Κάθε άσκηση αποτελεί μια κινητική δεξιότητα

Τα κινητικά μοτίβα και τα προγράμματα άσκησης που στηρίζονται στην κίνηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της άσκησης, το οποίο μάλιστα συνδέεται άμεσα με το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Αυτό συμβαίνει γιατί για να έχουμε μία σωστή και αποτελεσματική κίνηση, θα πρέπει να υπάρχει ο απαιτούμενος κινητικός έλεγχος. Και ο κινητικός έλεγχος εξαρτάται άμεσα από το ΚΝΣ, διότι μέσω αυτού συλλέγει διάφορες αισθητηριακές πληροφορίες (τόσο από το εξωτερικό περιβάλλον όσο και από το σώμα του ασκούμενου), για τη λειτουργία των μυών κατά την εκτέλεση κάθε κινητικού μοτίβου.

Για όλους τους ασκούμενους που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με την κινητική μάθηση, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ασκούνται, αλλά και τη φιλοσοφία που είχαν μέχρι τώρα για την άσκηση. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το πιο σημαντικό βήμα για μία αποτελεσματική και ασφαλή άσκηση είναι η κινητική μάθηση και η πιο σημαντική της πτυχή είναι απλά η σωστή εκτέλεσή της. Μπορεί αυτό να ακούγεται ως λογικό και δεδομένο, δεν είναι όμως γιατί οι περισσότεροι ασκούμενοι υποτιμούν μια απλή προσπάθεια και δεν κατανοούν ότι κάθε κίνηση είναι και μία δεξιότητα. 

Δεν έχει σημασία αν η κίνηση που εκτελούμε είναι απλή ή περίπλοκη, διότι κάθε φυσική κίνηση είναι μία κινητική δεξιότητα. Επομένως αν θέλουμε να μετακινούμε το σώμα μας καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, θα πρέπει να αλλάξει η οπτική μας για την άσκηση. Πρέπει να σεβαστούμε την ικανότητα για να μπορέσουμε να την εκτελέσουμε σωστά και με τον απαιτούμενο έλεγχο.

 Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει:

1ον Να είμαστε συγκεντρωμένοι κατά την εκτέλεση οποιασδήποτε μορφής άσκησης. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να γίνουμε καλύτεροι σε ότι κάνουμε είναι το να είμαστε συγκεντρωμένοι. Δεν είναι σωστό και ασφαλές για εμάς τους ίδιους να εκτελούμε ένα πρόγραμμα άσκησης και ταυτόχρονα να μιλάμε ή να ασχολούμαστε με το κινητό μας τηλέφωνο. Είναι σίγουρο ότι όχι μόνο δεν θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε σωστά την άσκηση, αλλά ούτε θα έχουμε και τα αποτελέσματα που προσδοκούμε. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι όλες οι επαναλήψεις δεν είναι ίδιες και ότι η κάθε επανάληψη θα πρέπει να εκτελείται με την ίδια συγκέντρωση και προσπάθεια. Κάθε κίνηση ξεκινάει από το μυαλό και η εκτέλεση της από το σώμα.

2ον Να μην εστιάζουμε μόνο στην τεχνική της άσκησης. Όταν μαθαίνουμε μια νέα κινητική δεξιότητα υπάρχουν δύο διαδικασίες που χρησιμοποιούμε για τη συλλογή δεδομένων:

  • Η εκμάθηση της τεχνικής η οποία είναι λίγο πολύ συνειδητή, και
  • Η κατανόηση των σωματοαισθητηριακών δεδομένων κατά την εκτέλεση της κίνησης.

Ενώ και οι δύο διαδικασίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κατά την απόκτηση των κινητικών δεξιοτήτων, οι περισσότεροι ασκούμενοι επικεντρώνονται περισσότερο στην εκμάθηση της τεχνικής, αγνοώντας τα μηνύματα που τους στέλνει το σώμα τους. Το ανθρώπινο σώμα έχει μια καταπληκτική ικανότητα να αξιολογεί την κίνηση και τη θέση του

στο χώρο, αρκεί εμείς να μάθουμε να το ακούμε.

3ον Να δώσουμε έμφαση στο να μάθουμε να ενεργοποιούμε τους κατάλληλους μύες κατά την εκτέλεση των κινητικών δεξιοτήτων. Οι περισσότεροι ασκούμενοι συχνά θέλουν κάποιο μαγικό πρόγραμμα άσκησης το οποίο θα τους βοηθήσει να διορθώσουν όλα τα προβλήματά τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές ασκήσεις και προγράμματα, αλλά υπάρχει η εκμάθηση και η κατανόηση των δεξιοτήτων που μπορεί να κάνει το σώμα μας. Αν το εκμεταλλευτούμε αυτό, τότε θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί.

Με λίγα λόγια, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε ή υπερεκτιμούμε καμία άσκηση και καμία κίνηση. Κάθε άσκηση αποτελεί μία κινητική δεξιότητα, την οποία αν μάθουμε:

  • Να είμαστε συγκεντρωμένοι κατά την εκτέλεση της
  • Να μην δίνουμε σημασία μόνο στην τεχνική της κίνησης, αλλά και στο πως ανταποκρίνεται το σώμα μας
  • Να δίνουμε έμφαση στη σωστή εκτέλεση και εξάσκηση των δεξιοτήτων, και όχι στα σετ και στις επαναλήψεις.
  • Να ενεργοποιούμε και να αισθανόμαστε τους κατάλληλους κάθε φορά μύες, ακόμα και στις πιο περίπλοκες κινήσεις.

Τότε να είστε σίγουροι ότι εκτελείτε ένα «μαγικό» πρόγραμμα, το οποίο θα έχει και «μαγικά αποτελέσματα».

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση