Διάστρεμμα στην ποδοκνημική

Το διάστρεμμα  στον αστράγαλο είναι ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός στον αθλητισμό και στη σωματική άσκηση. Οι τραυματισμοί αυτοί οφείλονται στη μη σωστή ενεργοποίηση του ενός ή και των δύο ισχίων, γεγονός το οποίο μπορεί να οφείλεται σε κάποια μυϊκή ανισορροπία ή σε λανθασμένα κινητικά πρότυπα. Έτσι, αλλάζει όλη η κινητική συμπεριφορά του σώματός μας, κάτι το οποίο οδηγεί σε μειωμένη σταθερότητα και κινητικό έλεγχο των κάτω άκρων, επηρεάζοντας αρνητικά τη σταθερότητα της ποδοκνημικής (αστράγαλος). 

Σύγχρονες έρευνες αναφέρουν επίσης, ότι μεγάλο ρόλο σε αυτούς τους τραυματισμούς, παίζει η αίσθηση που έχει το άτομο κατά τη διάρκεια της επαφής του πέλματος με το έδαφος.  Όσο καλύτερη αίσθηση έχει το άτομο για το πώς κινείται η άρθρωση του, τόσο πιο σταθερή και ασφαλής είναι. Σε αυτό έχει μεγάλη σημασία η λειτουργία  του κεντρικού νευρικού συστήματος και η μυϊκή συναρμογή του σώματός. 

Ο Αλέκος, 40 ετών, ποδοσφαιριστής, υπέστη διάστρεμμα στον αστράγαλο. Ο γιατρός του συνέστησε να συνδυάσει τη φαρμακευτική αγωγή με θεραπευτική άσκηση. Έτσι, ο Αλέκος απευθύνθηκε στο Functional Movement. 

Αφού πραγματοποιήσαμε εξέταση κινητικής αξιολόγησης, σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης το οποίο περιλάμβανε συγκεκριμένα βήματα αποθεραπείας:

  • Αρχικά, επικεντρωθήκαμε στην ενεργοποίηση των γλουτών, οι οποίοι σταθεροποιούν το βάδισμα και γενικότερα την κίνηση των ποδιών.
  • Έπειτα, επικεντρωθήκαμε στην ενδυνάμωση του πυρήνα (core) του σώματος. Όταν έχουμε έναν υγιή και δυνατό πυρήνα (core), τότε αυτό δίνει στο σώμα μας μία ουδέτερη ευθυγράμμιση στην άρθρωση του ισχίου, και σταθεροποιεί τους γοφούς, τη μέση, την κοιλιά και γενικότερα όλες τις κινήσεις μας.
  • Μετά, αφού δυναμώσαμε τους γλουτούς και τον πυρήνα του σώματος, προσθέσαμε στο ασκησιολόγιο ασκήσεις κινητικότητας και ιδιοδεκτικότητας, οι οποίες επαναφέρουν την ευελιξία, τη σταθερότητα και την αίσθηση στην άρθρωση, και ετοιμάζουν τον ασθενή να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες υγιής και προπάντων ασφαλής. 

Μετά από 2 μήνες εφαρμογής του προγράμματος ο Αλέκος κατάφερε να απαλλαγεί από τους πόνους και να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. 

Μοιραστείτε το!