man holding knee pain

Για τους πόνους στο γόνατο, ποτέ δεν φταίει το γόνατο

Ο πόνος στα γόνατα είναι ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι επηρεάζοντας αρνητικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Πριν από την εμφάνιση του πόνου στα γόνατα, παρατηρείται συνήθως μία δυσκαμψία στα κάτω άκρα και αυτό είναι μία πρώτη ειδοποίηση την οποία δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Αν προσπαθήσουμε και δεν επιτρέψουμε την άρθρωση του γονάτου να μείωση το εύρος κίνησης της, είναι ένα πρώτο βήμα το να προστατεύσουμε την άρθρωση από μελλοντικούς πόνους.

Η δυσκαμψία είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός, τον οποίο χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα για να προστατέψει μία άρθρωση από περισσότερες βλάβες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσκαμψία και οι πόνοι στα γόνατα οφείλονται σε αδυναμία και κακή ευθυγράμμιση των κάτω άκρων παρά στην υπερβολική χρήση τους και για αυτό το λόγω οι διατάσεις μπορεί να μειώνουν τη δυσκαμψία, δεν διορθώνουν όμως την αδυναμία ή την ελαττωματική ευθυγράμμιση της κίνησης.

Η Κακή ευθυγράμμιση ποδιών, γόνατος και ισχίου δημιουργεί δυσκαμψία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειώσουμε εδώ είναι ότι για τους πόνους στο γόνατο,

ποτέ δεν φταίει το γόνατο.

Το γόνατο επηρεάζεται από την λειτουργικότητα των αρθρώσεων του ισχίο, της λεκάνης, της ποδοκνημικής (αστράγαλος) και από την εμβιομηχανική των κάτω άκρων (πόδι). Όταν  υπάρχει πρόβλημα σε μία από αυτές τις αρθρώσεις, τότε το γόνατο «παλεύει» να διατηρήσει τη βέλτιστη ευθυγράμμιση του ποδιού κατά τη διάρκεια της κίνησης. Δηλαδή το γόνατο παγιδεύεται και εξαρτάται από αυτές τις αρθρώσεις για να εκτελέσει σωστά τους ρόλους του.

Εάν κάποια από αυτές τις αρθρώσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, τότε διαταράσσεται η βέλτιστη ευθυγράμμιση του γόνατος μειώνοντας την ιδιοδεκτικότητα και τη κιναισθησία της άρθρωσης.

Ταυτόχρονα  η επιγονατίδα που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τις επιβαρύνσεις που δέχεται η άρθρωση, όταν δεν έχει τη σωστή  ευθυγράμμιση τότε η άρθρωση επιβαρύνεται προκαλώντας πόνο συνήθως στην εξωτερική ή εσωτερική πλευρά της άρθρωσης. Με αποτέλεσμα η λάθος επιβάρυνση με την πάροδο του χρόνου να γίνεται πόνος, γνωστό ως επιγονατιδομηριαίο σύνδρομο (patellofemoral sydrome).

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, που μπορεί να επιβαρύνει την άρθρωση του γονάτου, είναι η μειωμένη κινητικότητα στην άρθρωση της ποδοκνημικής (αστράγαλος). Η μειωμένη κινητικότητα στην άρθρωση της ποδοκνημικής, μπορεί να αλλοιώσει την κίνηση πάνω στην κινητική αλυσίδα και να κλέψει τη δύναμη των τετρακέφαλων μυών στις κινήσεις στις οποίες αυτοί πρέπει να συμμετέχουν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται πάλι η άρθρωση του γόνατος.  

Για αυτό το λόγω ο αστράγαλος θα πρέπει να έχει καλά επίπεδα κινητικότητας, ώστε να επιτρέπει τη ραχιαία κάμψη η οποία παίζει ρόλο στη σωστή ευθυγράμμιση των κάτω άκρων και επιτρέπει την ομοιόμορφη κατανομή του φορτίου μέσω των ισχυρών μυών του ποδιού. Όταν η ποδοκνημική δεν έχει καλά επίπεδα κινητικότητας, τότε το σώμα πρέπει να αντισταθμίσει και να δημιουργήσει νέα κινητικά πρότυπα που οδηγούν τελικά σε αδυναμία και δυσλειτουργία που προκαλεί πόνο.

Στο Functional Movement, αναλύοντας επιστημονικά τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων του ανθρώπινου σώματος, μπορούμε και εντοπίζουμε ποιες περιοχές είναι δυσλειτουργικές και είναι η αιτία που προκαλεί τους διάφορους πόνους. Στη συνέχεια και με βάση της συγκεκριμένη ανάλυση, σχεδιάζουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης μέσω του οποίου επαναφέρουμε τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων και απαλλάσσουμε τους ασκούμενους από τους πόνους που τους ταλαιπωρούν. 

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση