movement for all

Η άσκηση με σωστή κίνηση για όλους

Η κίνηση είναι μια θεμελιώδης πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Η κίνηση είναι κάτι περισσότερο από «άσκηση» και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια, αλλά απαιτεί δράση. Η κίνηση επηρεάζει θετικά πολλά συστήματα του ανθρώπινου σώματος, από το κυκλοφορικό έως το πεπτικό σύστημα και από το μεταβολισμό έως το ανοσοποιητικό.  Το ανθρώπινο σώμα με την κίνηση ρυθμίζει και την ορμονική του δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα αποτοξινώνεται και αναπνέει.

Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε κυρίως τα οφέλη της σωματικής μας υγείας από την κίνηση, δεν δίνουμε τόση σημασία στα οφέλη της πνευματικής, συναισθηματικής και της  ψυχικής μας υγεία.

Τα οφέλη της κίνησης στη σωματική, συναισθηματική και ψυχική μας υγεία περιλαμβάνουν:

Στη σωματική υγεία

 • Διατηρεί το σώμα χαλαρό και τους μυς δυνατούς
 • Αποτρέπει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιας νόσου
 • Προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Αυξάνει την πυκνότητα των οστών
 • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία
 • Μειώνει την υπέρταση
 • Βοηθά στη ροή και την κυκλοφορία του αίματος
 • Βοηθά στη διαχείριση του πόνου κ.α

Στη Συναισθηματική υγεία

 • Απελευθερώνει ενδορφίνες και ντοπαμίνη οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεσή μας
 • Βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης

Στη ψυχική υγεία

 • Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη
 • Αποτρέπει την αϋπνία
 • Αυξάνει τη σαφήνεια και τη σκέψη
 • Βελτιώνει τη συγκέντρωση

Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο στο να κινείται, και αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε αν σκεφτούμε ότι τα χρόνια των σπηλαίων, ο άνθρωπος ήταν αναγκασμένος να τρέξει, να σκαρφαλώσει και να κυνηγήσει αν ήθελε να επιβιώσει.  Στη σύγχρονη όμως εποχή και κυρίως στις χώρες του δυτικού κόσμου, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επιδημία της παχυσαρκίας. Οι περισσότεροι από εμάς εκτελούμε καθιστική εργασία, όπου σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, την μειωμένη κίνηση μας, και την κακή διατροφή, το ποσοστό των παχύσαρκων ανθρώπων έχει αυξηθεί και μάλιστα περισσότερο στις μικρές ηλικίες, ενώ η εμφάνιση χρόνιων παθήσεων και τα μυοσκελετικά προβλήματα & πόνοι είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο.

Δυστυχώς αυτό που δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα, είναι ότι το ανθρώπινο σώμα είναι χτισμένο για να κινείται και να ασκείται. Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε την κίνηση ως κάτι απλό, στην συντριπτική μας πλειοψηφία δεν γνωρίζουμε να κινούμαστε σωστά.

Αυτό συμβαίνει διότι η ανθρώπινη κίνηση είναι περίπλοκη και απαιτεί την ενεργοποίηση και συνεργασία πολλών αρθρώσεων και μυών τη κατάλληλη στιγμή (σωστός  χρονισμός) και με την κατάλληλη δύναμη, έτσι ώστε η κίνηση μας να είναι ομαλή και ελεγχόμενη. Αν δεν γίνει αυτό, τότε το σώμα μας γίνεται επιρρεπές σε τραυματισμούς και πόνους λόγω της πολυπλοκότητας και της φθοράς από τη συνεχή λανθασμένη χρήση κάτι το οποίο επιβαρύνει το μυοσκελετικό μας σύστημα καθημερινά. Αυτός είναι και ο λόγος όπου η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία στην ανθρώπινη κίνηση, μπορεί να είναι επωφελής και να δημιουργήσει μια σταθερή βάση για μακροχρόνια υγεία.

Η αλήθεια είναι ότι όταν λέμε φυσική άσκηση, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν ότι μπορούν να συμμετέχουν μόνο υγιείς άνθρωποι, αποκλείοντας άτομα που υποφέρουν από κάποια χρόνια πάθηση ή μυοσκελετικούς πόνους. Η φυσική άσκηση όμως η οποία δίνει έμφαση στη σωστή κίνηση και κυρίως στις ικανότητες που μπορεί να εκτελέσει ο κάθε ασκούμενος, έχει μία εντελώς διαφορετική ταυτότητα, και απευθύνεται σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού γιατί είναι εξειδικευμένη και εξατομικεύμένη.

Αυτό ακριβώς κάνουμε και στο Functional Movement, αφού αξιολογήσουμε την κίνηση και τις ικανότητες του ασκούμενου μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών, σχεδιάζουμε ένα εξειδικευμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα. Τα προγράμματα αυτά δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των βασικών κινητικών μοτίβων και στη σωστή κίνηση. Επίσης βασίζονται στην μεταβλητότητα των κινήσεων, διότι η ικανότητα της κίνησης μας δίνει ενέργεια και κίνητρο στο να αναπτυσσόμαστε σε όλους τους τομείς της ζωής μας, αλλά και την ευκαιρία να  δραστηριοποιήσουμε τους μυς και τα οστά μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν θέσουμε το σώμα μας σε αδράνεια, τότε αυτό με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσει να χάνει τη δύναμη και την ευελιξία του, και αυτό μπορεί να είναι η αιτία μελλοντικών τραυματισμών και παθήσεων.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση