Τι είναι η θέση “W” και γιατί πρέπει να αποφεύγεται

Τι είναι η θέση “W” και γιατί πρέπει να αποφεύγεται

Η θέση W είναι μία θέση οι οποία χρησιμοποιείται από τα περισσότερα παιδιά, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους, αλλά και κατά τις ώρες ξεκούρασης τους.

Γιατί όμως τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτή τη θέση;

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τα παιδιά αναπτύσσουν τον κινητικό έλεγχο του κορμού τους, την ισορροπία, την περιστροφή του σώματός τους, αλλά και το πώς να χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές του σώματος τους, δεξιότητες πολύ σημαντικές για τη σωστή κινητική ανάπτυξη του παιδιού. Όλοι διαπιστώνουμε καθημερινώς, ότι η θέση ¨W¨ χρησιμοποιείται από πολλά παιδιά στην αναπτυξιακή ηλικία, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική χρήση αυτής της θέσης, ειδικότερα σε αυτή την κρίσιμη ηλικιακά περίοδο, μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά ορθοπεδικά προβλήματα.

Γιατί όμως τα παιδιά χρησιμοποιούν τη θέση ¨W¨;

Η συγκεκριμένη θέση προσδίδει ισορροπία και σταθερότητα στον κορμό και στο ισχίο, και αυτό βοηθάει το παιδί να επικεντρώνεται στο παιχνίδι του, χωρίς να κουράζεται και χωρίς να προσπαθεί να διατηρήσει αυτά τα στοιχεία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού του.

Επίσης όταν ένα παιδί βρίσκεται στη θέση ¨W¨, σταθεροποιεί τον κορμό του και δεν μπορεί να περιστρέψει ή να πλαγιάσει το σώμα του, με αποτέλεσμα να παίζει μόνο με παιχνίδια που βρίσκονται μπροστά του. Η περιστροφή του κορμού όμως και οι πλάγιες μετατοπίσεις του βάρους του, εκπαιδεύουν το παιδί στο να μπορεί να διατηρεί την ισορροπία του σε διάφορες κινητικές δραστηριότητες και όχι μόνο, ενώ είναι απαραίτητο στοιχείο στο να μάθει να στρίβει τον κορμό του στον κάθετο άξονα, κάτι που θα τον βοηθήσει σε όλες τις επιτραπέζιες δραστηριότητές του και κυρίως στη γραφή.

Μετά από τα παραπάνω είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί τα παιδιά προτιμούν τη θέση ¨W¨, όπως επίσης καταλαβαίνουμε ότι όταν το παιδί χρησιμοποιεί συνεχώς αυτή τη θέση, θα το εμποδίσει να αναπτύξει πιο ώριμα κινητικά μοτίβα και δεξιότητες υψηλότερου επιπέδου.

Οι λόγοι για τους οποίους αντενδείκνυται η θέση ¨W¨ είναι:

α) Ορθοπεδικοί, διότι η θέση ¨W¨ προδιαθέτει την εξάρθρωση του ισχίου
β) Ανατομικοί, διότι εάν ένα παιδί δεν έχει καλή μυϊκή ευκινησία – ευλυγισία τότε η θέση ¨W¨ θα επιδεινώσει την υπάρχουσα κατάσταση, γιατί η θέση αυτή περιορίζει το μήκος των μυών των δικέφαλων μηριαίων, των προσαγωγών, και των εσωτερικά περιστροφέων μυών του ισχίου.
γ) Νευρολογικοί & αναπτυξιακοί, διότι εάν ένα παιδί έχει αυξημένο μυϊκό τόνο (υπερτονία, σπαστικότητα), η θέση ¨W¨ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ανεπιθύμητων προτύπων κίνησης.δ) Γιατί η συγκεκριμένη θέση αποθαρρύνει ένα παιδί στο να αναπτύξει μια προτίμηση, για το πιο θα είναι «το κυρίαρχο» χέρι του και αυτό που θα χρησιμοποιήσει στη γραφή, διότι η θέση αυτή δεν επιτρέπει την περιστροφή του κορμού, και εμποδίζει το παιδί να παίρνει αντικείμενα από τα δεξιά με το δεξί χέρι, και από τα αριστερά με το αριστερό χέρι.

Πώς θα αποτρέψουμε ένα παιδί να κάθεται στη θέση ¨W¨;

  1. Ο πιο αποτελεσματικός και ευκολότερος τρόπος για να αποτρέψουμε ένα παιδί να κάθεται σε θέση ¨W¨, είναι να αποφευχθεί να γίνει συνήθεια η θέση αυτή, και αυτό θα γίνει βοηθώντας το παιδί να ανακαλύψει εναλλακτικές θέσεις πιο ασφαλείς και φυσιολογικές για το σώμα του, και σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να είμαστε αυστηροί και συνεπείς.
    2. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε το παιδί να χρησιμοποιεί άλλες θέσεις καθίσματος, γιατί έτσι θα εισάγει τη μεταβλητότητα στο κινητικό του ρεπερτόριο, μαθαίνοντας σιγά σιγά να εργάζεται για τη σταθερότητα και την ισορροπία του σώματός και των κινήσεων του. Μία καλή θέση η οποία αποτρέπει στο παιδί να έρθει στη θέση ¨W¨, είναι το ¨μπουσούλημα¨ διότι από αυτή τη θέση είναι δύσκολο το παιδί να έρθει στη στάση ¨W¨, ενώ του είναι πιο εύκολο στο να καθίσει στη μία πλευρά ή στα πόδια του.
  2. Εάν δεν μπορέσουμε να σπάσουμε τη συνήθεια της θέσης ¨W¨, τότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον για παιχνίδι που θα υποστηρίζει άλλες θέσεις και κινήσεις για το παιδί.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση