Σύνδρομο του απιοειδούς μυός – Piriformis Syndrome

Ο απιοειδής μυς είναι ένας μικρός μυς, που εντοπίζεται βαθιά στην περιοχή των γλουτών κάτω από τον μείζων γλουτιαίο μυ. Λειτουργικά, ο απιοειδής μυς βοηθάει στην περιστροφή της άρθρωσης του ισχίου, ενώ συνεργάζεται με το μείζων γλουτιαίο μυ κατά την κίνηση της έκτασης του ισχίου. Όταν ο μείζον γλουτιαίος μυς όμως, δεν μπορεί να βοηθήσει στη συγκεκριμένη κίνηση (φαινόμενο πολύ συχνό), αναγκαστικά επιβαρύνεται ο απιοειδής μυς ο οποίος δεν σχεδιάστηκε για να μεταφέρει το φορτίο του μείζων γλουτιαίου μυ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο απιοειδής μυς να συσπάται και να ασκεί έντονη πίεση στο ισχιακό νεύρο (γι΄αυτό και αναφέρεται σαν σύνδρομο παγίδευσης) και να προκαλεί πόνο χαμηλά στην πλάτη, ή στην κατώτερη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ή στους γλουτούς, ο οποίος πόνος πολλές φορές  επεκτείνεται και προς τα κάτω (κατά μήκος της διαδρομής του ισχιακού νεύρου) στο μηρό και στο πόδι.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται σύνδρομο του απιοειδούς μυός. 

Ο Μιχάλης Λ., 49 ετών ιδ. υπάλληλος με εργασία που απαιτεί να σηκώνει πολλά βάρη, απευθύνθηκε στο Functional Movement εξαιτίας πολύ έντονων πόνων χαμηλά στην πλάτη, που πολλές φορές  επεκτείνονταν στους γλουτούς και προς τα κάτω στο μηρό και στο πόδι. Αμέσως προχωρήσαμε σε κινητική αξιολόγηση ώστε να εντοπίσουμε τις ασυμμετρίες, τις αδυναμίες και τα λανθασμένα κινητικά μοτίβα στο σώμα του ασκούμενου. Μελετώντας την κίνηση του Μιχάλη εντοπίσαμε μοτίβα ενδεικτικά του συνδρόμου απιοειδούς μυός.

Στη συνέχεια σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο και εξειδικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο στόχευε:

  • Στη διόρθωση των ανισορροπιών & των ελαττωματικών μοτίβων κίνησης που εντοπίστηκαν
  • σε λειτουργικές ασκήσεις που εκπαιδεύουν τον ασκούμενο στα θεμελιώδη κινητικά μοτίβα 
  • σε ασκήσεις που βελτιώνουν την κινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου 
  • στην ενδυνάμωση των γλουτών και των μυών του ισχίου

Μετά από 4 μήνες θεραπείας, δύο φορές την εβδομάδα, ο Μιχάλης βελτίωσε σημαντικά τα κινητικά του μοτίβα και κατάφερε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τους πόνους. Επιπλέον, του δόθηκε ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο θα βοηθήσει στη διατήρηση της καλής φυσικής του κατάστασης.

Μοιραστείτε το!