άσκηση είναι φάρμακο

Η άσκηση είναι φάρμακο – Functional Movement

Η φυσική άσκηση σύμφωνα με όλους τους επιστήμονες, είναι φάρμακο και αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο όχι μόνο για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων & νοσημάτων,  αλλά και για τη θεραπεία τους. Η αξία της εξειδικευμένης και της εξατομικευμένης άσκησης, είναι πλέον τεκμηριωμένη και αδιαμφισβήτητη στην αντιμετώπιση πλήθους παθολογικών καταστάσεων (π.χ. μυοσκελετικά, νευρολογικά, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, ψυχικές νόσοι, μεταβολικά νοσήματα, διαβήτης, καρκίνος κλπ).

Μέσα από πολλές έρευνες αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια γραμμική συσχέτιση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της υγείας των πολιτών και των λαών. Άτομα που παραμένουν φυσικά δραστήρια ζουν περισσότερο και έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με άτομα που διάγουν καθιστικό βίο. Γενικά η καθιστική ζωή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας χαρακτηρίζεται ως μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας, το οποίο συνδέεται άμεσα με την πρώιμη θνητότητα και την αυξημένη νοσηρότητα από χρόνια νοσήματα. Μάλιστα σύμφωνα με το αξιόπιστο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό Lancet, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελεί μια πανδημία με πολύ μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στην κοινωνία και στην οικονομία.

Πολλές πρόσφατες και παλαιότερες μελέτες έχουν αναδείξει την μεγάλη αξία της άσκησης στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη σε πολλά νοσήματα όπως:

  • Στεφανιαία νόσο,
  • Διαβήτη
  • Αρτηριακή υπέρταση,
  • Κατάθλιψη
  • Οστεοπόρωση
  • Καρκίνο κ.α

Στην επιστημονική βιβλιογραφία εμφανίζονται όλο και περισσότερες μελέτες που αποδεικνύουν ότι η συστηματική φυσική άσκηση είναι ισοδύναμο φαρμάκου ιδιαίτερα σε καρδιακές παθήσεις αλλά και σε άλλα χρόνια νοσήματα. Μάλιστα πολλοί Διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί όπως το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητικής Ιατρικής (American College of Sports Medicine) και ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος (American Medical Association) στα πλαίσια της προαγωγής της άσκησης σε παγκόσμιο επίπεδο εισήγαγαν το πρόγραμμα δράσης «Η άσκηση είναι φάρμακο» (Exercise is Medicine, EIM). Ο ισχυρισμός αυτός αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε παλαιότερες εποχές η επιστήμη πίστευε ότι  η καλύτερη θεραπεία για τραυματισμούς ή χρόνια νοσήματα ήταν η έλλειψη κίνησης. Σήμερα η επιστήμη προτρέπει και συνιστά στους ασθενείς την άμεση ένταξη τους σε εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης.

Βέβαια η επιλογή της άσκησης αλλά και ο τρόπος εφαρμογής και προσαρμογής της  στις ανάγκες του ασθενή, καθώς και η ανάγκη συνεχής παρακολούθησης της εξέλιξης της υγείας του (του ασθενή), καθιστά απαραίτητη την παρουσία ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου & εξειδικευμένου επαγγελματία της υγείας & της άσκησης.

 Ένα πρόγραμμα άσκησης το οποίο απευθύνεται σε άτομα που ταλαιπωρούνται από χρόνιες παθήσεις δεν είναι μια απλή υπόθεση, και αυτό γιατί θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο στις ικανότητες και ανάγκες των ατόμων αυτών. Αυτός είναι και λόγος που ο συγκεκριμένος τρόπος θεραπείας, η θεραπεία μέσω άσκησης, προϋποθέτει ο επαγγελματίας της υγείας και της άσκησης  να είναι γνώστης, όχι μόνο της άσκησης αλλά και της παθολογίας του ασθενούς και της φυσικής εξέλιξης της νόσου.

 Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος άσκησης.

 Επίσης μία άλλη πτυχή της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η βελτίωση της ψυχολογίας του ασκούμενου, διότι κατά τη διάρκεια της άσκησης το ανθρώπινο σώμα απελευθερώνει ουσίες (όπως ενδορφίνη, σεροτονίνη, ντοπαμίνη) που αυξάνουν τα επίπεδα της καλής διάθεσης και συμβάλλουν στην ευεξία και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας του ασκούμενου. Ταυτόχρονα ο ασκούμενος μαθαίνει να ευχαριστιέται όλη αυτή διαδικασία – θεραπεία, με αποτέλεσμα να του δημιουργούνται κίνητρα και σιγά – σιγά η άσκηση να γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του. Άρα μαθαίνει μέσα από την άσκηση να αποδέχεται και να φροντίζει το σώμα του, ενώ ταυτόχρονα τονώνεται η  αυτοπεποίθησή του διότι αισθάνεται λειτουργικός και αυτόνομος, μειώνοντας το άγχος και το στρες της καθημερινότητας.

Εξαιτίας του ότι η συγκεκριμένη μορφή θεραπείας δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα, παρά μόνο από πολύ λίγους επαγγελματίες και διότι μέχρι σήμερα γνωρίζουμε μόνο τους συμβατικούς τρόπους θεραπείας, δηλαδή την ακινησία και την φαρμακευτική αγωγή, οι περισσότεροι ασθενείς και κυρίως το οικογενειακό τους περιβάλλον δείχνουν μια διστακτικότητα πριν ξεκινήσουμε αυτού του είδους θεραπείας. Βέβαια μετά από 4-5 συνεδρίες και βλέποντας τη βελτίωση στις καθημερινές τους δραστηριότητες, πείθονται για το ότι τι συγκεκριμένο είδος θεραπείας μπορεί να τους βοηθήσει, όχι μόνο στην πάθηση τους αλλά και γενικότερα στην καθημερινότητά τους.

Στο functional movement, είμαστε υπερασπιστές και γνώστες της συγκεκριμένης μορφής θεραπείας, και έχοντας την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία την εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια στους ασκούμενους μας, βοηθώντας τους να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τις παθήσεις τους, με έναν διαφορετικό και πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση