Πως μπορούμε να απαλλαγούμε από χρόνιους πόνους

Ένα ευρύ φάσμα χρόνιων και επώδυνων προβλημάτων όπως πόνος στον αυχένα, στη μέση, στους γοφούς κ.α, ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κάνοντάς τους να αναζητούν τη θεραπεία που θα τους απαλλάξει από αυτούς τους χρόνιους πόνους.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες θεραπείες εστιάζουν στη θεραπεία των συμπτωμάτων του πόνου και όχι στην αιτία της εμφάνισής του. Επίσης οι θεραπείες αυτές αντιμετωπίζουν όλους τους ασθενείς με τον ίδιο τρόπο, χωρίς κάποια εξατομίκευση.

Στο Functional Movement αντιμετωπίζουμε χρόνιες & επώδυνες καταστάσεις προσαρμόζοντας τη θεραπεία μας, όχι μόνο με το πρόβλημα του ασθενή, αλλά και ανάλογα με τις ικανότητες του σώματός του. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για μία αποτελεσματική θεραπεία, αλλά και για την ασφάλεια της υγείας του ασθενή.

Πόσες φορές πήγαμε σε κάποιον θεραπευτή για κάποιο πρόβλημα μας και αντί να αισθανθούμε καλύτερα πονούσαμε περισσότερο;

Αυτό συμβαίνει, διότι πολλές φορές το σώμα μας δεν έχει την ικανότητα να δεχθεί κάποιες θεραπευτικές τεχνικές, με αποτέλεσμα αντί να αισθανθούμε καλύτερα να φεύγουμε από κάποιον θεραπευτή πολύ χειρότερα.

Αυτός είναι και ο λόγος, όπου η θεραπεία θα πρέπει να εξατομικεύεται και να εφαρμόζεται με κάποιες παραλλαγές της ή κάποιες αντίστοιχες θεραπείες.

Πως θα γίνει αυτό όμως;

Η εξατομίκευση αυτή, μπορεί να γίνει εφαρμόζοντας τη μέθοδο της μυοσκελετικής ευθυγράμμισης (ΜΑΤ) και την τεχνική της ενεργής απελευθέρωσης (ART). Αυτές οι δύο μέθοδοι, μπορούν να προσαρμοστούν όχι μόνο σύμφωνα με το πόνο που ταλαιπωρεί τον ασθενή, αλλά και σύμφωνα με τις σωματικές του ικανότητες.

Η τεχνική της μυοσκελετικής ευθυγράμμισης (ΜΑΤ)

Η τεχνική της μυοσκελετικής ευθυγράμμισης (ΜΑΤ), είναι μια μορφή χειροκίνητης θεραπείας κατά την οποία χρησιμοποιώντας επιστημονικά στοιχεία για το ανθρώπινο σώμα και τον εγκέφαλο, έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίζουμε – εντοπίζουμε και να διορθώνουμε την αιτία που προκαλεί τους μυοσκελετικούς πόνους στον ασθενή. Η τεχνική της μυοσκελετικής ευθυγράμμισης (ΜΑΤ), βασίζεται σε «στρατηγικούς» βαθύς ιστούς, στο εύρος κίνησης των αρθρώσεων και στην ενεργοποίηση μυών οι οποίοι ευθύνονται για τη σωστή στάση σώματος. Ο θεραπευτής που εφαρμόζει τη μυοσκελετική ευθυγράμμιση γνωρίζει και συνδυάζει το ανθρώπινο μυοσκελετικό & νευρικό σύστημα, καταφέρνοντας να αποκαταστήσει τη βέλτιστη ισορροπία απαλλάσσοντας τους ασθενείς του από τους χρόνιους πόνους που τους ταλαιπωρούν. Έχοντας ο θεραπευτής μία πλήρη κατανόηση των φυσιολογικών και ψυχολογικών μηχανισμών του πόνου, καταφέρνει και αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες και όχι απλώς καταπραϋντικά συμπτώματα.

Τεχνική ενεργής απελευθέρωσης (ART)

Η τεχνική ενεργής απελευθέρωσης, είναι μία τεχνική τεντώματος του μαλακού ιστού μέσω των κατάλληλων κινήσεων – ασκήσεων σε συνδυασμό με τη χειροκίνητη βοήθεια του θεραπευτή. Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να θεραπεύσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων σε μύες, συνδέσμους, σε νεύρα, αλλά και στην περιτονία.

Ποιες συνθήκες μπορεί να αντιμετωπίσει η ART;

Άτομα που ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους, πόνο στη μέση, στο ισχίο, στον ώμο, προβλήματα στα γόνατα κ.α, μπορούν να ανακουφιστούν μόνιμα (γιατί διορθώνουμε την αιτία που προκαλεί τους πόνους ή τον τραυματισμό) μέσω της τεχνικής της ενεργής απελευθέρωσης. Αυτό γίνεται, διότι η αιτία των περισσοτέρων προβλημάτων είναι οι υπερβολικά σφιχτοί μύες. Επίσης, αυτό που διαφέρει από τις άλλες θεραπείες, είναι ότι η τεχνική ενεργής απελευθέρωσης ART, είναι μία τεχνική η οποία μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις σωματικές ικανότητες του κάθε ασθενή.

Πώς μπορεί το Functional Movement να ανακουφίσει τον πόνο που νιώθω;

Όταν οι ιστοί διατηρούνται σε μια σφιγμένη – στρεσαρισμένη κατάσταση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τότε η παροχή αίματος σε αυτούς τους ιστούς μειώνεται. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κακής στάσης σώματος, το επιλαμβανόμενων λανθασμένων κινήσεων και της υπερχρησίας, με αποτέλεσμα να ασκείται μία συνεχόμενη πίεση στους μύες του ανθρώπινου σώματος.

Όταν ένας εξαρτώμενος από οξυγόνο ιστός όπως οι μύες, δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο (και συνεπώς και ενέργεια) κατά τη λειτουργία τους, τότε παθαίνουν «υποξία». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα μας να αντικαθιστά τον ιστό αυτό, με ιστό που δεν απαιτεί τόσο οξυγόνο για να λειτουργήσει. Αυτός ο ιστός, γνωστός ως ινωτικός ιστός ή ουλώδης ιστός, εμποδίζει σοβαρά τη λειτουργία των μυών καθώς εναποτίθεται πάνω σε υγιή ιστό. Ένας τέτοιος μυς (ουλώδης), δεν μπορεί να συρρικνωθεί σωστά και δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει την επιθυμητή λειτουργία του. Ως εκ τούτου, το σώμα μας αρχίζει να στρατολογεί άλλους μυς για να αντισταθμίσει τον τραυματισμένο μυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι μύες να επιβαρύνονται και να μην μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά, και να παραμένουν σφιχτοί. Αυτό τους αναγκάζει με την πάροδο του χρόνου, να γίνονται υποξικοί και αναπτύσσουν ουλώδη ιστό.

Επίσης ένας ουλώδης ιστός εκτός από τη μυϊκή δυσλειτουργία που προκαλεί:

  • Περιορίζει το διαθέσιμο εύρος κίνησης τον μη προσβεβλημένων ιστών

  • Ερεθίζει τα νεύρα, προκαλώντας πόνο

  • Προκαλεί τους ιστούς να “κολλήσουν” ο ένας στον άλλο, με αποτέλεσμα την αυξημένη τριβή μεταξύ των ιστών

Στο Functional Movement, εφαρμόζουμε τα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία πάντα εξατομικεύονται στις σωματικές ικανότητες του κάθε ασθενή. Πάνω σε αυτά τα πρωτόκολλα προσαρμόζουμε τις τεχνικές της μυοσκελετικής ευθυγράμμισης (ΜΑΤ) & τις ενεργής απελευθέρωσης (ART), αφού πρώτα αξιολογήσουμε τις ικανότητες του ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο στο Functional Movement, απαλλάσσουμε τους ασκούμενούς μας αποτελεσματικά από χρόνιους πόνους που τους ταλαιπωρούν.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

 

Μοιραστείτε το!