Διατροφή δε σημαίνει στέρηση

Διατροφή δε σημαίνει στέρηση ή δίαιτα μανίας, διατροφή σημαίνει σωστή κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ατόμου, ανάλογα με το σώμα του και τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η πολυάσχολη και ταχύτατη σε ρυθμούς καθημερινότητά μας, καθώς και οι καθημερινές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με την έλλειψη κατανόησης των αναγκών του σώματός μας, μπορούν να δυσκολέψουν την προσπάθεια μας, στο να ακολουθήσουμε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής.

Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, δημιουργείται & σχεδιάζεται έχοντας υπόψη, τα επίπεδα δραστηριότητας του ατόμου καθώς και το αν υπάρχουν προβλήματα υγείας όπως π.χ αρτηριακή πίεση, διαβήτης κ.α.

Αφού ο διαιτολόγος σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής, το άτομο το οποίο ακολουθεί το πρόγραμμα θα πρέπει να ελέγχει καθημερινά κάποιους παράγοντές οι οποίοι όχι μόνο θα καθοδηγήσουν τον διαιτολόγο, αλλά και θα του δώσουν και κάποιες πληροφορίες, ώστε να διορθώσει τυχόν αστοχίες.

Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες;

  1.Κακή διάθεση ή αλλαγή της διάθεσης

Η κακή διάθεση ή η έλλειψη διάθεσης, είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι το άτομο δεν τρέφεται σωστά. Έρευνες διαπίστωσαν, ότι άτομα τα οποία δεν λάμβαναν αρκετή βιταμίνη Β1 ήταν πιο πιθανό να έχουν διακυμάνσεις στη διάθεσης τους και να γίνουν πιο νευρικοί. Η έλλειψη βιταμίνης Β6 συνδέθηκε επίσης με κακή διάθεση, ενώ τα κατάλληλα επίπεδα μπορούν να καταπολεμήσουν την νευρικότητα, τη σωματική αδυναμία και τη χαμηλή ενέργεια.

  2. Αδυναμία

Η αδυναμία και η γρήγορη σωματική κόπωση, η οποία σε δυσκολεύει να ανταπεξέλθεις στις καθημερινές σου δραστηριότητες, είναι επίσης ένδειξη κακής διατροφής. Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ συχνές οι πρωτεϊνικές δίαιτες, οι οποίες απαγορεύουν την κατανάλωση υδατανθράκων και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να αισθάνονται μόνιμα κουρασμένα και χωρίς ενέργεια.

Πρέπει γνωρίζετε ότι μία σωστή διατροφή, περιλαμβάνει όλα τα  είδη τροφίμων, χωρίς να αποκλείει κανένα είδος από τη διατροφή μας, έτσι ώστε ο οργανισμός μας να στερείτε κανένα θρεπτικό στοιχείο.

  3. Οξυδέρκεια

Όταν αισθάνεστε ότι δεν είστε συγκεντρωμένοι ή ότι δεν έχετε καθαρή σκέψη, θυμηθείτε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται, στην κακή διατροφή που ακολουθείτε. Όπως όλα τα όργανα του σώματος, έτσι και ο εγκέφαλος θα πρέπει να τροφοδοτείται με ποιοτικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Στην πραγματικότητα, η ίδια έρευνα που αναφέραμε παραπάνω, διαπίστωσε ότι μετά από έξι ημέρες ανεπάρκειας στη βιταμίνη Β1, οι νέοι είχαν χαμηλότερη νοημοσύνη, ωστόσο τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν μόλις η βιταμίνη επέστρεφε στα φυσιολογικά επίπεδα. Τροφές όπως το βόειο κρέας βοηθούν στην επαναφορά των φυσιολογικών τιμών βιταμίνης Β1, στον οργανισμό μας.

  4.Έλλειψη ύπνου ή κακή ποιότητα ύπνου

Η κακή διατροφή επηρεάζει την ποιότητα ύπνου και μάλιστα η έλλειψη ύπνου, μπορεί να ρίξει τις ορμόνες της πείνας και όλο αυτό να γίνει ένας φαύλος κύκλος.

Αυτό που μπορεί να κάνει ένα άτομο, είναι κάθε πρωί να αξιολογεί το πόσο ξεκούραστος ή όχι νοιώθει, γνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο σε τι κατάσταση βρίσκεται το σώμα του και στο αν η διατροφή η οποία ακολουθεί αποδίδει.

  5. Απώλεια βάρους

Η μεγάλη απώλεια βάρους (<1kg / εβδομάδα), είναι ένας ακόμη δείκτης κακής διατροφής. Επίσης κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι δεν θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο στα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη), αλλά και στα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το κάλιο και ο σίδηρος, τα οποία βοηθούν το σώμα μας να πάρει τα μακροθρεπτικά συστατικά και να τα χρησιμοποιήσει, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να έχει αυτή τη φιλοσοφία.

Τελειώνοντας, αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι, ότι ο γενικός κανόνας μια σωστής διατροφής, επικεντρώνεται σε δύο λέξεις: συνεκτικότητα και ισορροπία. Εάν το άτομο δεν έχει ισορροπία και δεν τροφοδοτεί συνεχώς το σώμα του, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί όλα τα προαναφερόμενα συμπτώματα και να έχει μειωμένη απόδοση όχι μόνο στη δουλειά του, αλλά και σε όλες τις καθημερινές του ασχολίες. Η αξιολόγηση όλων αυτών των παραγόντων θα σας βοηθήσει όχι μόνο στον έλεγχο του βάρους σας, αλλά και στο να προστατέψετε την υγεία σας.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση