Σωστή γυμναστική και με ασφάλεια

Στις μέρες μας η γενική άσκηση τείνει να γίνει μέρος τις καθημερινότητάς μας, και αναπόσπαστο μέρος της επιδίωξης ενός υγιεινού και ενεργού τρόπου ζωής. Η βιομηχανία της άθλησης και της γυμναστικής προσφέρει πλέον πολλούς και διαφορετικούς τρόπους εκγύμνασης και αυτό έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση μυοσκελετικών τραυματισμών, οι οποίοι σχετίζονται με το ότι το σώμα των αθλούμενων δεν είναι σωστά εκπαιδευμένο πάνω στα θεμελιώδη κινητικά πρότυπα, τα οποία είναι απαραίτητα για κάποιον ο οποίος θέλει να αθληθεί σωστά και με ασφάλεια. Η μη σωστή εκπαίδευση των αθλούμενων πάνω στα θεμελιώδη κινητικά πρότυπα, σε συνδυασμό με το είδος της άθλησης το οποίο επιλέγουν, έχει ως αποτέλεσμα η γενική άσκηση – άθληση να είναι η πιο συχνή αθλητική δραστηριότητα στην οποία οι ασκούμενοι εμφανίζουν κάποιου είδους μυοσκελετικό τραυματισμό, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

Ένα παράδειγμα είναι η προπόνηση με βάρη

Η προπόνηση με βάρη είναι μια από τις πιο συχνές μορφές γενικής άσκησης για πολλούς ασκούμενους. Τουλάχιστον 45 εκατομμύρια Αμερικανοί προπονούνται κάνοντας βάρη,  χωρίς βέβαια να γνωρίζουν ότι πρώτα θα πρέπει να προετοιμάσουν το σώμα τους μαθαίνοντας να εκτελούν τα θεμελιώδη κινητικά μοτίβα (squat, lunge, coordination κ.α), και στη συνέχεια να ξεκινήσουν προπονήσεις με βάρη, αυτό πολλοί ασκούμενοι δεν το λαμβάνουν υπόψη, και γι΄αυτό το λόγο δεν είναι τυχαίο ‘ότι περισσότερα από 1 στα 3 άτομα που συμμετέχουν σε προπόνηση βαρών υποφέρουν από τραυματισμό στον ώμο, χωρίς ο ώμος να είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μία από τις βασικές αρχές της κινητικής αξιολόγησης και της μεθόδου FMS, είναι ότι τα μέρη του σώματος δεν λειτουργούν μεμονωμένα, αλλά ως σύνολο αλληλοεξαρτώμενα και  αλληλοϋποστηριζόμενα, κάτι το οποίο έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος, αλλά και για την προστασία του από τραυματισμούς.

Βλέποντας την παρακάτω εικόνα μπορούμε να καταλάβουμε το πώς οι αρθρώσεις του σώματός μας εναλλάσσονται μεταξύ της κινητικότητας και της σταθερότητας, και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί εάν ένα σημείο του σώματος χάσει την κινητικότητά του, αυτό θα δημιουργήσει μία αντισταθμιστική κίνηση η οποία θα επηρεάσει κάποιο άλλο σημείο του σώματος, το οποίο θα έπρεπε να είναι σταθερό.

Με λίγα λόγια, αν μια σταθερή άρθρωση του ανθρώπινου σώματος χάσει τη σταθερότητα της, αυτό μπορεί να είναι αιτία πόνου ή τραυματισμού. Πιο αναλυτικά, αν ο αστράγαλος χάσει τα αποδεκτά επίπεδα κινητικότητάς του, αυτό μπορεί να δημιουργήσει αντισταθμίσεις στο γόνατο ή τα άτομα τα οποία δεν έχουν καλή κινητικότητα στην άρθρωση του ισχίου, τότε αναγκάζονται και χρησιμοποιούν περισσότερο από ότι πρέπει το κάτω μέρος της πλάτης τους (μέση), με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να την τραυματίσουν, επίσης ένας πόνος στον αυχένα ή στον ώμο μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη κινητικότητας στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Η κακή επαναλαμβανόμενη κίνηση οδηγεί σε τραυματισμό

Ο κίνδυνος δεν είναι συνήθως οι κινήσεις οι οποίες εκτελούνται μία μόνο φορά, αλλά αυτές που εκτελούνται κατ’επανάληψη. Πάρα πολλοί άνθρωποι ξεκινάνε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες (τρέξιμο, τένις, βάρη κ.α) με στόχο να αθληθούν και στην πορεία τραυματίζονται, με αποτέλεσμα να θεωρούν υπεύθυνη τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Να είστε σίγουροι ότι όλες οι αθλητικές δραστηριότητες δημιουργούν ένα γυμνασμένο και υγιή σώμα, αρκεί το σώμα μας να είναι εκπαιδευμένο να εκτελέσει σωστά τις κινήσεις που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε εντελώς τους τραυματισμούς, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης τους, αξιολογώντας την κίνηση τους σώματός μας πριν ξεκινήσουμε κάποια αθλητική δραστηριότητα. Γι’αυτό  μην περιμένετε να αισθανθείτε κάποιο πόνο ή κάποια ενόχληση στο σώμα σας, αλλά πριν ξεκινήσετε μια αθλητική δραστηριότητα απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο & πιστοποιημένο γυμναστή, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει το σώμα σας και στη συνέχεια με βάση τις αρχές της σωστής και ελεγχόμενης κίνησης, θα μπορεί να αναπτύξει και να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο προπονητικό πρόγραμμα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις κινητικές δυσλειτουργίες του κάθε ασκούμενου, προστατεύοντάς τον από τραυματισμούς ενώ ταυτόχρονα θα τις διορθώσει, δίνοντας στο ασκούμενο προστασία, ελευθερία κινήσεων, ευεξία και πάνω από όλα ένα υγιές και σωστά γυμνασμένο σώμα, βελτιώνοντάς τον έτσι σε όλες του τις καθημερινές δραστηριότητες.

Η κινητική αξιολόγηση είναι μία εξέταση την οποία μπορούν να κάνουν όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Μετά το πέρας της εξέτασης ο ασκούμενος θα γνωρίζει τι θα πρέπει να προστατέψει και τι να διορθώσει στην κίνηση του, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας καλής κινητικής συμπεριφοράς στο σώμα του.

Ανεξαρτήτως του στόχου για τον οποίο κάποιος γυμνάζεται, είτε κάνει πρωταθλητισμό, είτε γυμνάζεται για ψυχαγωγία, είτε για να χάσει κιλά ή για να βελτιώσει την υγεία του και τη φυσική του κατάσταση, η κινητική αξιολόγηση θα σας παρέχει μια εικόνα του πως ανταποκρίνεται και πως προσαρμόζεται το σώμα σας, σε διάφορες κινήσεις αθλητικές και μη.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση