Αυχενοβραχιόνιο Σύνδρομο

Το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο είναι μία κατάσταση, η οποία περιγράφει μια σειρά από συμπτώματα στην περιοχή του αυχένα αλλά και στην εν γένει γύρω περιοχή (ώμοι, ωμοπλάτες, βραχίονα), που προκαλούνται από παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο γνωστό και ως «κατώτερο αυχενικό σύνδρομο», χαρακτηρίζεται από πόνο, μούδιασμα, αδυναμία και οίδημα στην περιοχή του αυχένα και του ώμου και υποδηλώνει ένα σύνολο συμπτωμάτων του αυχένα και του βραχίονα για τα οποία δεν υπάρχει γνωστή και αποδεδειγμένη αιτία.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο έχει εκτιμηθεί ως ένας από τους πιο διαδεδομένους  αυχενικούς πόνους, με το 60-70% του πληθυσμού να έχει αποκτήσει τη συγκεκριμένη συμπτωματολογία κάποια στιγμή της ζωής του. Η συχνότητα εμφάνισης του είναι μεγαλύτερη στους άντρες από ότι στις γυναίκες με τη διπλάσια περίπου αναλογία, ενώ το 1/3 των ασθενών θα εμφανίσει υποτροπή σε δεύτερο χρόνο.

Τα αίτια του αυχενοβραχιόνιου συνδρόμου, οφείλονται κυρίως σε μυϊκό σπασμό και πόνο στον αυχένα, στην ωμοπλάτη και στον ώμο, ενώ πολλές φορές ο πόνος ή/και το μούδιασμα μπορεί να επεκτείνεται ως το αντιβράχιο και το χέρι. Οφείλεται ως επί το πλείστον σε κακή στάση του σώματος και στην εξ’αυτής καθημερινή καταπόνηση των μυών γύρω από τον αυχένα, τις ωμοπλάτες και τους ώμους, ενώ σπανιότερες αιτίες αποτελούν οι κήλες των αυχενικών δίσκων, ο αυχενικός τραυματισμός, η αυχενική σπονδυλοαρθροπάθεια κ.ά.

Τα συμπτώματα του αυχενοβραχιόνιου συνδρόμου, είναι πόνος και νευρολογικές διαταραχές όπως μυρμήγκιασμα, αισθητηριακή διαταραχή ή ακόμα και απώλεια κινητικών δεξιοτήτων στο χέρι ή τα χέρια και τα δάχτυλα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, υπάρχει απώλεια ισχύος και μειωμένος κινητικός έλεγχος του χεριού. Άλλα συμπτώματα είναι η κόπωση του καρπού, του αντιβράχιου, των ώμων και του αυχένα, αίσθηση πρηξίματος στα χέρια και αίσθηση βάρους ή μουδιάσματος του άνω άκρου. Ο πόνος αυξάνεται κατά κύριο λόγο κατά την εκτέλεση κάποιας δραστηριότητας και ανακουφίζεται κατά την ανάπαυση, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας συνήθως ο πόνος αυξάνεται δυσκολεύοντας αρκετά τον ύπνο του ασθενή. Τα άτομα τα οποία ταλαιπωρούνται από το συγκεκριμένο σύνδρομο, αναφέρουν ότι έχουν μία αίσθηση ότι φοράνε γάντια στα χέρια και έχουν συχνούς και έντονους πονοκεφάλους. Επίσης σύμφωνα με έρευνες οι ασθενείς με αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο είναι πιο ευαίσθητοι σε αισθητηριακά ερεθίσματα και κυρίως στην πλευρά όπου εμφανίζεται ο πόνος, ενώ έχουν μειωμένο ορθοστατικό έλεγχο σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.

Οι συμβατικοί μέθοδοι θεραπείας που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των πόνων στον αυχένα και στον ώμο είναι κυρίως φαρμακευτικοί, με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Σύγχρονές και αξιόπιστες μελέτες σχετικά με την αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων στον αυχένα αναφέρουν ως την κατάλληλη και αποτελεσματικότερη θεραπεία για την ανακούφιση διαφόρων τύπου πόνων στην αυχενική μοίρα της Σ.Σ, τη θεραπευτική άσκηση και την επανεκπαίδευση των μοτίβων κίνησης και της στάσης σώματος.

Ο συγκεκριμένος τρόπος θεραπείας, βασίζεται στην απόκτηση της “σωστής” στάσης του σώματος και της αρμονικής και ισορροπημένης λειτουργίας των μυών του άνω κορμού (αυχένα, ώμων, ωμοπλατών), ώστε να εξαλειφθούν τα αίτια της συνεχούς καταπόνησης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και των μυών γύρω από αυτήν κατά τις καθημερινές κινήσεις και στάσεις του σώματος (π.χ. χρήση Η/Υ).  Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να εφαρμοστούν οι κατάλληλοι μέθοδοι θεραπείας, οι οποίοι θα στοχεύουν στην νευρο-μυϊκή επανεκπαίδευση των ασκούμενων, ώστε αυτοί να ανακτήσουν τον κινητικό έλεγχο των μυών τους, όπου λόγω διάφορων καταστάσεων όπως κακής στάσης σώματος, χρόνιας επιβάρυνσης, παλιών τραυματισμών, χρόνιου συναισθηματικού άγχους, φυσικού στρες κ.α, έχει ασυνείδητα χαθεί.

Για τη θεραπεία του αυχενοβραχιόνιου συνδρόμου εφαρμόζονται ειδικές ασκήσεις οι οποίες στοχεύουν στη μείωση της έντασης των μυών του αυχένα, τη μείωση του πόνου και τη διόρθωση της στάσης του σώματος. Επίσης η σωστή εκπαίδευση και καθοδήγηση του ατόμου που ταλαιπωρείται από το συγκεκριμένο σύνδρομο, από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας & άσκησης, παίζει σημαντικό ρόλο ώστε ο ασκούμενος να αποκαταστήσει τη αίσθηση και τον έλεγχο τόσο των μυών όσο και της κίνησης του. Άρα ένας  επαγγελματίας υγείας & άσκησης, έχοντας υπόψη του τους παραπάνω στόχους και αφού αξιολογήσει τη στάση σώματος του ασκούμενου και τις δομές του αυχένα, θα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά θεραπειών μέσω των οποίων θα:

  • Κινητοποιήσει τα μαλακά μόρια της περιοχής
  • Βελτιώσει το εύρος κίνησης του αυχένα
  • Βελτιώσει τη στάση του σώματος, φέρνοντας το σώμα στη βέλτιστη ανατομικά θέση του, εξασφαλίζοντας έτσι τη δομική του ακεραιότητα κάτι το οποίο ενδείκνυται για τους αυχενικούς πόνους και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων. Συνδυάζοντας τις αρχές της ανατομίας και της κινησιολογίας, μπορούμε να βελτιώσουμε την κινητικότητα των αρθρώσεων αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο όλη τη στάση του σώματος του ασκούμενου, προσφέροντας του ανακούφιση, ενέργεια και καλή διάθεση, απαλλάσσοντας τον από τους αυχενικούς και γενικότερα τους μυοσκελετικούς πόνους.
  • Σταθεροποιήσει τον αυχένα, δυναμώνοντας όχι μόνο στους μύες του αυχένα, αλλά και τους μύες της ωμοπλάτης, και της ωμικής ζώνης, διότι οι μύες αυτοί είναι υπεύθυνοι για την σταθεροποίηση άρα και την αποφόρτιση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Οι ασκήσεις αυτές θα πρέπει να εκτελούνται με χαμηλά φορτία επιβάρυνσης και με αργό έως μέτριο ρυθμό, αποφεύγοντας έτσι να ερεθίσουμε την περιοχή και να επιδεινώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση.

Ενώ ταυτόχρονα θα εκπαιδεύσει τον ασκούμενο ώστε αυτός να μπορεί πλέον:

  • να αισθάνεται και να ελέγχει τους μύες που ήταν σφιχτοί και τραυματισμένοι
  • να έχει τον απαιτούμενο κινητικό έλεγχο και μυϊκή συναρμογή στις κινήσεις του
  • να κινεί τις αρθρώσεις του στο φυσιολογικό εύρος κίνησης

Στο functional movement στηριζόμενοι στη συγκεκριμένη φιλοσοφία θεραπείας και εφαρμόζοντας ανάλογα με την πάθηση του κάθε ασκούμενου τις κατάλληλες μεθόδους θεραπείας και σχεδιάζοντας το κατάλληλο ασκησιολόγιο, έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να απαλλάσσουμε τους ασκούμενούς μας από διάφορους μυοσκελετικούς πόνους και έντονα συμπτώματα, όπως το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση