Τι είναι το Posterior Oblique Subsystem (POS)

Τα άτομα τα οποία κάνουν μία καθιστική ζωή, διαμαρτύρονται συχνά για πόνους χαμηλά στη μέση. Αυτό συμβαίνει διότι η πολύωρη καθιστική θέση, έχει ως συνέπεια να αποδυναμώνονται οι γλουτοί και ο πλατύς ραχιαίος, δύο μυς οι οποίοι μαζί με την θωρακοοσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης σχηματίζουν το οπίσθιο λοξό τόξο Posterior Oblique Subsystem (POS).

Οι μύες που αποτελούν  το οπίσθιο λοξό τόξο  POS, είναι από τους μεγαλύτερους μύες του ανθρώπινου σώματος και διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, της ιερολαγόνιας άρθρωσης (SIJ) και του ισχίου, καθώς και στη αρμονική συνεργασία των μυών του κάτω και άνω μέρος του σώματος κατά τη βάδιση και το τρέξιμο. Το οπίσθιο λοξό τόξο  POS, διαδραματίζει επίσης ενεργό ρόλο σε όλες τις μορφές τραβήγματος και περιστροφικής κίνησης και επιβραδύνει έκκεντρα την κάμψη και την περιστροφή  του ισχίου.

Όταν όμως οι γλουτοί και ο πλατύς ραχιαίος είναι δυσλειτουργικοί, τότε όλη η επιβάρυνση πέφτει στη θωρακοοσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα να πονάμε στη συγκεκριμένη περιοχή (χαμηλά στη πλάτη).

Πολλές μυοσκελετικές παθήσεις του ανθρώπινου σώματος έχουν ως αιτία την δυσλειτουργία του οπίσθιου λοξού τόξου POS. Γι΄αυτό το λόγο όταν με επισκέπτεται κάποιος ασκούμενος, ο οποίος παραπονιέται για πόνους στη μέση, ή στην άρθρωση του ισχίου ή ακόμα και στον ώμο, τότε μία από τις κινητικές λειτουργίες που εξετάζω στο σώμα του, είναι οι λειτουργία των μυών του οπίσθιου λοξού τόξου POS.

Αν κάποιοι από εσάς υποφέρετε από χρόνιου μυοσκελετικούς πόνους και εφόσον έχετε επισκεφτεί κάποιο ορθοπεδικό ο οποίος δεν έχει διαγνώσει κάποια παθολογία, τότε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου και μέσω της εξέτασης της κινητική σας λειτουργίας, να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε τις κινητικές και μυϊκές δυσλειτουργίες στο σώμα σας, κάτι το οποίο θα σας απαλλάξει από τους χρόνιους πόνους και θα σας κάνει πιο λειτουργικούς και αποδοτικούς σε όλες σας τις καθημερινές δραστηριότητες.

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση