Η αδυναμία στα ισχία μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισης πόνου στα γόνατα

’Η σχέση μεταξύ ισχίου και γονάτου’’

Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως αρθρίτιδα, τραυματισμό και λανθασμένα κινητικά μοτίβα,και επηρεάζει τη βάδιση, το τρέξιμο, το ανέβασμα σκαλοπατιών και γενικότερα όλες μας τις καθημερινές δραστηριότητες.

Όταν ταλαιπωρούμαστε από πόνους ή προβλήματα στο γόνατο, ο επαγγελματίας υγείας ο οποίος θα αναλάβει την αποκατάσταση μας, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στους γοφούς και στη δύναμη των μυών του ισχίου μας. Γιατί;

Επειδή οι μύες του ισχίου, ελέγχουν τη θέση των γόνατων. Και πως γίνεται αυτό;

 Ανατομία του ισχίου

Για να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ του πόνου στο γόνατο και της άρθρωσης του ισχίου, θα πρέπει να αναφερθούμε στην ανατομία της άρθρωσης.

Η άρθρωση του ισχίου είναι ένας αρθρικός σύνδεσμος που συνδέει τα οστά του κάτω μέρους του σώματος,με τον σκελετό του κορμού και τη λεκάνη,δέχεται όλη την επιβάρυνση και το βάρος του σώματός,ενώ επίσης παρέχει ισορροπία και σωστή ευθυγράμμιση στο ανθρώπινο σώμα.

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από πολλούς συνδέσμους οι οποίοι προσθέτουν σταθερότητα στην άρθρωση, αλλά και από πολλούς μύες οι οποίοι βοηθούν και ελέγχουν την κίνηση της άρθρωσης και των ποδιών μας.

Μία σημαντική ομάδα μυών της άρθρωσης του ισχίου, η οποία λαμβάνει μεγάλη προσοχή ως αιτία του πόνου στα γόνατα, είναι οι γλουτιαίοι μύες (μείζον, μέσος & ελάσσων). Από τους γλουτιαίους μύες, ο μέσος γλουτιαίος είναι υπεύθυνος για την απαγωγή και την περιστροφή του ισχίου και του μηρού προς τα έξω, βοηθάει άλλους μύες στην περιστροφή του μηρού προς τα μέσα όταν είμαστε σε καθιστή θέση,  ενώ επίσης ο μέσος γλουτιαίος μυς είναι υπεύθυνος για την ευθυγράμμιση και τη σταθερότητα της λεκάνης κατά τη βάδιση και την όρθια στάση.

Αδύναμο ισχίο

Η μη σωστή άσκηση ή ένας τραυματισμός ή όταν οι καμπτήρες μύες του ισχίου είναι πολύ σφιχτοί, μπορεί να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία του μέσο γλουτιαίο μυ, κάτι το οποίο αναφέρεται ως σύνδρομο αδρανούς άκρου (dormantbuttsyndrome), και αυτό αναγκάζει το μηρό να «τραβάει» το πόδι προς τα μέσα, ασκώντας υπερβολική πίεση στην άρθρωση του γόνατος και στην επιγονατίδα, ένα φαινόμενο το οποίο ονομάζεται “καταρρέουσα κινητική αλυσίδα”(collapsingkineticchain).

Αποκατάσταση – θεραπεία

Πολλοί τραυματισμοί και πόνοι στα γόνατα μπορεί να οφείλονται σε αδυναμία των μυών του ισχίου. Οι πιο συνήθεις τραυματισμοί που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των μυών του ισχίου είναι:

  • Το Σύνδρομο επιγονατίδομηριαίου συνδέσμου
  • Το Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
  • Η Επιγονατιδική τενοντίτιδα
  • Η Φλεγμονή στο εσωτερικό του γονάτου (Pesanserinebursitis)

Όταν αντιμετωπίζουμε πόνο στα γόνατα, θα πρέπει να επισκεφθούμε κάποιον επαγγελματία υγείας, ο οποίος αφού αξιολογήσει την κίνηση, τη βάδιση, την κινητικότητα και την ευκαμψία της άρθρωσης του ισχίου, μπορεί να διαπιστώσει αν ο πόνος στην άρθρωση του γόνατος, οφείλεται σε αδυναμία του μέσο γλουτιαίου μυ ή όχι.

Αν ο επαγγελματίας υγείας διαπιστώσει ότι υπάρχει μία αδυναμία στο μέσο γλουτιαίο μυ και ότι ο μηρός στρέφεται προς τα μέσα κατά τη διάρκεια της βάδισης και όχι μόνο, τότε θα πρέπει να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα βελτίωσης της κινητικότητας και ενδυνάμωσης των μυών της άρθρωσης του ισχίου.

Λόγω του ότι η αδυναμία των γλουτιαίων μυών, επηρεάζει τη θέση και την κίνηση του ποδιού, άρα και την άρθρωση του γονάτου, συχνά τα άτομα αυτά έχουν κακή ισορροπία και κακή μυϊκή συναρμογή στις κινήσεις τους, γι΄αυτό ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει στο ασκησιολόγιο το οποίο θα συνταγογραφήσει να περιλαμβάνει και ασκήσεις ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση και στον έλεγχο ολόκληρου του κάτω άκρου τοποθετώντας το πόδι στη βέλτιστη θέση, απομακρύνοντας την πίεση από την άρθρωση του γονάτου.

Έτσι βελτιώνοντας την κινητικότητα και τη δύναμη της άρθρωσης του ισχίου, βελτιώνουμε την ισορροπία του σώματός μας, και αυτό θα δώσει τη σωστή ευθυγράμμιση στα πόδια και στα γόνατά μας και θα μας απαλλάξει από τον πόνο.

Στο «FunctionalΜovement» ενημερωνόμαστε συνεχώς για όλες τις τελευταίες έρευνες και μεθόδους της θεραπευτικής άσκησης και της αποκατάστασης, εξασφαλίζοντας στους ασκούμενους μας εξειδικευμένα προγράμματα, με στόχο την πρόληψη, την αποκατάσταση και τη διόρθωση μυοσκελετικών πόνων & παθήσεων.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση