Θεραπευτική άσκηση & νόσος Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια ασθένεια που δεν κάνει διακρίσεις και τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι βιώνουν τα συμπτώματα της.

Τι είναι το όμως Πάρκινσον και πώς αλλάζει τη ζωή ενός ατόμου;

Η Νόσος Πάρκινσον είναι μία κινητική διαταραχή, η οποία οφείλεται σε απώλεια νευρικών κυττάρων σε μία περιοχή βαθιά μέσα στον εγκέφαλο που λέγεται μέλαινα ουσία. Αποτελεί μια ιδιοπαθή νόσο του νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από κινητικές και μη κινητικές διαταραχές. Η νόσος έχει περιγραφεί από το 1817 από τον James Parkinson και έχει συνδεθεί με σημαντική ανικανότητα και χαμηλή ποιότητα ζωής.

Το Πάρκινσον έχει πολλά συμπτώματα, όπως:

  • Δυσκαμψία ή ακαμψία στα άκρα
  • Μειωμένη ισορροπία και τρέμουλο
  • Βραδυκινησία ή βραδύτητα στην έναρξη της κίνησης που οδηγεί σε ανέκφραστο πρόσωπο, αλλαγή της ομιλίας, της χροιάς και της έντασης της φωνής
  • Συρτά βήματα
  • Διαταραχή στις λεπτές κινήσεις των δακτύλων (π.χ. κούμπωμα στο ρούχο) κ.α,

αλλά τα πιο εμφανή συμπτώματα και αυτά που προκαλούν τη μεγαλύτερη αναπηρία είναι αυτά που συνδέονται με την κίνηση.

Τα συμπτώματα ποικίλουν από άτομο σε άτομο και συνήθως εμφανίζονται προοδευτικά. Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά, γιατί η νόσος επιδεινώνεται σχετικά αργά και πολλές φορές η διάγνωση καθυστερεί 2-3 χρόνια από τα πρώτα συμπτώματα. Τα πρώτα εμφανή συμπτώματα είναι το τρέμουλο κατά την ηρεμία στο 70% των περιπτώσεων, απώλεια δεξιοτήτων του ενός χεριού, βραδυκινησία και δυσκαμψία.

Επειδή η συγκεκριμένη πάθηση έχει συνδεθεί με τα επίπεδα της L-Dopa στον εγκέφαλο, η πρωτογενής παρέμβαση στοχεύει στη ρύθμιση αυτών των επιπέδων μέσω της φαρμακευτικής αγωγής. Η φαρμακευτική αγωγή όμως για τη συγκεκριμένη νόσο,  δεν είναι μια απλή υπόθεση διότι κάθε άτομο χρειάζεται μια διαφορετική αγωγή και συνεχή και προσεκτική παρακολούθηση. Λόγω αυτής της δυσκολίας και σε συνδυασμό με την εξέλιξη της κινητικής αναπηρίας, η θεραπευτική άσκηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της φροντίδας για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον.

Βέβαια η επιλογή και η σχεδίαση ενός σωστού και ασφαλές προγράμματος άσκησης, απαιτεί  διεξοδική αξιολόγηση του ατόμου και γνώση των πολλών παραμέτρων οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν ένα άτομο με Πάρκινσον. Για αυτό το λόγω καθοριστικό ρόλο για το σχεδιασμό ενός προγράμματος άσκησης για τα άτομα αυτά, παίζουν τόσο η σωματική & κινητική αξιολόγηση, όσο και η σωστή διαχείριση τους κατά την εκτέλεση του προγράμματος. 

Σύμφωνα με τις έρευνες η θεραπευτική άσκηση θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον (PD). Η άσκηση για τα άτομα αυτά είναι ζωτικό συστατικό για τη διατήρηση της ισορροπίας, της κινητικότητας των αρθρώσεων και γενικότερα για τη βελτίωση των καθημερινών τους δραστηριοτήτωνΗ άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να βελτιώσουν πολλά συμπτώματα της νόσου, με τις έρευνες να δείχνουν ότι τα άτομα με Πάρκινσον που ασκούνται τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν μια επιβραδυνόμενη πτώση της ποιότητας ζωής τους σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνται. 

Όσον αφορά το είδος άσκησης, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος ασκήσεις για τα άτομα που πάσχουν από Πάρκινσον, διότι η άσκηση που θα ακολουθήσει κάποιος εξαρτάται από τα συμπτώματα και το βαθμό λειτουργικότητας που έχει. Παρόλα αυτά για να υπάρχει μία καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου, ένα πρόγραμμα που απευθύνετε στα άτομα αυτά θα πρέπει να περιέχει:

  • Ελεγχόμενη κίνηση
  • Ασκήσεις ευελιξίας και ευκινησίας
  • Ασκήσεις ορθοσωμίας & ενδυνάμωσης

Το πιο σημαντικό όμως είναι τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον, θα πρέπει να ασκούνται τακτικά και να βρούνε ένα είδος άσκησης που θα το απολαμβάνουν και θα τους βοηθάει. 

Στο Functional movement, ενημερωνόμαστε συνεχώς για όλες τις νέες και αξιόπιστες μεθόδους θεραπευτικής άσκησης και σε συνδυασμό με την εμπειρία και τη σωστή εκπαίδευση, μπορούμε και σχεδιάζουμε εξατομικευμένα και εξειδικευμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης. Μέσω αυτών των προγραμμάτων βοηθάμε τους ασθενείς μας να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους, να απαλλαγούν από χρόνιους πόνους και να γίνουν πιο λειτουργικοί και ευδιάθετοι, κάτι που τους βοηθάει στο να διαχειριστούν με το σωστό τρόπο την ασθένεια τους.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!