Σύνδρομο “Τennis leg”

Το σύμπλεγμα των μυών του γαστροκνημίου είναι μία ομάδα μυών των κάτω άκρων η οποία αποτελείται από τον γαστροκνήμιο, τον πελματιαίο και τον πελματικό μυ, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μυϊκό κομμάτι στο πίσω μέρος του ποδιού και το οποίο αναφέρεται ως calf muscle. Ένας μικρός μυς ο οποίος βρίσκεται σε παρόμοια θέση με το σύμπλεγμα των μυών του γαστροκνημίου (calf muscle) και του αχίλλειου τένοντα, είναι ο πελματιαίος μυς (plantaris muscle). Ο συγκεκριμένος μυς βρίσκεται στο επιμέρους τμήμα του calf muscle και η κύρια λειτουργία του είναι η κάμψη του γονάτου σε συνδυασμό με το γαστροκνήμιο μυ, και η πελματιαία κάμψη του αστραγάλου.

Είναι ενδιαφέρον ότι περίπου το 10-20% του πληθυσμού γεννιέται χωρίς τον plantaris muscle. Παρόλο, όμως, που μη ύπαρξή του δεν επηρεάζει την κινητικότητα των κάτω άκρων, οι τραυματισμοί του (που ονομάζονται σύνδρομο “tennis leg”), ταλαιπωρούν πολλούς ασκούμενους χωρίς να μπορούν αυτοί να βρουν την αιτία προέλευσής τους.

Η Πηνελόπη, 32 ετών, ερασιτέχνης τενίστρια, υπέφερε από πόνο στο πίσω μέρος του γαστροκνημίου καθώς και από συχνές κράμπες στους οπίσθιους μυς του ποδιού. Έχοντας κάνει πολλές ιατρικές εξετάσεις δεν κατάφερε να βρει την αιτία του πόνου. Επίσης, η φαρμακευτική αγωγή που ακολούθησε δεν την απάλλαξε από τους πόνους και τις κράμπες. Έτσι, αποφάσισε να απευθυνθεί στο Functional Movement. Προχωρώντας αμέσως σε εξέταση κινητικής αξιολόγησης διαπιστώσαμε δυσκολίες στην κινητικότητα της άρθρωσης του γονάτου και μυϊκή αστάθεια. Συμπεράναμε λοιπόν ότι πιθανότερη αιτία του πόνου είναι το σύνδρομο Tennis leg. 

Έτσι, σχεδιάσαμε για την Πηνελόπη ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο περιλάμβανε τρεις φάσεις:

Στην 1η φάση (εβδομάδα 1-2), εκτελέσαμε ασκήσεις βελτίωσης της κινητικότητας της άρθρωσης του γονάτου και της ποδοκνημικής, σε εμβέλεια κίνησης που δεν προκαλείται πόνος. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση και στη σταθερότητα της λεκάνης, κάτι το οποίο βοηθάει στη σωστή εμβιομηχανική των κάτω άκρων.

Στη 2η  φάση της θεραπείας (εβδομάδα 3-4) επικεντρωθήκαμε στη μυϊκή ενδυνάμωση με μία σειρά ισομετρικών ασκήσεων και στη συνέχεια στην ενίσχυσης της πελματιαίας κάμψης, σε συνδυασμό με γενικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των τετρακέφαλων, των δικεφάλων και των μυών της πλευρικής και πρόσθιας κινητικής αλυσίδας. Επίσης, εισάγαμε στο πρόγραμμα ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας όπως ισορροπία στο ένα πόδι και ασκήσεις σε bosu.

Στην 3η και τελευταία φάση της αποκατάστασης (εβδομάδα 5-6), στοχεύσαμε στην ασφαλή και πετυχημένη επιστροφή της ασκούμενης στις καθημερινές της δραστηριότητες. Αυξήσαμε το βαθμό δυσκολίας των ασκήσεων ιδιοδεκτικότητας, και συνεχίσαμε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης των κάτω άκρων και των πελμάτων.

Μετά το πέρας των 6 εβδομάδων η Πηνελόπη κατάφερε να απαλλαγεί από τις κράμπες και να μειώσει σημαντικά τους πόνους. Ακολουθώντας το ασκησιολόγιο που της δόθηκε θα καταφέρει να αποφύγει πιθανούς τραυματισμούς στο μέλλον.

Μοιραστείτε το!