίκνωση του σπονδυλικού σωλήνα συμβαίνει σταδιακά, στη διάρκεια χρόνων ή και δεκαετιών. Οι δίσκοι με την πάροδο των χρόνων γίνονται λιγότεροι σπογγώδεις, χάνουν το ύψος τους, και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διόγκωση του δίσκου μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του κεντρικού σωλήνα και την εμφάνιση συμπτωμάτων, εξαιτίας της φλεγμονής ή της συμπίεσης των νεύρων ή και των δύο.

Τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης στην οσφυϊκή μοίρα της Σ.Σ ξεκινούν με μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια και στα δάκτυλα των ποδιών, καθώς και κάποιας μορφής αδυναμίας σε ορισμένες μυϊκές ομάδες του ποδιού. Στη συνέχεια συνήθως εκδηλώνεται με:

  • Πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια, τις γάμπες ή τους γλουτούς
  • Κράμπες στις γάμπες κατά το περπάτημα
  • Πόνο που ακτινοβολεί στους μηρούς και στα πόδια
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, απώλεια κίνησης στα πόδια

Ενώ ο πόνος μπορεί να ελαττώνεται όταν καθόμαστε ή όταν ξαπλώνουμε.

Στην αυχενική μοίρα της Σ.Σ τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης, ξεκινούν με μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα δάχτυλα των χεριών. Ενώ στη συνέχεια ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει:

  • απώλεια συντονισμού στις κινήσεις των χεριών του
  • απώλεια της ισορροπίας του
  • πόνο στον αυχένα, ζαλάδες και πονοκεφάλους.

Η θεραπεία μέσω άσκησης θεωρείται μία ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης, με την έρευνα των Atlas et al. να αναφέρει ότι τα άτομα που ακολούθησαν αυτή τη μορφή θεραπείας, ήταν το ίδιο αποτελεσματική, με τα άτομα τα οποία είχαν προτιμήσει τη χειρουργική θεραπεία.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της North American Spine Society, η θεραπεία μέσω άσκησης για την σπονδυλική στένωση θα πρέπει να εστιάζει σε εξειδικευμένες ασκήσεις:

  • Ορθοσωμίας
  • Βελτίωσης της κινητικότητας της Σ.Σ
  • Βελτίωσης της κινητικότητας της Αυχενικής μοίρας ή του ισχίου (ανάλογα που παρουσιάζεται η στένωση)
  • Ενίσχυσης του πυρήνα

Όπου σε συνδυασμό με οστεοπαθητικές τεχνικές (Flexion–distraction manipulations, Sidelying lumbar rotation thrust, Posterior-to-anterior mobilizations, Sidelying translatoric side bending manipulations, Thoracic thrusts, Neural mobilizations), αποδεικνύεται ότι είναι η πιο αποτελεσματική και ασφαλής θεραπευτική παρέμβαση.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση