Πόνος στον ώμο – 3 συχνές αιτίες & παθήσεις

Η άρθρωση του ώμου, είναι η άρθρωση με τη μεγαλύτερη κινητικότητα στο ανθρώπινο σώμα. Η συγκεκριμένη άρθρωση, αποτελείται από τρία κύρια οστά (το βραχιόνιο, την κλείδα και την ωμοπλάτη) και δύο κύριες αρθρώσεις την ακρωμιοκλειδική και τη γληνοβραχιόνια άρθρωση.

  • Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση βρίσκεται μεταξύ του υψηλότερου τμήματος της ωμοπλάτης και της κλείδας, και
  • Η γληνοβραχιόνια άρθρωση αποτελείται από το άνω τμήμα του βραχιόνιου οστού και το εξωτερικό άκρο της ωμοπλάτης.

Η μεγάλη κινητικότητα της άρθρωσης του ώμου, οφείλεται στην περιστροφική μανσέτα (rotator cuff), η οποία αποτελείται από τέσσερις τένοντες. Οι τένοντες είναι οι ιστοί που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Εάν οι τένοντες ή τα οστά γύρω από την περιστροφική μανσέτα είναι δυσλειτουργικοί, τότε η κινήσεις του ώμου γίνονται δύσκολες και επώδυνες. Ο πόνος, η δυσκαμψία και η αδυναμία στην άρθρωση του ώμου, έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσκολία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών, όπως το να πιάσουμε κάτι από ένα ψηλό ράφι, την οδήγηση ή ακόμα και το βούρτσισμα των μαλλιών μας.

Τι προκαλεί τον πόνο στους ώμους

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες και καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην άρθρωση του ώμου. Οι περισσότεροι τραυματισμοί της άρθρωσης του ώμου, οφείλονται στην περιστροφική μανσέτα (rotator cuff) ή αλλιώς στο στροφικό πέταλο.  Η περιστροφική μανσέτα συχνά αναφέρεται σαν να είναι μόνο ένα πράγμα. Στην πραγματικότητα όμως, είναι μια συλλογή τεσσάρων μικρών μυών και ενός δικτύου τενόντων που συνεργάζονται για να βοηθήσουν στο να σηκώσουμε και να κινήσουμε το χέρι μας. Οι μύες αυτοί και οι τένοντες, λειτουργούν για να κρατήσουν την κεφαλή του βραχιόνιου οστού στην υποδοχή του ώμου, μια δύσκολη και με αναπόφευκτη φθορά «εργασία».

Η πιο διαδεδομένη αιτία πόνου στον ώμο, είναι η τενοντίτιδα στην περιστροφική μανσέτα (rotator cuff).

Στην τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου οι τένοντες στην άρθρωση φλεγμένονται και ερεθίζονται. Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στο μπροστινό μέρος και στο πλαϊνό μέρος του ώμου, ενώ σιγά σιγά μειώνεται το εύρος κίνησης του. Ο πόνος αυξάνεται  κατά την ηρεμία ενώ μειώνεται με τη δραστηριότητα.

Η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου, προκαλείται συνήθως από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη χρήση των χεριών πάνω από το κεφάλι, από την υπερχρησία, καθώς και από την συνεχή εκτέλεση λανθασμένων κινητικών μοτίβων.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει ξεκούραση, εφαρμογή πάγου και κινησιοθεραπεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τενοντίτιδα μέσα σε λίγες εβδομάδες, εφόσον ακολουθήσουν πιστά το προτεινόμενο πρόγραμμα θεραπείας.

Άλλη μια συχνή αιτία πόνου της ωμική ζώνης, είναι τενοντίτιδα δικεφάλου μυός

Ο δικέφαλος μυς βρίσκεται στο μπροστινό και άνω μέρος του βραχίονα. Ο δικέφαλος μυς έχει δύο τένοντες που καταλήγουν το ένα στο οστό της ωμοπλάτης στο οστό της άρθρωσης του αγκώνα. Ο πιο συχνός τραυματισμός του δικεφάλου, είναι η τενοντίτιδα δικεφάλου στον ώμο.

Στην τενοντίτιδα του δικεφάλου στον ώμο, ο πόνος εμφανίζεται σταδιακά στο μπροστινό μέρος του ώμου που συνήθως επεκτείνεται προς τα κάτω, πάνω από τον δικέφαλο μυ. Ο πόνος αυξάνεται κατά τις νυχτερινές ώρες, και συχνά επιδεινώνεται μετά από επαναλαμβανόμενη ανύψωση ή μεταφορά βαριών αντικειμένων από ψηλά.  Τα προβλήματα με τον τένοντα του δικεφάλου, μπορεί επίσης να προκαλέσουν έναν ήχο κρότου όταν ο ώμος περιστρέφεται σε μορφή τόξου.

Η θεραπεία της τενοντίτιδας του δικεφάλου στον ώμο, περιλαμβάνει ξεκούραση, εφαρμογή πάγου και κινησιοθεραπεία. Επειδή όμως οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας προκαλούνται από υπερβολική χρήση, η καλύτερη όμως θεραπεία της τενοντίτιδας του δικεφάλου στον ώμο είναι η πρόληψη. Επίσης είναι σημαντικό να αποφεύγουμε ή να τροποποιούμε δραστηριότητες που προκαλούν το πρόβλημα, ενώ  όταν κάνουμε σωματικές δραστηριότητες, να ξεκινάμε αργά στην αρχή και στη συνέχεια να αυξάνουμε σταδιακά το επίπεδο της δραστηριότητάς μας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εστιάσουμε στη διόρθωση της στάσης του σώματος και στη βελτίωση των κινητικών μας μοτίβων.

Η οστεοαρθρίτιδα στον ώμο είναι η πιο συχνή αιτία πόνου στον ώμο στις ηλικίες άνω των 45 ετών

Η οστεοαρθρίτιδα, είναι μία εκφυλιστική νόσο η οποία μπορεί να επηρεάσει την  άρθρωση του ώμου. Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα ώμου, ο οποίος επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα και τις καιρικές αλλαγές. Επίσης το περιορισμένο εύρος κίνησης είναι ένα άλλο κύριο σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας του ώμου, ενώ καθώς η οστεοαρθρίτιδα του ώμου εξελίσσεται, ο πόνος μπορεί να αυξηθεί σε ένταση και να εμφανιστεί με οποιαδήποτε κίνηση του, όπως και να εμφανιστεί τη νύχτα, παρεμποδίζοντας τον ύπνο μας.

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται στην οστεοαρθρίτιδα του ώμου, είναι μη χειρουργικές και περιλαμβάνουν:

  • Ξεκούραση
  • Προσαρμογή δραστηριοτήτων
  • Εφαρμογή πάγου
  • Κινησιοθεραπεία

Ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η ακριβής διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία, διότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας του ώμου.

Πώς μπορώ να προλάβω τον πόνο στον ώμο;

Η μεγάλη κινητικότητα της άρθρωσης του ώμου, κάνει την εμφάνιση πόνου και τραυματισμού στη συγκεκριμένη άρθρωση πολύ συχνή. Δεδομένου ότι περισσότεροι τραυματισμοί, οφείλονται στη γενική φθορά της άρθρωσης σε συνδυασμό με την υπερχρησία και τη λανθασμένη εκτέλεση κινητικών μοτίβων, η προστασία και η πρόληψη της παίζουν σημαντικό ρόλο, στη διατήρηση υγειών & δυνατών ώμων.

Πως γίνεται αυτό; Κάποιος θα πει με τη άσκηση. Εμείς θα συμπληρώσουμε με την εξειδικευμένη άσκηση.

Η διόρθωση της στάσης του σώματος και η εξισορρόπηση της μυϊκής συστολής σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των κατάλληλων μυών, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας & πρόληψης της άρθρωσης του ώμου. Πιο συγκεκριμένα:

  • η κακή στάση σώματος , όπως π.χ κύφωση, μπορεί να μειώσει την κινητικότητα της ωμικής ζώνης και να προκαλέσει αστάθεια κατά τη λειτουργία της. Χωρίς σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικά αδύνατο να έχουμε μία σωστή κινητική λειτουργία της ωμικής ζώνης. Οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο να διορθώσουμε τη στάση του σώματός μας, ώστε να υποστηρίξουμε την κινητική λειτουργία των ώμων μας.
  • Η κακή εμβιομηχανική και τα λανθασμένα κινητικά μοτίβα, επιβαρύνουν περισσότερο από το φυσιολογικό την άρθρωση του ώμου κατά τις κινήσεις μας. Και αυτό διότι  όταν δεν γνωρίζουμε πως πρέπει να τοποθετήσουμε τους ώμους κατά τη διάρκεια των κινήσεων του χεριού μας, τότε η επιβάρυνση στην άρθρωση του ώμου, είναι μέχρι και 3 φορές πάνω από το φυσιολογικό.  Οι περισσότεροι από εμάς, στην πραγματικότητα δεν έχουν αδυναμία στους σταθεροποιητές μύες του ώμου, απλά εκτελούμε τις κινήσεις μας με λανθασμένο τρόπο. Για αυτό πολλές φορές, η άσκηση λειτουργεί αρνητικά στη θεραπεία πόνου των ώμων. Γιατί δεν γίνεται στοχευμένα και εξειδικευμένα.
  • Η έλλειψη κίνησης. Η εμφάνιση πόνο λειτουργικά αρνητικά στην ψυχολογία του ατόμου που πονάει στους ώμους, διότι φοβάται να κινήσει τους ώμους του, μήπως πονέσει. Η κατάσταση αυτή όμως, με την πάροδο του χρόνου κάνει τους μύες της ωμικής ζώνης υπολειτουργικούς, χάνοντας σημαντικό εύρος ελέγχου και δύναμης.

Η άρθρωση του ώμου, είναι μία πολύπλοκη δομή και για αυτό το λόγο η σωστή διάγνωση και αξιολόγηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του. Βέβαια η πρόληψη της συγκεκριμένη άρθρωσης, μπορεί να μας γλιτώσει από πολλές περιπέτειες και δύσκολες καταστάσεις. Έτσι, αν ακολουθούμε ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα άσκησης, το οποίο θα εστιάζει περισσότερο στην κινητική λειτουργία του σώματος και όχι στα κιλά που «σηκώνουμε», είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε υγιείς & δυνατούς ώμους.

 Αν ταλαιπωρήστε από χρόνιους πόνους ή τραυματισμούς στους ώμους σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Functional Movement, για να δοκιμάσετε μια διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία χρόνιων πόνων.

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!