Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου – Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία;

Χειρουργική επέμβαση ή Θεραπεία μέσω Άσκησης;

Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, αποτελεί μια κοινή αιτία πόνου στην περιοχή του ώμου. Είναι γνωστό και ως σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου ή «ώμος του κολυμβητή», καθώς συχνά εμφανίζεται στους αθλητές της κολύμβησης. Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής οφείλεται σε πρόσκρουση της κεφαλής του βραχιονίου οστού κάτω από το ακρώμιο (acromion – η μικρή προεξοχή της ωμοπλάτης, που έρχεται μπροστά και πάνω από τον ώμο), κάθε φορά που σηκώνουμε το χέρι μας πάνω από ένα ύψος ή όταν το στρίβουμε πέρα από κάποιο σημείο. Το αποτέλεσμα είναι να τρίβονται οι τένοντες του ώμου κάτω από την προεξοχή του ακρωμίου και να προκαλείται φλεγμονή (τενοντίτιδα ώμου) και πόνος.

Το κύριο σύμπτωμα του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής είναι ο αιφνίδιος πόνος στον ώμο. Αυτό συμβαίνει όταν το άνω άκρο ανυψώνεται πάνω από το επίπεδο της κεφαλής ή όταν στρέφεται προς τα πίσω,  ενώ άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ήπιο αλλά σταθερό πόνο στο άνω άκρο
  • Πόνο που μεταφέρεται από το πρόσθιο τμήμα του ώμου προς την πλάγια μεριά του βραχίονα
  • Πόνο που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Αδυναμία του άνω άκρου

Τα τελευταία 30 χρόνια ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του συνδρόμου αυτού ήταν η χειρουργική επέμβαση, στόχος της οποίας ήταν η αποσυμπίεση των τενόντων. Η αύξηση του αριθμού των συγκεκριμένων επεμβάσεων, αποτέλεσε το έναυσμα των καθηγητών David Beard του Τμήματος Ορθοπαιδικής, Ρευματολογίας και Μυοσκελετικών Επιστημών και Andrew Carr, του Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, να ερευνήσουν πόσο αποτελεσματική ήταν αυτού του είδους η θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, έθεσαν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής θεραπείας στα άτομα με σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου. Μάλιστα σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας πρέπει να γίνουν γνωστά σε όλους τους ενδιαφερόμενους και να προάγουν μια πιο σύγχρονη μέθοδο θεραπείας, η οποία θα εστιάζει σε προγράμματα αποκατάστασης με εξατομικευμένες ασκήσεις, που θα θεραπεύουν την αιτία του πόνου και όχι απλώς το σύμπτωμα.

Αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία ακολουθούμε στο Functional Movement. Όλες οι θεραπείες που εφαρμόζουμε είναι μέσω εξατομικευμένων ασκήσεων και τεχνικών οστεοπαθητικής,  αφού πρώτα αξιολογήσουμε τη στάση σώματος και την κίνηση του ασθενή. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, η θεραπεία μέσω άσκησης έχει αποδειχτεί η πιο αποτελεσματική θεραπεία του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής και άλλων παρόμοιων μυοσκελετικών παθήσεων. Για να είναι όμως αποτελεσματικό ένα πρόγραμμα θεραπείας μέσω άσκησης για το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, θα πρέπει να εμπεριέχει:

  • Ασκήσεις σταθερότητας και ορθοσωμίας
  • Ασκήσεις Κινητικότητας
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης του στροφικού πετάλου του ώμου
  • Τεχνικές οστεοπαθητικής – manual therapy

Παρόλο που το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής μπορεί να είναι επώδυνο και να επηρεάζει τις δραστηριότητες του ασκούμενου. Στο functional movement συνδυάζοντας τις παραπάνω παρεμβάσεις καταφέρνουμε ώστε οι ασκούμενοί μας να αναρρώσουν πλήρως μέσα σε λίγους μήνες και να επιστρέψουν υγιείς και χωρίς πόνο στις καθημερινές τους δραστηριότητες, αποφεύγοντας τη χειρουργική επέμβαση.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση