Άσκηση & Νευροεκφυλιστικές ασθένειες (Parkinson – Alzheimer)

Η άσκηση αποτελεί μία ασφαλή και εφαρμόσιμη θεραπευτική επιλογή

Οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία σοβαρής αναπηρίας, έχοντας σημαντικό αλλά μη αναγνωρισμένο αντίκτυπο στην υγεία και στην κοινωνικοποίηση ενός ατόμου.

Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν ένας στα έξι άτομα παγκοσμίως πάσχουν από κάποια νευρολογική ασθένεια – διαταραχή. Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες στις καθημερινές τους δραστηριότητες και όχι μόνο, και είναι αναγκασμένοι ή να εξαρτώνται από άλλα άτομα ή να μένουν σωματικά αδρανείς.

Οι επιπτώσεις βέβαια διαφέρουν από άτομο σε άτομο, και αυτό εξαρτάται από τη διάγνωση και τη σοβαρότητα της νόσου. Τα άτομα που πάσχουν από κάποια νευρική εκφυλιστική ασθένεια,  μπορεί να αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες, όπως:

 • Διαταραχές & δυσκολία στη βάδιση
 • Σοβαρή κόπωση και αδυναμία
 • Μειωμένη δεξιότητα χεριών
 • Τρέμουλο των χεριών ή άλλων μερών του σώματος
 • Περιορισμένη χρήση των χεριών
 • Διαταραχές στον έλεγχο της κίνησης
 • Απώλεια ισορροπίας & συντονισμού κ.α
Τα οφέλη της άσκησης σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις

Η τακτική & συστηματική άσκηση, είναι σημαντική και εκτός από τα οφέλη στη σωματική υγεία αυτών των ανθρώπων, έχει επίσης σημαντικά οφέλη και στην ψυχική τους υγεία. Μέσω της άσκησης μπορούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία τμημάτων του ανθρώπινου εγκεφάλου, στα οποία υπάρχει κάποια δυσλειτουργία.

Πρόσφατες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της σωματικής άσκησης και της πρόληψης ή της καθυστέρησης των νευρο-εκφυλιστικών συμπτωμάτων. Η ερευνητική ανασκόπηση από τον Harutoshi Sakakima, υποδηλώνει ότι η σωματική άσκηση επιδρά ως «πρότυπο ερέθισμα προετοιμασίας» προσφέροντας προστασία στην λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα θεωρεί την άσκηση ως μία ασφαλή & εφαρμόσιμη θεραπευτική επιλογή για την παροχή ενδογενούς νευροπροστασίας σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικές παθήσεις. 

Μάλιστα διάφοροι γιατροί παγκοσμίως έχουν παρατηρήσει ότι πολλοί ασθενείς τους με νευροεκφυλιστικές παθήσεις, βοηθήθηκαν σημαντικά από την άσκηση, παρατηρώντας ότι αυτοί (οι ασθενείς) έγιναν πιο δραστήριοι και ότι υπέστησαν λιγότερες πτώσεις σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν ασκούνταν.

Μερικά από τα οφέλη της άσκησης σε άτομα με νευροεκφυλιστικές παθήσεις, είναι:

 • Η βελτίωση του μοτίβου βάδισης
 • Η βελτίωση της ισορροπίας
 • Η βελτίωση της μυϊκής συναρμογής και του κινητικού ελέγχου
 • Η αύξηση της κινητικότητας και η μείωση της δυσκαμψίας
 • Η διατήρηση & πολλές φορές η αύξηση της μυϊκής μάζας

Επίσης όσον αφορά τη λειτουργική ικανότητα, αυτή βελτιώνεται κατά πολύ, με τα στοιχεία να δείχνουν μία σημαντική βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων αυτών.  Με λίγα λόγια, όσο λιγότερο κινούνται τα άτομα αυτά, τόσο περισσότερο επιδεινώνεται η  νευρολογική τους κατάσταση με την πάροδο του χρόνου.

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την άσκηση σε άτομα με νευροεκφυλιστικές παθήσεις

Αυτό που πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα ενός επαγγελματία υγείας & άσκησης κατά την εκτέλεση ενός προγράμματος άσκησης, είναι η ασφάλεια του ασκούμενου. Πόσο μάλλον όταν συνεργαζόμαστε με άτομα αυτής της κατηγόριας. Έτσι όταν ένας επαγγελματίας της άσκησης αναλάβει να ασκήσει ένα άτομο το οποίο πάσχει από κάποια νευροεκφυλιστική πάθηση, θα πρέπει εκτός από την σοβαρότητα της νόσου, να γνωρίζει επίσης ότι τα άτομα αυτά:

 • Νοιώθουν μία χρόνια κόπωση
 • Έχουν έλλειψη κινήτρου
 • Έχουν δυσκολία στη γνωστική και μαθησιακή ικανότητα
 • Έχουν φοβίες

παράγοντες τους όποιους ένας επαγγελματίας υγείας & άσκησης, θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβει υπόψη του, ώστε το πρόγραμμα άσκησης που θα σχεδιάσει να είναι εκτός από ασφαλή και αποτελεσματικό.

Μπορεί μόνιμη θεραπεία για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες να μην υπάρχει, αλλά η θεραπεία μέσω άσκησης, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορεί να βοηθήσει τα άτομα αυτά, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Για να επιτύχουμε όμως τα καλύτερα δυνατά οφέλη από την άσκηση, αυτή (η άσκηση) θα πρέπει να έχει συνέπεια, τουλάχιστον για ένα διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, και εξατομίκευση. Η αξιολόγηση των ικανοτήτων του ασκούμενου και ο έλεγχος πιθανόν κινδύνων που μπορεί να προκαλέσει η λανθασμένη άσκηση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, πριν το σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου προγράμματος άσκησης.

Στο Functional Movement, εξειδικευόμαστε στην ιατρική της άσκησης, η οποία απευθύνεται σε ειδικές κατηγορίες ανθρώπων. Αφού πρώτα αξιολογήσουμε την κατάσταση της υγείας του ασκούμενου πάντα με τη βοήθεια ενός γιατρού, και αφού αξιολογήσουμε τις σωματικές του ικανότητες, τότε προχωράμε στο σχεδιασμό εξειδικευμένων & εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης, βοηθώντας τους ασκούμενούς μας να είναι λειτουργικοί, ευδιάθετοι και με όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος & M.Sc Physical therapy

Certified Medical Exercise Specialist

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!