Σπονδυλολίσθηση

Ένα από τα συνηθέστερα αίτια χαμηλής οσφυαλγίας των νέων ατόμων στην εποχή μας και κυρίως όσων ασχολούνται με έντονες αθλητικές δραστηριότητες, είναι η σπονδυλολίσθηση. Σπονδυλολίσθηση ονομάζουμε τη μετατόπιση ενός σπονδύλου συνήθως προς τα εμπρός, πιο σπάνια προς τα πίσω και ακόμα πιο σπάνια προς τα πλάγια.

Η σπονδυλολίσθηση εκτιμάται ότι παρουσιάζεται στο 6-8% του γενικού πληθυσμού και κυρίως  σε νεαρούς αθλητές, λόγω της επανειλημμένης υπερέκτασης και περιστροφής κατά μήκος της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.  Αιτιολογικά, η σπονδυλολίσθηση ταξινομείται σε 6 μορφές: Τη δυσπλαστική, Την ισθμική (σπονδυλόλυση), Την εκφυλιστική, Την τραυματική, Την παθολογική  Και Την μετεγχειρητική (ιατρογενής).

Η ισθμική σπονδυλολίσθηση είναι η συχνότερη μορφή σπονδυλολίσθησης και εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς αθλητές. Η εκφυλιστική μορφή είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα με διαβήτη και γυναίκες άνω των 40 ετών και συναντάται στις περισσότερες των περιπτώσεων μεταξύ του Ο4-Ο5 και λιγότερο μεταξύ Ο3-Ο4 σπονδύλου.

Ο Γιώργος Θ., 29 ετών, απευθύνθηκε στο Functional Movement επειδή αντιμετώπιζε πόνους χαμηλά στην πλάτη (οι οποίοι γίνονταν πιο έντονοι μετά από άσκηση) και συχνό μούδιασμα στον δεξιό γλουτό. Έχοντας επισκεφθεί ορθοπεδικό και αφού έκανε διάφορες εξετάσεις, η φαρμακευτική αγωγή που του δόθηκε δεν βοήθησε στη βελτίωση της κατάστασής του. 

Αμέσως προχωρήσαμε σε κινητική αξιολόγηση τα αποτελέσματα της οποίας παρέπεμπαν σε σπονδυλολίσθηση. Μέσω, λοιπόν, της κινητικής αξιολόγησης μπορέσαμε να εντοπίσουμε τις μυϊκές ανισορροπίες, τις αρθρώσεις με μειωμένη κινητικότητα και τις μυϊκές αδυναμίες στο σώμα του ασθενή. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, μαζί με το ιατρικό ιστορικό του Γιώργου, σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο στόχευε:

  • στην αποκατάσταση της λειτουργικής κίνησης, 
  • στη διάταση των δικέφαλων μηριαίων, διότι οι σφιχτοί δικέφαλοι μηριαίοι αυξάνουν την ένταση στο οπίσθιο περιτονιακό σύστημα (posterior fascial system) κάτι το οποίο επιδεινώνει τον πόνο.
  • στην ευθυγράμμισης της λεκάνης και στη βελτίωση της στάσης του σώματος
  • στη σταθεροποίηση και στην ενίσχυση της σπονδυλικής στήλης 
  • στην ενεργοποίηση των μυών του πυρήνα 

Κατά την εφαρμογή της θεραπείας έπρεπε να σιγουρευτούμε ότι δεν  επεκτείνεται η οσφυϊκή μοίρα της Σ.Σ, και αυτό γιατί η επέκταση μπορεί να επιδεινώσει την ολίσθηση και την αστάθεια που ήδη υπάρχει στην περιοχή.

Μετά από 3 μήνες και με 2 συνεδρίες την εβδομάδα, καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τους πόντους και να βελτιώσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό την σταθεροποίηση της Σ.Σ. Επιπλέον, δόθηκε στο Γιώργο ένα ασκησιολόγιο το οποίο θα βοηθήσει στη συντήρησή του και στην αποφυγή μελλοντικών τραυματισμών και πόνων.

Μοιραστείτε το!