Το functional movement είναι φιλοσοφία

Το functional movement είναι μία φιλοσοφία, η οποία στηρίζεται στη σωστή και λειτουργική κίνηση, μέσω της οποίας μπορούν όχι μόνο να θεραπευτούν, αλλά και να προληφθούν μυοσκελετικοί πόνοι και τραυματισμοί. Αυτό συμβαίνει μέσω της αξιολόγησης της κίνησης και της στάσης του ανθρώπινου σώματος, μία εξέταση η οποία βοηθάει στο να ανακαλύψω τις αιτίες των συμπτωμάτων που προκαλούν πόνο, και στη συνέχεια μέσω της σωστής σωματικής κίνησης να τις διορθώσω, ώστε να απαλλάξω τους ασκούμενούς μου από τους χρόνιους πόνους που τους ταλαιπωρούν.

Όλη αυτή η διαδικασία, δεν είναι μια απλή διεκπεραίωση – εκτέλεση ενός συμβατού ασκησιολογίου, αλλά είναι μια εμπειρία που θα μεταμορφώσει το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα του ασκούμενου.

Με λίγα λόγια είναι ένα μάθημα στο πώς να κινούμαστε, στο πώς να βαδίζουμε, στο πώς να καθόμαστε και γενικότερα στο πώς να εκτελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες σωστά, χωρίς να επιβαρύνουμε σημεία του σώματος μας τα οποία μπορεί μελλοντικά να μας προκαλέσουν πόνο και τραυματισμό. 

Γι΄αυτό το λόγο οι συνεδρίες μου δεν έχουν τη μορφή μιας συμβατής προπόνησης, αλλά έχουν τη μορφή εκπαίδευσης σε νέες κινήσεις και δεξιότητες, τις οποίες ο ασκούμενος θα πρέπει να τις υιοθετήσει ώστε να απαλλαγεί από τους πόνους που τον ταλαιπωρούν.

Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι τις περισσότερες των περιπτώσεων, η πηγή του πόνου που μας ταλαιπωρεί δεν προέρχεται από το σημείο όπου πονάμε, αλλά από κάποιο άλλο σημείο του σώματός μας, και γι΄αυτό με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία που έχω, ερευνώ τη στάση σώματος και κίνησης του ασκούμενου ώστε να εντοπίσω από που μπορεί να προέρχεται η δυσλειτουργία που προκαλεί τον πόνο.

Οι μέθοδοι μου  βασίζονται στις ανατομικές αλυσίδες που ερευνήθηκαν από τον Tom Myers, «Anatomy Trains Structural Integration» και πως αυτές επηρεάζουν τη συνολική κίνηση μας, καθώς και στην επιστήμη της άσκησης, της κινησιολογίας και της φυσικοθεραπείας. Συνδυάζοντας όλες αυτές τις επιστήμες σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή μου (μια μορφή χειρωνακτικής θεραπείας) στην εκτέλεση των ασκήσεων, πετυχαίνω την σωστή επανατοποθέτηση του σώματος του ασκούμενο, βοηθώντας τον να αποκτήσει περισσότερη ισορροπία, ευκολία κίνησης και τελικά να απαλλαγεί από τον πόνο.

Σε κάθε συνεδρία μου, επικεντρώνομαι στις δομές του ανθρώπινου σώματος που δεν ολισθαίνουν ομαλά, στους μύες ή στις ομάδες μυών που είναι υπολειτουργικοί ή υπερδραστήριοι, στις αρθρώσεις οι οποίες δεν έχουν το αποδεκτό επίπεδο κινητικότητας, σε ασυμμετρίες που τυχόν υπάρχουν, καθώς και στην περιτονία του ανθρώπινου σώματος που είναι ο συνδετικός ιστός που περιβάλλει και συγκρατεί τους μυς, τα σπλάχνα, τα νεύρα και τις αρτηρίες, και σε ένα σύνολο περίπου 20 συνεδριών (εξαρτάται από την περίπτωση) βοηθώ τους ανθρώπους να αποβάλλουν τον πόνο, να έχουν περισσότερη κινητικότητα στο σώμα τους και να κινούνται πιο ελεύθερα.  Τα προγράμματα του functional movement είναι ιδανικά για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο, που θέλουν να κινούνται πιο ελεύθερα χωρίς να πονάνε, αποκτώντας περισσότερη ελευθερία κινήσεων και περισσότερη ενέργεια και διάθεση.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης &

της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση