Πόνος στη μέση – Νέες έρευνες δείχνουν ότι τα φάρμακα δεν βοηθούν

Ο πόνος στη μέση, είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα για τα οποία ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να αναζητήσει κάποια ιατρική συμβουλή. Υπολογίζεται ότι το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του θα παραπονεθεί για σοβαρή οσφυαλγία «πόνο στη μέση», η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα του και θα τον οδηγήσει σε ιατρικό έλεγχο και κάποιου είδους θεραπεία.

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα, το οποίο από τους περισσότερους ανθρώπους αντιμετωπίζεται με τη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Μπορούν όμως τα φάρμακα, να μας ανακουφίσουν αποτελεσματικά;

Σύμφωνα με μία νέα αυστραλιανή ανασκόπηση μελετών, η αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτωνστην ανακούφιση του πόνου της μέσης είναι πολύ μικρή. Τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης ανασκόπησης τα οποία δημοσιεύθηκαν στην British Medical Journal, εξέπληξαν ακόμα και την ίδια την ερευνητική ομάδα. Στη συγκεκριμένη ανασκόπηση, αναλύθηκαν σε βάθος 31 μελέτες που εξέτασαν περισσότερους από 6,5 χιλιάδες ασθενείς με πόνο στην περιοχή της μέσης. 

Μάλιστα οι περισσότεροι ασθενείς που συμμετείχαν στις έρευνες και τους χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, όχι μόνο δεν αισθάνθηκαν καμία διαφορά στην ένταση του πόνου σε σύγκριση με τα άτομα στα οποία δόθηκε εικονικό φάρμακο (placebo)», αλλά σε κάποιους προκάλεσε και διάφορες παρενέργειες, όπως ζάλη, υπνηλία, πονοκέφαλο και ναυτία. Σύμφωνα με τον Δρ. McAuley, αν και παλιότερα ερευνητικά ευρήματα υποστήριζαν την θετική επίδραση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στον πόνο της μέσης, τα νεότερα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι μακροπρόθεσμα το όφελος που προσφέρουν είναι μικρό.  

Όπως προαναφέραμε, ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία), είναι ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα και για αυτό το λόγο η διαχείριση του είναι πολύ πιο σύνθετη από ό,τι αρχικά φανταζόμαστε. Εξαιτίας του ότι ο πόνος στη μέση είναι ένα τόσο συχνό πρόβλημα το οποίο μπορεί να υποτροπιάζει εύκολα και να χρονίζει, αυτό επηρεάζει άμεσα όχι μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά και τη διάθεσή μας και την ψυχική μας υγεία και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.  

Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ο πόνος στη μέση;

Στη σύγχρονη & διεθνή βιβλιογραφία, όλο και περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική φυσική άσκηση & σωματική δραστηριότητα, είναι η καλύτερη & αποτελεσματικότερη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των πόνων στη μέση. Στις μέρες μας, η επιστήμη προτρέπει και συνιστά τα άτομα που ταλαιπωρούνται από χρόνιους πόνους στη μέση, να ενταχθούν άμεσα σε εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης. 

Βέβαια η επιλογή του είδους της άσκησης, αλλά και ο τρόπος εφαρμογής και προσαρμογής της, θα πρέπει να εξατομικεύεται στις ανάγκες του κάθε ασκούμενου και να γίνεται πάντα με την παρουσία ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου & εξειδικευμένου επαγγελματία της υγείας & της άσκησης.

Για να είναι όμως αποτελεσματικό το πρόγραμμα άσκησης το οποίο θα ακολουθήσουμε, θα πρέπει να στοχεύει στην αιτία του πόνου και όχι τα συμπτώματα του. Για αυτό το λόγο το πρόγραμμα άσκησης που θα σχεδιάσουμε θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο, διότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, όπως διαφορετική είναι και η αιτία η οποία προκαλεί τον πόνο.

Η συγκεκριμένη πρακτική διαφέρει κατά πολύ από τον συμβατικό τρόπο αντιμετώπισης του πόνου στη μέση και γενικότερα όλων των ειδών πόνου.

Ο τρόπος αυτός, απαιτεί:

  • αρχικά την αξιολόγηση της κίνησης και της στάσης του σώματος του ασκούμενου, ώστε να εντοπίσουμε τις αδυναμίες, τις ασυμμετρίες και τις λάθος θέσεις στο σώμα του και
  • στη συνέχεια το σχεδιασμό ενός εξατομικευμένο και εξειδικευμένο προγράμματος άσκησης, το οποίο θα στοχεύει στη διόρθωση όλων εκείνων των αιτιών που προκάλεσαν τον πόνο.

Επίσης απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του ασθενή, ώστε να εκπαιδευτεί αυτός σε νέες κινητικές συμπεριφορές & συνήθειες, οι οποίες θα επαναφέρουν τη μυϊκή ισορροπία στο σώμα του.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κάθε φορά που πονά η μέση μας ή κάποιο άλλο σημείο του σώματός μας, ο επαγγελματίας της άσκησης να έχει την ικανότητα να αξιολογεί τα χαρακτηριστικά, την αντανάκλαση, την έντασή και την περιοδικότητά του πόνου και να τα συσχετίζει με την κίνηση και τη στάση σώματος του ασκούμενου.

Με βάση τα αποτελέσματα των νέων ερευνών για τη μη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση, ο McAuley τονίζει την ανάγκη να δοκιμαστούν εναλλακτικές μη φαρμακευτικές μέθοδοι ανακούφισης που θα εμβαθύνουν στην αντιμετώπιση των αιτίων του πόνου. Η αποτελεσματικότερη και πιο ασφαλής μέθοδος σύμφωνα με τις έρευνες είναι η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα. Άλλωστε υπάρχουν πολλά ερευνητικά δεδομένα στην ιατρική κοινότητα, τα οποία το αποδεικνύουν.  

Το functional movement, εφαρμόζει αυτόν τον τρόπο (μέσω της άσκησης και τον συνδυασμό της με χειροπρακτικές τεχνικές) αντιμετώπισης χρόνιων πόνων, βοηθώντας τους ασκούμενούς να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τις παθήσεις τους και τους πόνους τους, με έναν διαφορετικό και πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Γιατί η άσκηση είναι η πιο αποτελεσματική και μάλιστα μη φαρμακολογική θεραπεία, για όλους τους χρόνιους πόνους.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος & M.Sc Physical therapy

Certified Medical Exercise Specialist

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!