Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα και πως αντιμετωπίζεται μέσω της άσκησης

Ένα από τα πλέον συχνά προβλήματα των χεριών, το οποίο ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Ο καρπιαίος σωλήνας εντοπίζεται στην άρθρωση του καρπού, και είναι ένα στενό πέρασμα το οποίο σχηματίζεται από διάφορα οστά, συνδέσμους, μύες και τένοντες που κινούν τα δάχτυλα του χεριού.  Το τοίχωμα του, αποτελείται από καρπιαία οστά τα οποία σχηματίζουν μια καμάρα πάχους όσο το δείκτη του χεριού ενός φυσιολογικού ανθρώπου, μέσα από την οποία διέρχονται τένοντες για την κάμψη των δαχτύλων, μικρά αγγεία και το μέσο νεύρο το οποίο νευρώνει τον αντίχειρα, το δείκτη, το μέσο και το μισό έσω του παράμεσου δακτύλου.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, είναι μια νευρολογική βλάβη, που εμφανίζεται μόνο σε ενήλικες, ηλικίας από 30 έως 60 χρονών και η συχνότητα του στις γυναίκες είναι τρεις έως πέντε φορές περισσότερη από ότι στους άνδρες, πιθανόν λόγω πιο στενής κατασκευής του καρπιαίου συνδέσμου στις γυναίκες. Στο 50% των περιπτώσεων αφορά και τα δύο χέρια και προκαλείται διότι το μέσο νεύρο πιέζεται καθώς πορεύεται κατά μήκος της παλαμιαίας επιφάνειας του αντιβραχίου για να καταλήξει στα δάκτυλα περνώντας μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα.

Το μέσο νεύρο είναι ένα από τα τρία σημαντικά νεύρα του χεριού και η πορεία του ξεκινάει από την αυχενική μοίρα της Σ.Σ με κατεύθυνση κατά μήκος του βραχίονα και του πήχη, και καταλήγει στην παλάμη περνώντας μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα.

Εάν ο καρπιαίος σωλήνας δεχτεί εξωτερική πίεση ή εάν ο χώρος του σωλήνα μειωθεί από διάφορα αίτια, τότε ασκείται αυξημένη πίεση στο νεύρο έχοντας ως αποτέλεσμα πόνο ή μουδιάσματα στον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο δάκτυλο του χεριού.

 

Που οφείλεται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Τα αίτια τα οποία οδηγούν στην πίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα και προκαλούν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι πολλά με τα πιο σύνηθες να είναι:

 • φυσικές δραστηριότητες υπερχρήσης των καμπτήρων τενόντων του καρπού (π.χ. πολύωρη πληκτρολόγηση στον Η/Υ).
 • έντονη επιβάρυνση των χεριών (χειρονακτικές εργασίες).
 • ανατομικές ανωμαλίες – λάθος στάση σώματος.
 • καταστάσεις που προκαλούν κατακράτηση υγρών όπως παχυσαρκία, διαταραχές του θυρεοειδή.
 • φλεγμονώδεις παθήσεις όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα κ.α.
 • σακχαρώδης διαβήτης
 • αλκοολισμός.

Επίσης η στένωση του χώρου στον καρπιαίο σωλήνα, μπορεί να οφείλεται και σε δομικές ή συγγενείς ανωμαλίες.

 

Συμπτώματα του Συνδρόμου του Καρπιαίου Σωλήνα

Τα συμπτώματα στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, ξεκινούν σταδιακά:

 • Αρχικά με ελαφρύ μυρμήγκιασμα και μούδιασμα, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που υποχωρεί με την ανάπαυση. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει σοβαρή εμπλοκή του νεύρου.
 • Στη συνέχεια υπάρχει ένταση των συμπτωμάτων, και αυξημένη πίεση πάνω στο νεύρο.
 • Και στο τελικό στάδιο υπάρχει σημαντική πίεση πάνω στο μέσο νεύρο και επιδείνωση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα του πόνου, με πιθανή μείωση της ικανότητας σύλληψης αντικειμένων με αυτό το χέρι, μυϊκή ατροφία.

 

Επίσης ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται:

 • Πόνο στον καρπό που μπορεί να ακτινοβολεί σε ολόκληρο το χέρι ακόμα μέχρι τους ώμους και τον αυχένα. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της νύκτας ή νωρίς το πρωί.
 • Μείωση της δύναμης του χεριού.
 • Ελάττωση της κινητικότητας της περιοχής.
 • Ξηροδερμία, οίδημα ή αλλαγή στο χρώμα του χεριού.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι συχνό φαινόμενο, πολλοί από τους πάσχοντες να μην δίνουν την ανάλογη σημασία στα αρχικά συμπτώματα, όπως π.χ. πόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου ή πόνο στην περιοχή του καρπού, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να γίνονται επίμονα και αρκετές φορές δυσάρεστα.

Άμεση θεραπεία

Κατά τα πρώτα στάδια εμφάνισης των συμπτωμάτων ο ασθενής θα πρέπει να:

 • διακόψει άμεσα κάθε δραστηριότητα που προκαλεί πόνο στην περιοχή.
 • εφαρμόσει παγοθεραπεία για τον περιορισμό του οιδήματος
 • περιορίσει τις δραστηριότητές του, ώστε να προστατεύσει το μέλος από υπερβολικές κινήσεις.

Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε 4 ή 5 ημέρες τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο γιατρό.

 

Διάγνωση

Στην διάγνωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η ποικιλία των συμπτωμάτων μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Αρχικά θα πρέπει να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο ή για σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ή συνδυασμός αυτών των δύο, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο. Δηλαδή θα πρέπει να διαπιστώσουμε αν υπάρχει εμπλοκή του μέσου νεύρου στην περιοχή του αυχένα ή στην περιοχή του καρπού ή και στις δύο περιοχές. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε κινδυνεύουμε η θεραπευτική προσέγγιση που θα επιλέξουμε να αποδειχθεί τελείως λανθασμένη.

Για να έχουμε μια σωστή διάγνωση θα πρέπει, να έχουμε ένα λεπτομερή ιστορικό του ασθενή, το οποίο θα μας δώσει εκείνες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να διαπιστώσουμε τον μηχανισμό που προκάλεσε το πρόβλημα. Επίσης η κλινική αξιολόγηση θα μας δώσει σημαντικές πληροφορίες,  και αυτό γίνεται εφαρμόζοντας απλά tests για να εκτιμήσουμε την μυϊκή δύναμη και την αισθητικότητα στο πάσχον χέρι και αντιβράχιο. Υπάρχουν συγκεκριμένα tests που εφαρμόζουμε για τη διάγνωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα με σκοπό να αναπαράγουμε τα συμπτώματα, και αυτά είναι:

 1. Δοκιμή Phalen

Κατά τη συγκεκριμένη δοκιμή, ο ασθενής ενώνει την εξωτερική πλευρά των χεριών του και αναφέρει τυχόν συμπτώματα που μπορεί να συμβούν. Η δοκιμή μπορεί να γίνει σε πολλές διαφορετικές θέσεις, όπως όταν ο πήχης είναι σε κατακόρυφη ή οριζόντια θέση.

 1. Το σημάδι του Tinel
  Ο εξεταστής πιέζει τα δάκτυλά του στο εσωτερικό του καρπού πάνω στο μεσαίο νεύρο στο επίπεδο του καρπιαίου τούνελ. Οι ασθενείς με CTS δεν αισθάνονται πόνο, αλλά βιώνουν μια αίσθηση μυρμηγκιών στο χέρι του

Θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ένα θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης το οποίο έχει σχεδιάσει ένας επαγγελματίας της άσκησης, είναι μια επιλογή θεραπείας του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, όπου με συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούμε να βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης στο διάμεσο νεύρο στον καρπό. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν σε συνδυασμό με την εφαρμογή κάποιου ειδικού νάρθηκα, και την αλλαγή των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το συγκεκριμένο σημείο, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης &

της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση