Ταλαιπωρείστε από ιλίγγους και ζαλάδες; Υπάρχει λύση – Η εξειδικευμένη άσκηση

Συμπτώματα όπως ίλιγγος, ζάλη, διαταραχή της όρασης και ανισορροπία είναι πολύ συχνά, σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Όλα αυτά τα συμπτώματα, οφείλονται στις αιθουσαίες  διαταραχές και μειώνουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Πολλές φορές μάλιστα τα συμπτώματα αυτά, αναγκάζουν τα άτομα να υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής, διότι με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν και αποφεύγουν την επιδείνωση τους. Αυτή η κατάσταση όμως, οδηγεί σε μειωμένη μυϊκή δύναμη, μειωμένη ευκινησία και σε μειωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τα συμπτώματα.

Η αιθουσιαία αποκατάσταση έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι μία αποτελεσματική θεραπεία για τους ιλίγγους και τις ζαλάδες. Η αιθουσιαία αποκατάσταση είναι μια εξειδικευνένη μορφή θεραπείας, η οποία βασίζεται στην άσκηση και αποσκοπεί στην ανακούφιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις αιθουσαίες διαταραχές.

Οι αιθουσαίες διαταραχές είναι μία δυσλειτουργία του αιθουσαίου συστήματος του ανθρώπινου σώματος(συστήματος ισορροπίας), το οποίο ευθύνεται για την προσαρμογή του σώματος σε κάθε φυσική αλλαγή της στάσης του ή μετακίνησης του. Με απλά λόγια, το αιθουσαίο  σύστημα απαντά στις ερωτήσεις;

– Που είναι το πάνω

– Που είναι το κάτω

– Που βρίσκομαι

και μας πληροφορεί για το που βρίσκεται το σώμα μας, σε σχέση με τον χώρο και τα αντικείμενα γύρω μας.

 

Η αιθουσαία αποκατάσταση, ξεκινά με μία αξιολόγηση της κίνησης του ασκούμενου και τη συλλογή πληροφοριών για το πως τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν τις καθημερινές του δραστηριότητες. Η αξιολόγηση του ασκούμενου περιλαμβάνει την εξέταση του εύρους κίνησης της Σ.Σ., της στάσης σώματος, του συντονισμού των κινήσεων, της ισορροπίας και της ικανότητας βάδισης. Στη συνέχεια με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, σχεδιάζεται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις ισορροπίας, κινητικού ελέγχου, σταθερότητας του αυχένα και μυϊκής συναρμογής.

Οι ασκήσεις ενός τέτοιου προγράμματος δεν έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας, για να είναι όμως αποτελεσματικές θα πρέπει ο ασκούμενος να τις ενσωματώσει στην καθημερινότητα του. Οι ασκήσεις μάλιστα, μπορεί στην αρχή να επιδεινώσουν λίγο τα συμπτώματα, αλλά με την πάροδο του χρόνου και τη συστηματική εκτέλεση τους, τα συμπτώματα μειώνονται σταθερά, πράγμα που σημαίνει και βελτίωση της καθημερινότητας του ασκούμενου.

Επίσης ένα άλλο θετικό στοιχείο της αιθουσαίας αποκατάστασης είναι ότι ο συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων συμπτωμάτων, εκθέτει τον ασκούμενο προοδευτικά σε κίνηση βοηθώντας τον όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά. Η βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου, είναι και αυτή πολύ σημαντική στη θεραπεία που ακολουθεί, διότι το άγχος, ο πανικός και η κατάθλιψη προκαλούν και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

 Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η μείωση αυτών των συμπτωμάτων συμβαίνει συνήθως πιο γρήγορα από ότι φανταζόμαστε, όμως κατά περιόδους μπορεί να υπάρχουν υποτροπές οι οποίες να οφείλονται σε συναισθηματικό ή σωματικό στρές, κόπωση, έλλειψη ύπνου κ.α.       

Αν ταλαιπωρήστε από ιλίγγους, ζαλάδες ή γενικότερα από παρόμοια συμπτώματα, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας και με το κατάλληλο και εξειδικευμένο ασκησιολόγιο να απαλλαγείτε από αυτά, χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση