Πλατυποδία

Το ανθρώπινο σώμα έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε τα πόδια και τα πέλματά του να κινούνται κατά κανόνα πάνω σε ημιάκαμπτες επιφάνειες όπως χώμα, άμμο, βότσαλα, και αυτό διότι το «μαλακό» έδαφος προσαρμόζεται στις ανατομικές ιδιομορφίες του πέλματος, όπως ακριβώς γίνεται όταν βαδίζουμε ξυπόλητοι στη μαλακή άμμο. Επιστημονικά πιθανολογείται ότι το μεγάλο ποσοστό εμφάνισης πλατυποδίας στο σύγχρονο πολιτισμό, σχετίζεται με το ότι ο άνθρωπος κινείται πλέον πάνω σε άκαμπτες επιφάνειες (πλακόστρωτα, μάρμαρα, πλακάκια, ξύλινα δάπεδα) χωρίς τη σωστή υποστήριξη από ανατομικά υποδήματα και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι που οδηγεί σταδιακά στην κατάργηση των φυσιολογικών καμπύλων του πέλματος προκειμένου να προσφέρει στο σώμα μεγαλύτερη επιφάνεια στήριξης. Σύμφωνα με μελέτες η πλατυποδία δεν επηρεάζει μόνο την ανατομική ευθυγράμμιση του κάτω άκρου, αλλά συνολικά την κινητική συμπεριφορά του ανθρώπινου σώματος και μάλιστα η πλατυποδία θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων στη μέση, τα γόνατα, τα ισχία και τα πόδια. 

Η Μαριάννα, 39 ετών, πάσχει από πλατυποδία, κάτι που συχνά της προκαλεί πόνους στα γόνατα και ενίοτε στο ισχίο. Μετά από σύσταση γνωστού της αποφάσισε να απευθυνθεί στο Functional Movement για να διορθώσει το πρόβλημά της. Αφού ελέγξαμε τα κινητικά της μοτίβα μέσω της εξέτασης της κινητικής αξιολόγησης, σχεδιάσαμε ένα εξειδικευμένο ασκησιολόγιο που περιλάμβανε:

α) ασκήσεις διάτασης του αχίλλειου τένοντα, του έξω τετρακέφαλου μυ, του δικέφαλου μηριαίου μυ και του περονιαίου μυ, και 

β) ασκήσεις ενδυνάμωσης του μέσω γλουτιαίου μυ, του γαστροκνημίου μυ και των ενδογενών μυών του ποδιού

Το ασκησιολόγιο στόχευε στη βελτίωση της σταθερότητας, του συντονισμού και της ισορροπίας, ώστε να επαναφέρουμε την ορθή ανατομική ευθυγράμμιση σε όλο το κάτω άκρο.

Μετά από 2,5 μήνες συστηματικής εφαρμογής του προγράμματος, η Μαριάννα είδε εντυπωσιακή αλλαγή στα πέλματά της και κατ’ επέκταση στον τρόπο βάδισης. Μειώθηκαν οι πόνοι και πλέον εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες με μεγαλύτερη ευκολία.

Μοιραστείτε το!