Εφαρμοσμένη κινησιολογία & αντιμετώπιση χρόνιων πόνων – Κινησιοθεραπεία

Ο πόνος είναι το πιο διαδεδομένο ζήτημα υγείας στη σύγχρονη εποχή. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής Έκθεσης (ΙΟΜ), περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ταλαιπωρούνται από κάποιο χρόνιο μυοσκελετικό πόνο, ο οποίος δεν προέρχεται από κάποιο εμφανή τραυματισμό. Μάλιστα αναφέρουν τους πόνους στον αυχένα, στη μέση και στο ισχίο ως τους πιο συχνούς πόνους, οι οποίοι μάλιστα τους δυσκολεύουν τόσο στις καθημερινές, όσο και στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Πλέον, τα τελευταία χρόνια οι κινησιολόγοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου. Οι κινησιολόγοι μελετούν την ανθρώπινη κίνηση όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από φυσιολογικούς, μηχανικούς και ψυχολογικούς μηχανισμούς και καταγράφουν τη κινητική συμπεριφορά των ανατομικών στοιχείων του ανθρώπινου σώματος (σκελετικό, μυϊκό και νευρικό σύστημα).

Η ανάγνωση της λειτουργικότητας του ανθρώπινου μυοσκελετικού συστήματος, γίνεται μέσα από συγκεκριμένες δοκιμασίες τις οποίες εκτελεί ο ασκούμενος υπό την επίβλεψη ενός κινησιολόγου. Οι δοκιμασίες αυτές, δεν είναι δοκιμασίες οι οποίες ελέγχουν τη δύναμη και την αντοχή των μυών, αλλά είναι δοκιμασίες όπως ο έλεγχος της στάσης του σώματος, το βάδισμα, το εύρος κίνησης των αρθρώσεων κ.α, μέσω των οποίων μελετούμε το ανθρώπινο νευρικό και μυϊκό σύστημα.

Μετά την ολοκλήρωση αυτών των δοκιμασιών, ο κινησιολόγος έχει μία πλήρη εικόνα για την κινητική και μυϊκή λειτουργία του ασκούμενου. Αυτό τον βοηθάει στο να φτάσει πιο κοντά στην αιτία η οποία πιθανόν να ευθύνεται για την εμφάνιση ενός χρόνιου πόνου. Όλο αυτό βέβαια δεν είναι κάτι απλό και εύκολο, διότι η εξήγηση – κατανόηση του πόνου είναι πολύπλευρη και πολυπαραγοντική.

Η κινησιοθεραπεία είναι μία μορφή θεραπείας, όπου τα τελευταία χρόνια στον ακαδημαϊκό χώρο αναφέρεται ως μία αποτελεσματική θεραπεία στο να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ανθρώπινη ποιότητα ζωής. Αυτό γίνεται μέσω της σωστής κίνησης και της εξειδικευμένης & εξατομικευμένης σωματικής δραστηριότητας. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γιατροί αναφέρουν τη μειωμένη χρήση των φαρμάκων, τα ψυχολογικά οφέλη, αλλά και την διαχείριση των χρόνιων πόνων, ως τα πλεονεκτήματα αυτής της μορφής θεραπείας. Επίσης ένα ακόμη πλεονέκτημα της κινησιοθεραπείας είναι ότι μπορεί να εντοπίσει δυσλειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, οι οποίες πιθανόν να μην μπορούν να εντοπιστούν από τις συμβατικές απεικονιστικές εξετάσεις π.χ μαγνητική τομογραφία, αξονική κ.α.

Στο functional movement, εφαρμόζουμε όλα τα απαραίτητα θεραπευτικά πρωτόκολλα που στηρίζονται στην εφαρμοσμένη κινησιολογία, προσπαθώντας να εκπαιδεύσουμε τους ασκούμενους μας στο να βελτιώσουν την ποιότητα των κινήσεων τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου και με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Μάλιστα η συγκεκριμένη μορφή θεραπείας, θεωρείται σύμφωνα με όλες τις έρευνες ως μια αποτελεσματική θεραπεία όχι μόνο στο χρόνιο πόνο, αλλά και στα δευτερογενή προβλήματα που σχετίζονται με αυτόν, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Επίσης λόγω του ότι ο χρόνιος πόνος αλλοιώνει τόσο την αίσθηση, όσο και τη φυσιολογική λειτουργία και κίνηση ενός ατόμου, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι  η εξειδικευμένη άσκηση και η σωστή κίνηση, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί η αντίληψη της σωματικής λειτουργίας μεταξύ των ατόμων με χρόνιο πόνο.

Με λίγα λόγια, όλα τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα θεωρούν την κινησιοθεραπεία ως το καταλληλότερο και πιο αποτελεσματικό μοντέλο θεραπείας, με τα οφέλη της να είναι πολλαπλά για τα άτομα που συμμετέχουν σε μια τέτοιας μορφής θεραπείας, και τα οποία είναι:

  • η αύξηση της φυσικής λειτουργίας,
  • η βελτίωση των δεξιοτήτων αντιμετώπισης του πόνου,
  • η προώθηση της επιστροφής σε έναν παραγωγικό και ενεργό τρόπο ζωής και
  • η προώθηση της ανεξαρτησίας στη διαχείριση του πόνου.

Ταυτόχρονα η κινησιοθεραπεία εκπαιδεύει το ανθρώπινο κεντρικό νευρικό σύστημα, βελτιώνοντας τον κινητικό έλεγχο και τη σταθερότητα στις αρθρώσεις και στις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος.

Ο πιο σημαντικός αλλά συχνά μη εκτιμημένος τομέας της κινησιολογίας είναι ένας ζωτικός σύνδεσμος που βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση, θεραπεία και ανάπτυξη θεραπευτικών αποτελεσμάτων, έχοντας μία προσέγγιση η οποία αντιμετωπίζει το ανθρώπινο σώμα ως σύνολο και όχι ως μία απομονωμένη περιοχή.

Αυτή ακριβώς την προσέγγιση έχουμε και στο functional movement, καταφέρνοντας όχι μόνο να εντοπίσουμε και να θεραπεύσουμε την αιτία χρόνιων πόνων στους ασκούμενους μας, αλλά και να τους εκπαιδεύσουμε ώστε να προστατευτούν από παρόμοιους μελλοντικούς πόνους.

Περισσότερα στο https://functionalmovement.gr/#top

ΠαγούνηςΝικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!