Η Άσκηση μπορεί να αλλάξει ζωές Το Functional Movement μπορεί να αλλάξει τη δική σου

Τα οφέλη της άσκησης για την ανθρώπινη υγεία, είναι πλέον αναμφισβήτητα. Η άσκηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι το εργαλείο που βοηθάει τον άνθρωπο να ζήσει μια υγιή, αυτόνομη και λειτουργική ζωή.

Σύμφωνα με έρευνα της κομισιόν που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του ετήσιου φόρουμ Αθλητισμού το 2019, το 42% των Ευρωπαίων δεν γυμνάζεται καθόλου. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει το 68%, ενώ τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά και συστηματικά αποτελούν μόλις το 2% του Ελληνικού πληθυσμού.

Η έλλειψη άσκησης και η μη σωματική δραστηριότητα, είναι πλέον ένας επιβεβαιωμένος παράγοντας κινδύνου της ανθρώπινης υγείας. Μάλιστα η σωματική αδράνεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές πτυχές της ανθρώπινης υγείας.

Η έλλειψη άσκησης, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία, όπως:

 • Λανθασμένη στάση σώματος
 • Μυοσκελετικούς πόνους (αυχένα, μέση, γόνατα κ.τ.λ)
 • Αρτηριακή πίεση
 • Καρδιακές παθήσεις
 • Αύξηση σωματικού βάρους – παχυσαρκία κ.α

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη του Παν/μίου της Δανίας, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν παγκοσμίως λόγω των επιπτώσεων από την έλλειψη άσκησης, είναι ο ίδιος με τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν από το κάπνισμα.

Τι σημαίνει άσκηση

Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι από εμάς όταν μιλάμε για άσκηση φέρνουμε στο μυαλό μας δύσκολες ασκήσεις, πίεση, εξάντληση και πολλά άλλα αρνητικά συναισθήματα. Καταστάσεις δηλαδή που ανήκουν σε μια άλλη εποχή, αλλά και σε μια λανθασμένη αντίληψη για το τι πραγματικά σημαίνει σωματική άσκηση.

Παλαιότερα και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1900, η «άσκηση» ασκούνταν από  γιατρούς που ειδικεύονταν στην υγεία και την άσκηση. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων, και μπαίνοντας στο χώρο άτομα τα οποία δεν είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση, η άσκηση άλλαξε μορφή και περιέλαβε αθλητικά & εξαντλητικά προγράμματα άσκησης δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και όχι στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. 

Η άσκηση όμως δεν έχει μόνο αυτή τη μορφή. Αυτό αποδεικνύεται εντόνως τα τελευταία χρόνια, καθώς τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τη σωματική άσκηση ως βασικό παράγοντα για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα η ιατρική κοινότητα άρχισε να αναδεικνύει ξανά τη χρησιμότητα της άσκησης ως μέσω πρόληψης και θεραπείας διαφόρων χρόνιων ασθενειών και πόνων.

Η άσκηση πρέπει να εξατομικεύεται
Για να λειτουργήσει όμως η άσκηση ως μέσω πρόληψης και θεραπείας διαφόρων χρόνιων ασθενειών και πόνων, θα πρέπει να εξατομικεύεται. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε υπάρχει η δυνατότητα να ασκηθεί όλος ο κόσμος ακόμα και τα άτομα τα οποία έχουν μόνιμα ή προσωρινά προβλήματα υγείας. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι η άσκηση έχει πολλές μορφές κάτι το οποίο επιτρέπει όλες τις  κατηγορίες του πληθυσμού να ασκηθούν, και να έχουν ένα υγιή, ισορροπημένο και δραστήριο τρόπο ζωής.

Το “μότο” ότι η άσκηση αλλάζει ζωές δεν είναι υπερβολή αν κρίνουμε από το γεγονός ότι όλες οι σύγχρονες ερευνητικές μελέτες, αναδεικνύουν ότι η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα:

 • βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
 • επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Parkinson
 • μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
 • βελτιώνει τη στάση του σώματός προστατεύοντάς το ανθρώπινο σώμα από διάφορους μυοσκελετικούς πόνους
 • ενισχύει τα οστά και βοηθάει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας
 • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε τα κρυολογήματα
 • ενισχύει την ψυχική μας υγεία κ.α

Υπάρχουν πάρα πολλές μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι μέσω της άσκησης κατάφεραν να αλλάξουν τη ζωή τους, βρίσκοντας στην άσκηση ένα ασφαλή και αποτελεσματικό φάρμακο, για να διαχειριστούν χρόνιες παθήσεις (αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, νευρολογικές παθήσεις κ.α) και διάφορους χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους. Μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες και τον ΠΟΥ, η άσκηση είναι φάρμακο και το μυστικό βρίσκεται στο να πάρουμε τη σωστή δόση.

Στο Functional Movement, είμαστε εξειδικευμένοι στην Ιατρική της άσκησης και γνωρίζουμε τη δόση του φαρμάκου που λέγεται άσκηση, που πρέπει να πάρει ο καθένας για να βελτιώσει μέσω της άσκησης την κατάσταση της υγείας του. Μέσω της εξειδικευμένης και εξατομικευμένης άσκησης και κίνησης έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις & πόνους, προκαλώντας θετικές επιδράσεις στην υγεία τους. Και μάλιστα χωρίς να κάνουν κάποια υπερπροσπάθεια, η οποία θα επιβάρυνε ακόμα πιο πολύ την υγεία τους.

Τελειώνοντας, θέλω να γίνει κατανοητό σε όλο τον κόσμο ότι η άσκηση θα πρέπει να είναι μία καλή και ευχάριστη εμπειρία, αρκεί να εκτελέσουμε το σωστό είδος ανάλογα με τις ικανότητες και δυνατότητές μας. Όταν συμβεί αυτό, τότε πραγματικά η άσκηση μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, αλλάζοντας ταυτόχρονα την ψυχολογία μας, την αυτοπεποίθηση μας, τη νοοτροπία μας, και γενικότερα το σώμα μας και το μυαλό μας.  

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος & M.Sc Physical therapy

Certified Medical Exercise Specialist

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!