Θωρακική κύφωση Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς & πως διορθώνεται

Η κύφωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (Σ.Σ) έχει υπερβολική καμπυλότητα. Η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει μια φυσική καμπύλη 20 – 40 μοίρες. Αυτή η καμπύλη βοηθάει τη σπονδυλική στήλη να κάμπτεται φυσικά προς τον αυχένα, ώστε να υποστηρίξει το βάρος του κεφαλιού. Όταν αυτή η φυσιολογική καμπυλότητα της θωρακικής μοίρας υπερβαίνει τις 45-50 μοίρες, τότε εμφανίζεται μία μη φυσιολογική στάση σώματος που ονομάζεται κύφωση.

Η κύφωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι πολύ συχνό φαινόμενο στα παιδιά της σχολικής ηλικίας. Αυτό συμβαίνει λόγω της κακής στάσης του σώματος και της έλλειψης άσκησης, όπου σε συνδυασμό με την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, διαμορφώνουν λανθασμένα το μυοσκελετικό σύστημα ενός παιδιού κατά την ανάπτυξη του. 

Τύποι Κύφωσης

Η λέξη κύφωση σημαίνει κάμψη προς τα εμπρός, και είναι μια αρκετά κοινή κατάσταση τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους. Κατά την κύφωση, οι σπόνδυλοι «στοιβάζονται» μεταξύ τους στην περιοχή της θωρακικής μοίρας, με αποτέλεσμα να έχουμε τη στρογγυλοποίηση του άνω μέρους της πλάτης.

Οι διάφοροι τύποι κύφωσης που επηρεάζουν τα παιδιά είναι:

Η ορθοστατική κύφωση, η οποία αποτελεί το πιο συνηθισμένο τύπο κύφωσης. Εμφανίζεται πιο συχνά στα κορίτσια παρά στα αγόρια και συμβαίνει όταν τα οστά και οι μύες αναπτύσσονται με αφύσικο τρόπο καθώς μεγαλώνουν, κυρίως λόγω κακής στάσης του σώματος. Αυτό το είδος κύφωσης εμφανίζεται συνήθως καθώς τα παιδιά πλησιάζουν προς την εφηβεία.

Η κύφωση του Scheuermann, η οποία επίσης εμφανίζεται καθώς τα παιδιά πλησιάζουν στην εφηβεία.  Ο συγκεκριμένος τύπος κύφωσης, προκαλεί παραμόρφωση στους σπονδύλους κάνοντας τους να μοιάζουν με σφήνες αντί για ορθογώνια όταν βλέπουμε από το πλάι σε κάποια ακτινογραφία. Η κύφωση του Scheuermann είναι ελαφρώς πιο συχνή στα αγόρια παρά στα κορίτσια.

Η συγγενής κύφωση, η οποία οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Στο συγκεκριμένο τύπο κύφωσης η σπονδυλική στήλη αναπτύσσεται ασυνήθιστα ενώ το μωρό βρίσκεται ακόμα στη μήτρα της μητέρας του, με πολλούς σπονδύλους να συγχωνεύονται μεταξύ τους ή να σχηματίζονται ακατάλληλα.

Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν ένα παιδί έχει κύφωση;

Άλλες φορές η κύφωση είναι εύκολα ορατή, ενώ άλλες φορές είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί η κύφωση. Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εντοπίσουμε εάν το παιδί μας έχει κύφωση, είναι:

  1. Με τον έλεγχο της μυοσκελετικής ανάπτυξης και ορθοσωμίας (Functional Movement) ενός παιδιού. Αυτός ο έλεγχος, γίνεται από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ο οποίος αξιολογεί την ευθυγράμμιση της Σ.Σ κατά την εκτέλεση διάφορων κινητικών μοτίβων. Με αυτό τον έλεγχο, μπορούμε να εντοπίσουμε αν υπάρχει κάποια παραμόρφωση στη Σ.Σ, και εάν αυτή προέρχεται από τη σπονδυλική στήλη (ιδιοπαθής) ή από άλλη περιοχή του σώματος ως αντισταθμιστική κίνηση (λειτουργική).
  2. Με κλινική εξέταση από έναν γιατρό.

Πάντως και στις δύο περιπτώσεις, καλό είναι να επιβεβαιωθεί η κλινική εξέταση, με μία ακτινολογική απεικόνιση.

Πως μπορούμε να διορθώσουμε την κύφωση

Η εξειδικευμένη άσκηση σε συνδυασμό με τη χειροπρακτική φροντίδα, αποτελεί την πιο ασφαλή & αποτελεσματική αντιμετώπιση πρώτης γραμμής της θωρακικής κύφωσης. Ο κύριος στόχος ενός προγράμματος διόρθωσης της θωρακικής κύφωσης, είναι να μειώσει την καμπυλότητα της θωρακικής μοίρας και να βελτιώσει τη στάση σώματος και την κινητική λειτουργία στο σώμα του πάσχοντα. Ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα διόρθωσης της θωρακικής κύφωσης, απαιτεί:

  1. Χειροπρακτική κινητοποίηση των θωρακικών αρθρώσεων, λόγω της μειωμένης θωρακικής κίνησης. 
  2. Τεχνικές κινητοποίησης π.χ. διαφραγματική αναπνοή για επέκταση του θωρακικού κλωβού. 
  3. Διατατικές ασκήσεις με σκοπό να μειωθεί ο μυϊκός τόνος των μυών που επηρεάστηκαν από την κύφωση.
  4. Ασκήσεις θωρακικής διόρθωσης π.χ. η κινητοποίηση και η θέση της ωμοπλάτης, είναι αποτελεσματικές για άτομα με θωρακική κύφωση. Ο κύριος στόχος αυτών των τύπων ασκήσεων είναι η διόρθωση της θωρακικής θέσης, καθώς και η βελτίωση της δομικής ευθυγράμμισης και δυσκαμψίας του θώρακα. 
  5. Ασκήσεις για τη διόρθωση της στάσης του σώματος, και για την εκπαίδευση της βάδισης, ώστε να αποκτήσει το παιδί μία καλή κινητική λειτουργία & έλεγχο, κάτι που θα τον προστατέψει από μία πιθανή υποτροπή της κύφωσης.   

Στο Functional Movement, υποστηρίζουμε ότι η ανάπτυξη μιας υγιούς σπονδυλικής στήλης ξεκινά από την σχολική ηλικία. Οι συνήθειες και οι δραστηριότητες των παιδιών σε αυτή την ηλικία, επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους για τα επόμενα χρόνια. Ενθαρρύνοντας τα παιδιά αυτής της ηλικίας να παραμείνουν ενεργά, και παρακολουθώντας συνεχώς τη στάση του σώματός τους, πάντα σε συνδυασμό με τη σωστή σωματική άσκηση, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν ένα υγιές σώμα, μειώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης μυοσκελετικών διαταραχών (κύφωση, σκολίωση κ.α).

Οτιδήποτε σας προβληματίζει με τη στάση σώματος & με την κίνηση του παιδιού σας, επικοινωνήστε με το Functional Movement και αξιολογώντας τη στάση και την κίνηση του σώματός του, θα εντοπίσουμε την αιτία που προκαλεί τη δυσλειτουργία,  και με το κατάλληλο πρόγραμμα θα τη διορθώσουμε.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος & M.Sc Physical therapy

Certified Medical Exercise Specialist

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!