Διάστρεμμα αστραγάλου και αποκατάσταση

Το διάστρεμμα  στον αστράγαλο είναι ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός στον αθλητισμό και στη σωματική άσκηση, με τις έρευνες να αναφέρουν, ότι το 25% του συνόλου των τραυματισμών στον αθλητισμό, αφορούν το διάστρεμμα στον αστράγαλο. Από τους τραυματισμούς στον αστράγαλο, το 85% αφορά τους πλευρικούς συνδέσμους του αστραγάλου, ενώ υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι πιθανότητες υποτροπής του τραυματισμού στον αστράγαλο φτάνουν το 50% μέσα στον πρώτο χρόνο από τον αρχικό τραυματισμό.

Σύμφωνα με τους Bullock-Saxton et al, οι τραυματισμοί του αστραγάλου, οφείλονται στη μη σωστή ενεργοποίηση του ενός ή και των δύο ισχίων. Η μη σωστή ενεργοποίηση των ισχίων, μπορεί να οφείλεται σε κάποια ανισορροπία η οποία υπάρχει στο σώμα μας ή σε κάποια λάθος θέση του σώματός μας, η οποία μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε σωστά τους μύες των γλουτών, με αποτέλεσμα να «απενεργοποιούνται» οι νευρομυϊκές συνδέσεις, και να αλλάζει όλη η κινητική συμπεριφορά του σώματός μας. Αυτό επηρεάζει το νευρομυϊκό συντονισμό του σώματος, το οποίο χρησιμοποιεί ένα εναλλακτικό μοτίβο κίνησης κατά την εκτέλεση ορισμένων κινήσεων, το οποίο κινητικό μοτίβο με την πάροδο του χρόνου σταθεροποιείται και γίνεται «συνήθεια», στην οποία το άτομο παραμελεί να ενεργοποιήσει και να χρησιμοποιήσει τους γλουτούς του (Hip Muscles), για να εκτελέσει συγκεκριμένες κινήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κάτω άκρα του σώματός, να χάνουν σε σταθερότητα και κινητικό έλεγχο, και μαζί τους να χάνει και σε σταθερότητα η άρθρωσης της ποδοκνημικής (αστράγαλος).

Μια άλλη μελέτη από τους ίδιους συγγραφείς (Bullock-Saxton et al) αναφέρει ότι, μεγάλο ρόλο στον τραυματισμό του αστραγάλου, παίζει η αίσθηση που έχει το άτομο κατά τη διάρκεια της επαφής του πέλματος με το έδαφος.  Όσο καλύτερη αίσθηση έχει το άτομο για το πώς κινείται η άρθρωση του, τόσο πιο σταθερός και ασφαλής είναι, και σε αυτό έχει μεγάλη σημασία η λειτουργία  του κεντρικού νευρικού συστήματος και η μυϊκή συναρμογή του σώματός μας.

Αποθεραπεία

Η αποθεραπεία του διαστρέμματος στον αστράγαλο, όπως και κάθε τραυματισμός χρειάζεται πολύ προσοχή, όχι μόνο στο να ακολουθηθούν τα κατάλληλα βήματα κατά την αποθεραπεία, αλλά  και στο να μην βιαστεί το άτομο  να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητές.

Τα βήματα της αποθεραπείας ενός τέτοιου τραυματισμού θα πρέπει να είναι:

  1. Η εφαρμογή ενός ασκησιολόγιου, το οποίο θα επικεντρώνεται στην ενεργοποίηση των γλουτών μας, οι οποίοι θα σταθεροποιήσουν το βάδισμά και γενικότερα την κίνηση των ποδιών μας.
  2. Η εφαρμογή ενός ασκησιολόγιου το οποίο θα επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του πυρήνα (core) του σώματός μας. Όταν έχουμε έναν υγιή και δυνατό πυρήνα (core), τότε αυτό δίνει στο σώμα μας μία ουδέτερη ευθυγράμμιση στην άρθρωση του ισχίου, και σταθεροποιεί τους γοφούς, τη μέση, τη κοιλιά και γενικότερα όλες τις κινήσεις μας.
  3. Αφού δυναμώσουμε τους γλουτούς και τον πυρήνα του σώματός μας, θα πρέπει να προσθέσουμε στο ασκησιολόγιο μας, ασκήσεις κινητικότητας και ιδιοδεκτικότητας, οι οποίες θα επαναφέρουν την ευελιξία, την σταθερότητα και την αίσθηση στην άρθρωση, και θα ετοιμάσουν το άτομο ώστε να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες υγιής και προπάντων ασφαλής.

Τα βήματα της αποθεραπείας που αναφέραμε για το συγκεκριμένο τραυματισμό, είναι η φιλοσοφία με οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ένας τέτοιος τραυματισμός. Για ένα πιο εξειδικευμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία κίνησης, ο οποίος θα αξιολογεί όλα τα στάδια της αποθεραπείας σας, και θα σας καθοδηγεί ανάλογα με την πρόοδό σας. Εμείς στο “functional movement” συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες της κίνησης, οι οποίοι εφαρμόζουν τις τελευταίες μεθόδους κινητικής αξιολόγησης, και μπορούν να αναλάβουν την αποκατάστασή σας και να σας καθοδηγήσουν υπεύθυνα και με ασφάλεια, προστατεύοντας παράλληλα το σώμα σας, από μελλοντικούς τραυματισμούς.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση