Πλευρική & Περιστροφική κλίση της λεκάνης

Η πλευρική κλίση της πυέλου είναι η ασύμμετρη τοποθέτηση της λεκάνης, με αποτέλεσμα η λεκάνη να είναι στριμμένη και προσανατολισμένη περισσότερο προς τη μία πλευρά.

Οι κακές συνήθειες και η κακή στάση σώματος, όπως:

  • όταν στηριζόμαστε μόνο στο ένα πόδι κατά την όρθια στάση 
  • όταν καθόμαστε και ρίχνουμε το βάρος περισσότερο στη μία πλευρά της λεκάνης, αλλά και τα λανθασμένα κινητικά μοτίβα που χρησιμοποιούμε κατά την εκτέλεση των καθημερινών μας δραστηριοτήτων 

προκαλούν μυϊκή ανισορροπία, μεταξύ του τετράγωνου οσφυϊκού, των προσαγωγών και του μέσου γλουτιαίου μυ (Εικόνα 1). Αυτή η ασύμμετρη ανάπτυξη των μυών της λεκάνης, οδηγεί τους μύες της μιας πλευράς, στο να είναι πιο σφιχτοί από τους μύες της άλλης πλευράς, με αποτέλεσμα η μία πλευρά της λεκάνης να τοποθετείτε ψηλότερα από την άλλη (πλευρική) ή να είναι πιο μπροστά από την άλλη (περιστροφική) Εικόνα 2. 

http://posturedirect.com/wp-content/uploads/2017/12/lateral-tilt-of-pelvis.jpg   Εικόνα 1          http://posturedirect.com/wp-content/uploads/2018/02/rotated-pelvis-pic.jpgΕικόνα

Η ασύμμετρη τοποθέτηση της λεκάνης  μπορεί να οδηγήσει σε μια ολόκληρη σειρά αντισταθμιστικών κινήσεων οι οποίες επηρεάζουν και άλλες περιοχές του σώματος, όπως το γόνατο, το ισχίο, τη σπονδυλική στήλη, τον ώμο, τον αυχένα, αλλοιώνοντας τη φυσιολογική κίνηση του ανθρώπινου σώματος και δημιουργώντας μια υπερβολική καμπύλη στη σπονδυλικής στήλη (σκολίωση). Όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει τη στάση του σώματος, αλλά και την κινητική λειτουργία του σώματος (φαίνεται ότι υπάρχει διαφορά στο μήκος των ποδιών), προκαλώντας πόνο χαμηλά στη πλάτη κυρίως στη μία πλευρά, δυσφορία στο κάτω άκρο ή πάνω στην περιοχή της πυέλου. Ο πυελικός πόνος μάλιστα συνήθως συνδέεται με μονομερή πόνο στην πλάτη και στο γλουτό, αλλά πολλές φορές μπορεί να ακτινοβολεί και στο πόδι και να γίνεται αισθητός και στον αστράγαλο.

Στο functional movement, εφαρμόζοντας εξειδικευμένα και εξατομικευμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τέτοιες μυοσκελετικές ανισορροπίες που προκαλούν πόνο, με τη μέθοδο της κινητικής αξιολόγησης. Μέσω της κινητικής αξιολόγησης και της αξιολόγησης της λειτουργικής ικανότητας των μυών του ασκούμενου, εντοπίζουμε τις ασυμμετρίες που προκαλούν την κλίση ή την περιστροφή της λεκάνης, σχεδιάζοντας στη συνέχεια ένα εξατομικευμένο και εξειδικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο στοχεύει:

  1. Σε διάταση – τέντωμα της περιτονιας και των μυών, της πλευράς προς την οποία είχε κλίση η λεκάνη. Με αυτόν τον επιδιώκουμε την τοποθέτηση της λεκάνης, του σώματος και του ιστού σε θέσεις οι οποίες μειώνουν τον μυϊκό σπασμό και περιορίζουν τον πόνο αν τυχόν υπάρχει.
  2. Στη βελτίωση της στάσης του σώματος, φέρνοντας το στη βέλτιστη ανατομικά θέση του, εξασφαλίζοντας έτσι τη δομική του ακεραιότητα και την ευθυγράμμιση της λεκάνης και της Σ.Σ.
  3. Στη μυϊκή επανεκπαίδευση και επαναφορά της μυϊκής ισορροπίας και της σωστής κινητικής λειτουργίας των μυών της λεκάνης.
  4. Στην εκπαίδευση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ), μέσω ειδικών ασκήσεων (motor control re learning) διότι βοηθάει στην επαναφορά του κινητικού ελέγχου, της ιδιοδεκτικότητας και της κιναισθησίας. 

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Diploma in Osteopathic Manual Practice

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!