Θεραπεύστε την αιτία του πόνου & όχι το σημείο του πόνου

Το ανθρώπινο σώμα είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένο όπου για να έχουμε μία αρμονική και ελεγχόμενη κίνηση, η οποία θα μας δώσει μία ελευθερία κινήσεων και θα μας κάνει πιο αποδοτικούς προστατεύοντας μας ταυτόχρονα από τραυματισμούς και χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους, θα πρέπει οι μύες και οι αρθρώσεις του να συνεργάζονται αρμονικά και ισορροπημένα μεταξύ τους. Για αυτό το λόγο ένας επαγγελματίας υγείας & άσκησης θα πρέπει να βλέπει το ανθρώπινο σώμα ως ένα σύνολο λειτουργιών, και με αυτό τον τρόπο (ως σύνολο) θα πρέπει να προσπαθεί να εντοπίσει τις τυχόν δυσλειτουργίες ή πόνους που υπάρχουν σε αυτό, όπως επίσης και με αυτόν τον τρόπο να το εκπαιδεύει ώστε να μπορεί να λειτουργεί αρμονικά και ελεγχόμενα (κινητικός έλεγχος), χρησιμοποιώντας σωστά και φυσιολογικά όλες του τις περιοχές.

Όταν δεν συμβαίνει αυτό, δηλαδή όταν το σώμα μας δεν λειτουργεί αρμονικά τότε κατά την εκτέλεση μίας δραστηριότητας δεν συμμετέχουν οι μύες που πρέπει να διεκπεραιώσουν την συγκεκριμένη κίνηση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται κάποιοι άλλοι μύες οι οποίοι δεν είναι φτιαγμένοι για αυτή τη λειτουργία.

Το γεγονός αυτό όμως, εκτός του ότι αλλοιώνει την κίνηση του ανθρώπινου σώματος κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει κάποιο τραυματισμό, έχει τον κίνδυνο ότι πολλές φορές  ένας μικρός μυς του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να εκτελεί μικρές και ελαφριές κινήσεις, να αναγκάζεται να διεκπεραιώνει τη λειτουργία ενός μεγάλου μυ του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να εκτελεί μεγάλες και βαριές κινήσεις,

έχοντας ως αποτέλεσμα ο μικρός μυς να πολυχρησιμοποιείται και να γίνεται σφιχτός και επιρρεπής σε τραυματισμούς, χωρίς η πραγματική αιτία του τραυματισμού να είναι ο συγκεκριμένος μυς.  

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο πόνος στην μέση ο οποίος προέρχεται από τη μη σωστή λειτουργία των γλουτών, αναγκάζοντας έτσι τον απιοειδή μυ (ένα μικρό μυ κάτω από τον οποίο περνάει το ισχιακό νεύρο), να εκτελεί τις λειτουργίες του μείζων γλουτιαίου μυ ο οποίος λόγο της καθιστικής ζωής είναι συνήθως υπολειτουργικός. Η υπερδραστηριότητα του απιοειδή μυ όμως, έχει ως αποτέλεσμα να πιέζεται το ισχιακό νεύρο και να προκαλείται νευρικός πόνος στον πισινό και στο πόδι, νομίζοντας ότι ο πόνος προέρχεται από τη μέση προτείνοντας έτσι στον ασθενή να ακολουθήσει μία θεραπεία για τη μέση η οποία βέβαια δεν θα μείωση τον πόνο γιατί η πραγματική αιτία του πόνου βρίσκεται κάπου αλλού.

Άρα όπως καταλαβαίνετε για να έχει αποτέλεσμα μία θεραπευτική προσέγγιση, πρέπει να εντοπίσουμε και να καταλάβουμε την αιτία που αναγκάζει το σώμα μας να λειτουργεί λανθασμένα. Δηλαδή δεν αρκεί να καταλάβουμε μόνο το τι συμβαίνει, αλλά και για πιο λόγο συμβαίνει και για να γίνει αυτό θα πρέπει πάντα να βλέπουμε το ανθρώπινο σώμα ως ένα σύνολο λειτουργιών και όχι απομονωμένα την κάθε περιοχή του.

Και αυτό γιατί πάντα υπάρχει κάποια αιτία που προκαλεί:

  • τον πόνο
  • την ανάπτυξη φλεγμονής σε ένα τένοντα
  • την απότομη σύσπαση των μυών και τον περιορισμό της κίνησης τους
  • την ακινητοποίηση μιας άρθρωσης μετά από μηχανική επιβάρυνση
  • το λουμπάγκο
  • τη δυσκαμψία που αναπτύσσεται σε μια άρθρωση
  • την δυσλειτουργία των μυών μας κ.α.

Αυτή ακριβώς είναι και η φιλοσοφία του functional Movement, όπου μέσω της κινητικής αξιολόγησης προσπαθώ να εντοπίσω την αιτία που προκαλεί τον πόνο ή την εκτέλεση των λανθασμένων κινητικών μοτίβων, και στη συνέχεια ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοντέλο άσκησης – εκγύμνασης, το οποίο είναι εξατομικεύμενο και ανάλογα με τις αδυναμίες και ικανότητες του κάθε ασκούμενου, εκπαιδεύω τους ασκούμενούς μου σε ολοκληρωμένα μοτίβα κίνησης, τα οποία αναδιαμορφώνουν το μυοσκελετικό σύστημα σε μια πιο αποτελεσματική δομή ικανή να εξισορροπήσει τις συνεχώς παρούσες δυνάμεις συμπίεσης και έντασης.  

Η εκμάθηση και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι δυνάμεις επηρεάζουν και αλλάζουν το σώμα ενός ατόμου κατά τη διάρκεια των διαφόρων μοτίβων κίνησης, γίνεται μετά από εξειδικευμένη εκπαίδευση του επαγγελματία της άσκησης, ο οποίος μαθαίνει να επιλέγει και να σχεδιάζει προγράμματα άσκησης τα οποία περιλαμβάνουν και ενεργοποιούν ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα.  

Έτσι με τη συγκεκριμένη προσέγγιση προσπαθώ να θεραπεύσω την αιτία του πόνου και όχι το σημείο στο οποίο εμφανίζεται ο πόνος.  

 

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης &

της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση