Πόνος ανάμεσα στις ωμοπλάτες – Σύνδρομο του Ανελκτήρα της Ωμοπλάτης Levator scapular syndrome

Ο πόνος στην εσωτερική πλευρά της ωμοπλάτης, είναι ένας πόνος που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως. Στο συγκεκριμένο σημείο του ανθρώπινου σώματος, βρίσκεται ο levator scapular muscle (ανελκτύρας της ωμοπλάτης) ένας μυς που συνδέει την αυχενική μοίρα της Σ.Σ με την ωμοπλάτη.

Η κύρια λειτουργία του levator scapular muscle, είναι η πλάγια κάμψη του αυχένα και η ανύψωση των ώμων και του βραχίονα. Ο levator scapular muscle, εξαιτίας της καθιστικής θέσης για μεγάλες περιόδους και ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με κακή στάση σώματος, γίνεται σφιχτός και υπερδραστήριος προκαλώντας πόνο. Η συγκεκριμένη κατάσταση, ονομάζεται levator scapular syndrome και τη συναντάμε συχνά σε άτομα που εργάζονται σε γραφείο, διότι κάθονται για πολλές ώρες γέρνοντας τους ώμους και το κεφάλι προς τα εμπρός.

Αιτίες εμφάνισης του levator scapular muscle

Οι αιτίες που προκαλούν αυτή τη δυσλειτουργία του levator scapular muscle, είναι η κακή στάση σώματος, η υπερχρησία (π.χ μεταφορά τσάντας), το Στρες, το άγχος και οι μυϊκές ανισορροπίες, οι οποίες οδηγούν σε:

  • Δυσλειτουργία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, και σε
  • Αλλαγή της εμβιομηχανικής του ώμου και της ωμοπλάτης

Η δυσλειτουργία αυτή του levator scapular muscle, προκαλεί ενόχληση & πόνο στην ωμοπλάτη και στην περιοχή γύρω από αυτή, αλλά και έντονη αίσθηση πόνου και σφιξίματος στον αυχένα και στους ώμους. Μάλιστα ο πόνος αυτός γίνεται πιο έντονος κατά τη πλάγια στροφή του κεφαλιού ή κατά την κάμψη του αυχένα.

Συμπτώματα του levator scapular muscle

Το levator scapular syndrome, πολλές φορές προκαλεί συμπτώματα τα οποία επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, με αποτέλεσμα το άτομο να προβληματίζεται και να μπερδεύεται ακόμα περισσότερο. Τα συμπτώματα αυτά, είναι:

  • Πόνος στον αυχένα, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί στο κεφάλι προκαλώντας πονοκέφαλο.
  • Δυσκαμψία στον αυχένα, κυρίως κατά την κάμψη και την πλάγια κάμψη προς την ετερόπλευρη πλευρά.
  • Βαθύ, πόνο και/ή σφίξιμο στο πάνω μέρος της πλάτης κατά μήκος της κορυφής της ωμοπλάτης ή του λαιμού.
  • Αυξημένος μυϊκός τόνος και μηχανικό πόνο στον αυχένα
Πως εντοπίζουμε τη δυσλειτουργία του levator scapular muscle

Η κίνηση της ωμοπλάτης και των υπερκείμενων μυών, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί και να παρακολουθηθεί διότι οι περισσότερες μέθοδοι αξιολόγησης της κίνησης της ωμοπλάτης περιλαμβάνουν δοκιμές μόνο σε ένα επίπεδο. Σε αντίθεση με τις άλλες μεθόδους, στο functional movement οι δοκιμές που εφαρμόζουμε εστιάζουν στην αξιολόγηση της στάσης του ανθρώπινου σώματος και της μυϊκής του λειτουργίας, και όχι μόνο σε μία μεμονωμένη περιοχή του. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν αρνητικά στη συγκεκριμένη κατάσταση, όπως ανισορροπίες των μυών του αυχένα ή των μυών του ώμου, προβλήματα στάσης ή θωρακικής κινητικότητας κ.α.

Θεραπεία Functional Movement

Ο εντοπισμός τυχόν εμβιομηχανικών προβλημάτων, όπως μυικές ανισορροπίες στον αυχένα ή στους ώμους, λανθασμένη στάση σώματος κ.α, αποτελούν σημαντικά ευρήματα μιας αξιολόγησης. Τα ευρήματα αυτά, θα πρέπει να αξιολογηθούν από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία, ώστε στη συνέχειανα σχεδιάσει  ένα εξειδικευμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και χειροπρακτικής φροντίδας. Τη  συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας, εφαρμόζουμε στο Functional Movement και περιλαμβάνει:

  • Χειροπρακτική φροντίδα με την οποία στοχεύουμε στη  μείωση της συσσωρευμένης έντασης στους αυχενικούς μύες και στους μύες της άνω πλάτης και της ωμικής ζώνης. Αυτό μας βοηθάει στο να μειώσουμε άμεσα την ένταση του πόνου και να αυξήσουμε την κινητικότητα της ωμοπλάτης.
  • Ψηλάφηση και οστεοπίεση, κατά την οποία εφαρμόζουμε έντονη πίεση στο μυ που είναι σφιχτός και υπεδραστήριος, στη συγκεκριμένη περίπτωση στον ανελκτήρα της ωμοπλάτης (levator scapular), προσπαθώντας να επαναφέρουμε τη μυική του λειτουργία και ελαστικότητα.
  • Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, στοχεύοντας στη διόρθωση των μυϊκών ανισορροπιών που υπάρχουν στην περιοχή και σχετίζονται με την κακή στάση σώματος και την ένταση στους μύες.

Το σύνδρομο της ωμοπλάτης (Levator scapular syndrome), αναφέρεται στον πόνο από τον ανυψωτικό μυ της ωμοπλάτης, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως στην εσωτερική πλευρά της ωμοπλάτης. Προκαλείται από την κακή στάση σώματος και ταλαιπωρεί με την εμφάνιση πόνου, μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε διάφορες περιοχές του σώματός τους. Αν ταλαιπωρείστε και εσείς με ανάλογους πόνους και συμπτώματα, επικοινωνήστε με το Functional Movement για να δοκιμάσετε μια διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία χρόνιων πόνων.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!