Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου & αντιμετώπιση χωρίς φαρμακευτική αγωγή

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συχνότερη ασθένεια των αρθρώσεων του ανθρώπινου σώματος που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους άνδρες & γυναίκες παγκοσμίως. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση κατά την οποία υπάρχει προοδευτική απώλεια του αρθρικού χόνδρου και μπορεί να προσβάλει μια ή και περισσότερες αρθρώσεις μαζί. Μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες, το βάρος της νόσου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω της αυξημένης μακροζωίας και της παχυσαρκίας σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Η πιο συχνή μορφή Οστεοαρθρίτιδας μαζί με το γόνατο και το χέρι, είναι η Οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο.  Η Οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο εκδηλώνεται συνήθως με πόνο και σωματική αναπηρία, προκαλώντας συχνά δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητας του ατόμου.  Επίσης η Οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς λειτουργικούς περιορισμούς για το άτομο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας στο ισχίο είναι:

 • Πόνος στην άρθρωση του ισχίου ο οποίος σταδιακά αυξάνεται με  τη δραστηριότητα
 • Δυσκαμψία & πρήξιμο της άρθρωσης του ισχίου
 • Πόνος μετά από παρατεταμένη ανάπαυση ή καθιστή θέση
 • Πόνος κατά την κίνηση
 • Δυσκαμψία ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες
 • Απώλεια εύρους κίνησης της άρθρωσης του ισχίου

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου & Θεραπεία μέσω άσκησης

Η θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας στο ισχίο, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φυσική θεραπεία. Επιπλέον, η διαχείριση των συμπτωμάτων και των προ διαθετικών παραγόντων της νόσου είναι ζωτικής σημασίας για την καθυστέρηση της εξέλιξης της.

Η άσκηση για τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με οστεοαρθρίτιδα ισχίου,  επικεντρώνεται στη λειτουργική κίνηση – functional movement της άρθρωσης. Η θεραπεία μέσω της άσκησης εκτός του ότι βελτιώνει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης, ταυτόχρονα απαλλάσσει τον ασθενή από τους πόνους και μάλιστα χωρίς τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Σχεδιάζοντας ένα εξατομικευμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης, μπορούμε να εφαρμόσουμε την άσκηση ως μέσω θεραπείας για την Οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θεραπείας μέσω άσκησης, θα πρέπει να στοχεύει:

 • Αρχικά στη μείωση του πόνου και της ακαμψίας της άρθρωσης του ισχίου, που καθιστά πολύ δύσκολη την μετακίνηση και την εκτέλεση των πιο απλών καθημερινών δραστηριοτήτων στα άτομα αυτά
 • Στην αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης του ισχίου, κάτι το οποίο βοηθά στη φυσική ανάπλαση του αρθρικού χόνδρου
 • Στην ευθυγράμμιση της πυέλου, διότι μειώνει τις πρόσθετες πιέσεις στην άρθρωση του ισχίου
 • Στη βελτίωση της στάσης σώματος και της σωστής κίνησης του ασκούμενου, διότι με αυτό τον τρόπο αποφορτίζουμε την άρθρωση του ισχίου
 • Στη βελτίωση της ισορροπίας του ασκούμενου, η οποία διαταράσσεται από την ακαμψία της άρθρωσης του ισχίου και μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί ή περισσότερες φθορές στη συγκεκριμένη άρθρωση.  

Είναι ενδιαφέρον ότι την τελευταία δεκαετία η άσκηση θεωρείται η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την Οστεοαρθρίτιδα, και μάλιστα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ρόλο τόσο στη θεραπεία, όσο και στην πρόληψη της νόσου. Ενώ σύμφωνα με τις τρέχουσες επιστημονικές έρευνες, η άσκηση θεωρείται πλέον «φάρμακο» για 26 χρόνιες παθήσεις (μεταβολικών, καρδιαγγειακών, πνευμονικών και μυοσκελετικών παθήσεων), συμπεριλαμβανομένων και της Οστεοαρθρίτιδας.

Στο functional movement, εφαρμόζουμε την άσκηση ως μέσω θεραπείας για όλες τις χρόνιες και μυοσκελετικές παθήσεις. Με αυτόν τον τρόποβοηθάμε τα άτομα όχι μόνο να απαλλαγούν από τους χρόνιους πόνους, αλλά και να μάθουν να διαχειρίζονται την πάθηση τους. Επίσης με τη συγκεκριμένη θεραπεία (θεραπεία μέσω άσκησης), οι ασθενείς γίνονται πιο δραστήριοι, λειτουργικοί & αυτόνομοι στην καθημερινότητα τους, κάτι που βελτιώνει την ψυχολογία τους και την αυτοπεποίθηση τους.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος & M.Sc Physical therapy

Certified Medical Exercise Specialist

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!