Εξασκηθείτε με την κίνηση

Ακόμα και σήμερα που όλες οι έρευνες αναφέρουν τη σημασία της σωστής κίνησης στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών πόνων, οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι ο βασικότερος λόγος του μυοσκελετικού πόνου είναι ο τραυματισμός των ιστών. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν ταλαιπωρούμαστε από κάποιο χρόνιο πόνο, εστιάζουμε στο σημείο του σώματος στο οποίο πονάμε και όχι σε όλο το σώμα ως σύνολο .

Αυτή η τακτική όμως μας οδηγεί στο να χάνουμε μία βασική πτυχή που είναι η βελτίωση των κινητικών μας δεξιοτήτων. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς, δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα τη σημασία του να κινούμαστε σωστά και αρκετά, κάτι το οποίο φαίνεται παράξενο και ξένο.

Η κίνηση είναι μία φυσική δεξιότητα του ανθρώπου, την οποία από τα πρώτα χρόνια κιόλας της ζωής του την εξασκεί. Ο άνθρωπος ξεκινά να κινείται από τη βρεφική του ηλικία, είτε:

  • Για να πάρει κάποιο αντικείμενο
  • Για να φτάσει κάποιο αντικείμενο
  • Για να παίξει

Μάλιστα μέσα από αυτές τις δράσεις, μαθαίνει να χρησιμοποιεί το σώμα του ώστε να παράξει κίνηση μέσω της οποίας θα επιτύχει το σκοπό του.

Στην παιδική – εφηβική ηλικία το άτομο μέσα από το παιχνίδι συνδυάζει μία σειρά κινητικών δεξιοτήτων, όπως: το τρέξιμο, το κάθισμα, την ώθηση, την έλξη κ.α, που εκείνη τη στιγμή δεν κατανοεί το πόσο σημαντικές είναι στην κινητική ανάπτυξη και εξέλιξη του.

Φτάνοντας στην ενηλικίωση του όμως όλη αυτή η κινητική δραστηριότητα που είχε, πάει «στράφει».  Σκεφτείτε ότι σύμφωνα με τις έρευνες, ένα ενήλικο άτομο στη σύγχρονη εποχή σε μία τυπική προπόνηση 60 λεπτών, κινείται περισσότερο από ότι στο υπόλοιπο της ημέρας του. 

Και ενώ ως παιδιά, μαθαίνουμε συνεχώς νέες κινητικές δεξιότητες εξερευνώντας συνεχώς το σώμα μας για το πώς αυτό κινείται. Ως ενήλικες όχι μόνο σταματάμε να ασχολούμαστε με τη μάθηση και την κατάκτηση αυτών των δεξιοτήτων, αλλά χάνουμε μάλιστα και την αντίληψη και την αίσθηση που έχουμε για αυτές, αλλά και για το σώμα μας.

Πως όμως μπορούμε να εξασκήσουμε τις κινητικές μας δεξιότητες μέσα από την άσκηση;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στην άσκηση μας μία βασική ρουτίνα, κατά την οποία επαναλαμβάνουμε καθημερινά ή μέρα – παρά- μέρα τις ίδιες κινήσεις.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα,  το σώμα μας να καταλήγει στον αυτόματο πιλότο.

Και τι πρέπει να κάνουμε;

Α) να βάλουμε στην άσκηση μας νέες κινητικές δεξιότητες, ακόμα και αν αυτές μας δυσκολεύουν αρχικά. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας σε νέα κινητικά μοτίβα, τα οποία και μας βελτιώνουν, αλλά και βοηθούν το σώμα μας να ξεφύγει από τη λειτουργία του αυτόματου πιλότου.

Β) να δώσουμε την ευκαιρία και τα ανάλογα ερεθίσματα στους μύες και στις αρθρώσεις μας να κινηθούν με όσους τρόπους και συνδυασμούς μπορούν, πάντα βέβαια με ασφάλεια και την ανάλογη επιβάρυνση. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε την ευκαιρία στο σώμα μας, όχι μόνο να ξαναμάθει να κινείται, αλλά και να «απολαμβάνει» την κίνηση.

Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο κινούμαστε και όσους περισσότερους μύες και αρθρώσεις χρησιμοποιούμε, όχι μόνο κατά την άσκηση μας, αλλά και στην καθημερινότητά μας, τόσες περισσότερες δεξιότητες και ικανότητες αποκτά το σώμα μας.

Μάλιστα αυτός ο τρόπος ζωής & άσκησης, έχει στον καθένα μας πολλές θετικές & διαφορετικές επιπτώσεις, π.χ:

  • Κάποιους τους βοηθάει να χάσουν σωματικό βάρος
  • Κάποιους τους βελτιώνει τη ψυχολογία
  • Σε κάποιος άλλους πάλι είναι η συμπληρωματική θεραπεία τους σε χρόνιες παθήσεις και πόνους.

 

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση