Κινούμαι άρα υπάρχω -“Moto Ergo Sum”

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γιατροί και επαγγελματίες υγείας, τονίζουν τη σημασία που έχει η σωστή κίνηση στην ανθρώπινη υγεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τρόπος που κινείται το ανθρώπινο σώμα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως από τον πόνο, την κόπωση, τη γήρανση, από τις αθλητικές και επαγγελματικές μας δραστηριότητες κ.α. Μάλιστα αυτοί οι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην κίνηση μας, και αυτό να αποτελέσει αιτία εμφάνισης μυοσκελετικών πόνων & τραυματισμών στο ανθρώπινο σώμα. 

Στις μέρες μας και πόσο μάλλον τον τελευταίο χρόνο (λόγω πανδημίας), ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει αυξηθεί δραματικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτός ο τρόπος ζωής (καθιστικός – ανενεργός), αποτελεί πλέον την πρώτη αιτία εμφάνισης χρόνιων παθήσεων & μυοσκελετικών πόνων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η επίδραση αυτού του τρόπου ζωής, έχει μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες στα παιδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί η κακή στάση σώματος και τα λανθασμένα κινητικά μοτίβα που προκύπτουν από τον καθιστικό τρόπο ζωής, αλλάζουν τη βιομηχανική του σώματος των παιδιών και αυτός είναι και ο λόγος όπου παρατηρείται μια πρωτοφανής έξαρση μυοσκελετικών παθήσεων (κύφωση, σκολίωση κ.α) στις παιδικές ηλικίες.  

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες επισημαίνουν συνεχώς τις αρνητικές επιπτώσεις του καθιστικού τρόπου ζωής, χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα ως την ασθένεια της εποχής μας. Μάλιστα οι ίδιοι επιστήμονες θεωρούν τον καθιστικό τρόπο ζωής περισσότερο επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και μακροζωία, ακόμα και από το τσιγάρο & το AIDS. Η απάντηση τους (των επιστημόνων) σε όλους τους παραπάνω προβληματισμούς και ανησυχίες είναι η άσκηση και γενικότερα η κίνηση. Πλέον έχει τεκμηριωθεί πολύ καλά, ακόμα και στους πιο δύσπιστους ότι η άσκηση και γενικότερα η σωματική δραστηριότητα έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, η οποία επεκτείνεται σε όλα σχεδόν τα συστήματα, όργανα και λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Ταυτόχρονα η άσκηση και γενικότερα ένας πιο δραστήριος τρόπος ζωής, εκτός από τη σωματική μας υγεία, επηρεάζει θετικά και την ψυχική μας υγεία.

Αυτή η μεταβλητότητα των κινήσεων στην καθημερινότητά μας, η ικανότητα του να κινούμαστε άνετα και χωρίς πόνο, δίνει στο ανθρώπινο σώμα ενέργεια και κίνητρο στο να  χρησιμοποιεί τους μύες και τα οστά, όπου τα τελευταία χρόνια τα έχουμε θέσει σε αδράνεια.

Με λίγα λόγια κινούμε άρα υπάρχω (Moto Ergo Sum).

Βέβαια όταν αποφασίσουμε να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις δυνατότητες – ικανότητες του σώματός μας, ώστε αυτή να είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία της άσκησης ώστε να αξιολογήσει τη στάση και την κίνηση του σώματός μας. Στη συνέχεια ο επαγγελματίας της άσκησης, θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα μέσω του οποίο θα διορθώσει τυχόν κινητικές ή σωματικές δυσλειτουργίες και θα επαναφέρει τη μυϊκή ισορροπία στο σώμα μας.

Στο functional movement, έχουμε την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία ώστε να αξιολογούμε τους ασκούμενούς μας και να σχεδιάζουμε προγράμματα άσκησης κατάλληλα για αυτούς. Επίσης παροτρύνουμε & βοηθάμε τους ασκούμενους μας, να αλλάξουν χρόνιες καθημερινές συνήθειες και να γνωρίσουν τα οφέλη της άσκησης και γενικότερα της κίνησης, μαθαίνοντάς τους να ελέγχουν και να αισθάνονται το σώμα τους, κάτι που θα τους απαλλάξει από μελλοντικούς μυοσκελετικούς πόνους & τραυματισμούς.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος & M.Sc Physical therapy

Certified Medical Exercise Specialist

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!