Άσκηση – Το μυστικό όπλο κατά τη θεραπεία του καρκίνου

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, η άσκηση μπορεί να αποτελέσει μια από τις πιο σημαντικές θεραπείες για τον καρκίνο. Ακολουθώντας ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης τόσο κατά τη διάρκεια θεραπείας, όσο και μετά τη θεραπεία του καρκίνου, ο ασθενής απομακρύνεται από ένα παθητικό ρόλο συμβάλλοντας ο ίδιος στη βελτίωση της ευημερίας και της ποιότητάς ζωής του.

Υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας & της άσκησης, σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνων. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας & άσκησης, μπορούν να λειτουργήσουν για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών. Και γενικότερα, ένα ιστορικό μέτριας συστηματικής άσκησης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον άνθρωπο.   

Οφέλη της άσκησης κατά τη θεραπεία

Ενώ μέχρι σήμερα, τα άτομα που εμφανίζουν κάποια μορφή καρκίνου τα παροτρύνουμε να ξεκουραστούν, όλες οι τελευταίες ερευνητικές μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτό οδηγεί σε λειτουργική πτώση του ασθενή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μόλις ο καρκινοπαθείς πάρει την άδεια από το γιατρό του ότι μπορεί να επανέλθει στην κανονικότητα, θα πρέπει να ξεκινήσει να κινείται διότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των μυών και της φυσικής του κατάστασης.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες, βοηθά τους ασθενείς να αισθανθούν καλύτερα και σωματικά και ψυχολογικά. Μερικά από τα τεκμηριωμένα οφέλη της άσκησης κατά τη θεραπεία του καρκίνου, είναι:

Ο Kerry Courneya του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά, ηγήθηκε μιας έρευνας η οποία δημοσιεύεται στο Annals of Behavioral Medicine. Ο Courneya, λέει ότι η διάγνωση του καρκίνου και οι θεραπείες του, συνδέονται συχνά με αρνητικές παρενέργειες που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Συνολικά, μελέτες έχουν δείξει με συνέπεια ότι η σωματική άσκηση μετά τη διάγνωση του καρκίνου έχει θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι μελέτες αυτές αναφέρουν αυξημένη αντοχή, αυξημένη λειτουργική ικανότητα, δύναμη, αυτοεκτίμηση, βελτιωμένη ανοχή στη θεραπεία και μειωμένο πόνο στα άτομα που πάσχουν από καρκίνο. Επίσης, η θεραπεία μέσω της άσκησης βοηθάει και ψυχολογικά τα άτομα αυτά μειώνοντας συνολικά της διαταραχές της διάθεσης τους και την κατάθλιψη προκαλώντας επίσης λιγότερα προβλήματα ύπνου. Μάλιστα έχει σημειωθεί, ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα έχει συσχετιστεί με λιγότερη κόπωση κατά τη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορεί πραγματικά να αλλάξει το μικροπεριβάλλον του όγκου και να προκαλέσει ισχυρότερη αντικαρκινική δραστηριότητα στο ανοσοποιητικό  σύστημα του ασθενή. Επίσης η σωματική δραστηριότητα, βοηθά τα άτομα με καρκίνο να διαχειριστούν το βάρος τους, ο οποίος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Στην πραγματικότητα, οι έρευνες έχουν συνδέσει το υπερβολικό βάρος ή την παχύσαρκία με αυξημένο κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του ενδομητρίου, του οισοφάγου, του ήπατος, του παγκρέατος και του μαστού. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις ότι το υπερβολικό βάρος, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου.

Οφέλη της άσκησης μετά από χειρουργείο για τον καρκίνο

Η άσκηση εκτός από τα οφέλη που έχει κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, έχει πολλά οφέλη και μετά από μία χειρουργική επέμβαση καρκίνου. Μετά από μία χειρουργική επέμβαση καρκίνου, η άσκηση παίζει ανεκτίμητο ρόλο στη βοήθεια του ατόμου να επιστρέψει στο επίπεδο δύναμης και φυσικής κατάστασης που είχε πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης εξαιτίας της ακτινοβολίας που δέχονται οι ασθενείς αυτοί σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματός τους, αυτό προκαλεί  κάποιο σφίξιμο, ίσως ακόμη και ιστό ουλής στο σημείο όπου έλαβαν τη θεραπεία, κάτι το όποιο έχει διάφορες επιπτώσεις στη στάση του σώματος, στη δύναμη και στην κίνηση των ανθρώπων αυτών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μυϊκό σφίξιμο σε αυτήν την περιοχή, και ανάλογα με το σε πιο σημείο βρίσκεται να συμβάλει σε πολλές ορθοστατικές αποκλίσεις & ανισορροπίες. Αυτές οι ορθοστατικές αποκλίσεις & ανισορροπίες, μπορεί να προκαλέσουν πόνους στον αυχένα, στην πλάτη, στο ισχίο, στα γόνατα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών.

Θεραπεία μέσω άσκησης

Η θεραπεία μέσω άσκησης μπορεί να αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές θεραπείες για τον καρκίνο, αλλά αυτή (η άσκηση) θα πρέπει να εξατομικεύεται. Το είδος της άσκησης, η ένταση, η συχνότητα και η διάρκεια των συνεδριών, θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με το είδος της θεραπείας, τον τύπο του καρκίνου και φυσικά από τις ικανότητες του ασθενή. Π.χ οι ασθενείς με καρκίνο των οστών ή οστεοσάρκωμα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα και θα πρέπει να εκτελούν δραστηριότητες παρόμοιες με τους ασθενείς που πάσχουν από οστεοπόρωση. Σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην αύξηση του εύρους κίνησης των άνω άκρων και του θώρακα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται δυναμικά προγράμματα ενίσχυσης των άνω άκρων κ.ο.κ. Ενώ κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, και επειδή στους ασθενείς προκαλούνται αλλαγές της αισθήσεως ή απώλεια αίσθησης στα χέρια ή και τα πόδια, θα πρέπει να προτιμώνται δραστηριότητες στις οποίες ο κίνδυνος πτώσης είναι πολύ μικρός.

Με λίγα λόγια όλες οι τελευταίες έρευνες, αποδεικνύουν ότι η άσκηση είναι ασφαλής και χρήσιμη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με καρκίνο να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, καθώς και να τους δώσει την ενέργεια που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους. Η συστηματική & εξειδικευμένη άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα αυτά να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της θεραπείας και πιθανώς να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων καρκινωμάτων στο μέλλον.

Το functional movement, απευθύνεται σε άτομα που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και θέλουν να ασκηθούν. Έχουμε την γνώση, την εκπαίδευσή και την εμπειρία, ώστε να σχεδιάσουμε εξειδικευμένα και εξατομικεύμενα προγράμματα άσκησης, ώστε να μπορούν να ασκηθούν όλες οι κατηγορίες ανθρώπων.

Η άσκηση στις μέρες θεωρείται θεραπεία και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και την διάθεση τους. Τα προγράμματα που σχεδιάζουμε, βασίζονται σε νέες έρευνες και έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις φυσικές εκδηλώσεις μιας νόσου, αλλά και να βελτιώσουν την κίνηση και τη στάση σώματος των ασκούμενων μας. Αυτό το είδος θεραπείας έχει επίσης και θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ασκούμενων, βοηθώντας τους να βελτιώσουν τη διάθεσή τους και να μειώσουν το άγχος, την κόπωση και το στρες τους.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος & M.Sc Physical therapy

Certified Medical Exercise Specialist

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!