Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μία από τις συνηθέστερες ορθοπεδικές παθήσεις των ποδιών η οποία οφείλεται στη δημιουργία φλεγμονής στην πελματιαία περιτονία (plantar fascia). Η πελματιαία περιτονία είναι ένας παχύς συνδετικός ιστός που ξεκινάει από την φτέρνα και εκτείνεται κατά μήκος του πέλματος μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού και συμβάλει στη στήριξη της ποδικής καμάρας. Λόγω της καθημερινής φθοράς που υφίσταται μπορεί να καταστραφεί ή να σχιστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί φλεγμονή και κατά συνέπεια να προκαλείται πόνος και ακαμψία στη φτέρνα.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αναπτύσσεται σταδιακά, χωρίς εμφανή λόγο και με την πάροδο του χρόνου. Ο πόνος της περιγράφεται ως θαμπός και οξύς, ενώ μερικές φορές αισθανόμαστε ένα κάψιμο ή πόνο στο κάτω μέρος του ποδιού που εκτείνεται προς τα πίσω και έξω από τη φτέρνα.

Η Τζένη, 35 ετών, εκπαιδευτικός, με αρκετές ώρες ορθοστασίας στην εργασία της καθημερινά, αντιμετώπιζε έντονους πόνους στο κάτω μέρος του ποδιού, στο σημείο της φτέρνας. Οι πόνοι αυτοί ήταν έντονοι κυρίως το πρωί όταν έκανε τα πρώτα της βήματα αφού σηκωνόταν από το κρεβάτι, αλλά και μετά το τέλος της εργασίας της. Με παρότρυνση φιλικού προσώπου ήρθε στο Functional Movement, αφού πρώτα αναζήτησε και τη συμβουλή γιατρού, προκειμένου να απαλλαγεί από τους πόνους. 

Αμέσως πραγματοποιήσαμε εξέταση κινητικής αξιολόγησης, τα αποτελέσματα της οποίας παρέπεμπαν σε πελματιαία απονευρωσίτιδα. Η θεραπευτική άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας για την πελματιαία απονευρωσίτιδα, διότι βοηθάει στο να διαταθεί η πελματιαία περιτονία και οι τένοντες του Αχίλλειου, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο ανακούφιση των συμπτωμάτων. 

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό της Τζένης, σχεδιάσαμε ένα εξειδικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο περιλάμβανε τα παρακάτω στάδια:

  1. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους τραυματισμούς μαλακών ιστών, η αρχική θεραπεία μας ήταν πάγος και προστασία, και αυτό σημαίνει ανάπαυση και αποφυγή θέσεων που προκαλούν πόνους στα πόδια.
  2. Έπειτα στοχεύσαμε στην απόκτηση πλήρους εμβέλειας κίνησης. Μέσω μασάζ, απαλών τεντωμάτων και ελαφρών ασκήσεων προσπαθήσαμε να επιμηκύνουμε και να διατείνουμε τον ιστό ουλής γιατί βοηθάει  στην απομάκρυνση του ουλώδους ιστού κάτι το οποίο αποτρέπει τις μακροχρόνιες εκφυλιστικές αλλαγές.
  3. Κατόπιν στοχεύσαμε στην επαναφορά του κινητικού ελέγχου των μυών του ποδιού.
  4. Μετά προσπαθήσαμε να επαναφέρουμε τον κινητικό έλεγχο των μυών των δικέφαλων μηριαίων και του ισχίου, διότι παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο και στη σωστή λειτουργία της ποδική καμάρας. 
  5. Τέλος, μέλημά μας ήταν η επαναφορά της κανονικής βιομηχανικής των ποδιών, όπου είναι ο κύριος παράγοντας προδιάθεσης για την πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Μετά από 3 μήνες συστηματικής εφαρμογής του προγράμματος η Τζένη κατάφερε να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τους πόνους και να βελτιώσει τον τρόπο βάδισής της. 

Μοιραστείτε το!