Πόνος στο Ισχίο – Οστεΐτιδα της ηβικής σύμφυσης (Osteitis Pubis)

Ασκούμενος 24 χρόνων, ο οποίος ασχολείται ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο, με επισκέφτηκε διότι ταλαιπωρούνταν από έντονο πόνο και στις δύο πλευρές της βουβωνικής κοιλότητας και στο κάτω μέρος της πλάτης, και αυτό τον δυσκόλευε όχι μόνο στην πρωινή του δουλειά, αλλά και σε όλες του τις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο γιατρός διέγνωσε οστεΐτιδα της ηβικής σύμφυσης ή ηβική συμφυσίτιδα (Osteitis Pubis) μια εκφυλιστική φλεγμονώδης και επώδυνη νόσος στα μαλακά μόρια της ηβικής συμφύσεως.  Μία πάθηση η οποία παρατηρείται συνήθως σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, ή σε άτομα μέσης ηλικίας που περπατούν ή αθλούνται αρκετά, γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη με τα συμπτώματα να εμφανίζονται σταδιακά και να είναι ασαφή. Ο ασθενής δεν ξέρει που ακριβώς πονάει και αναφέρει αρχικά έναν ακαθόριστο πόνο χαμηλά στη λεκάνη, ή στο ισχίο και στους προσαγωγούς, έχοντας έναν διάχυτο πόνο στην κοιλιά και τα ισχία, δυσκολία στο βάδισμα, δυσκολία στην άθληση, κλπ.

Παρόλο που η διάγνωση της Οστεΐτιδας της Ηβικής Συμφύσεως γίνεται εύκολα με την κλινική εξέταση, η θεραπεία της είναι δύσκολη, διότι η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και η χρήση τοπικά υπέρηχου και Laser δεν είναι αποτελεσματική. Αυτό συμβαίνει γιατί η Οστεΐτιδας της Ηβικής Συμφύσεως είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική μετακίνηση της ηβικής σύμφυσης, είτε πρόσθια είτε πλευρικά, λόγω της κακής ευθυγράμμισης της λεκάνης από χρόνια λανθασμένες κινήσεις και στάση σώματος και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας είναι:

  • το manual therapy χειρονακτική θεραπεία η οποία θα ανακουφίσει τους σχετικούς μυϊκούς σπασμούς,
  • η κινησιοθεραπεία, μέσω της οποία θα επαναφέρουμε την ευθυγράμμιση της πυέλου και
  • εξειδικευμένα πρωτόκολλα άσκησης, τα οποία θα ενδυναμώσουν σωστά και συμμετρικά τους μύες του ισχίου.

Αυτό το πρωτόκολλο θεραπείας ακολούθησα και εγώ για τον ασκούμενό μου, αφού αρχικά μέσω της εξέτασης της κινητικής αξιολόγησης, εντόπισα ότι:

α) οι προσαγωγοί (adductors muscle) του ήταν πολύ σφιχτοί

β) ο πολυσχιδής μυς (psoas muscle) ήταν υπολειτουργικός, και

γ) ο τετράγωνος οσφυϊκός (QL) υπερδραστήριος λόγο της αδράνειας του πολυσχιδή να σταθεροποιήσει την πύελο.

Όλη αυτή η μυϊκή κατάσταση προκάλεσε μυϊκή δυσλειτουργία στο σώμα του ασκούμενου, ο οποίος σε ένα δυνατό σουτ κατά τη διάρκεια της προπόνησής του, αισθάνθηκε πόνο στη βουβωνική κοιλότητα και από τότε ταλαιπωρούνταν από πόνους χωρίς να μπορεί να απαλλαγεί από αυτούς με ότι θεραπεία και αν ακολούθησε.

Αφού όπως ανέφερα εντόπισα την αιτία εμφάνισης του συγκεκριμένου τραυματισμού, ακολούθησα το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο και σχεδιάζοντας ένα εξειδικευμένο ασκησιόλογιο:

α) διατείναμε αρχικά τους προσαγωγούς μύες

β) απελευθερώσαμε – χαλαρώσαμε τον τετράγωνο οσφυϊκό μυ, και

γ) ενεργοποιήσαμε τον πολυσχιδή μυ.

Ακολουθώντας όλη αυτή τη διαδικασία μεθοδικά και προσεκτικά, καταφέραμε ώστε ο ασκούμενος να απαλλαγεί από τους πόνους στη λεκάνη και στη μέση, και να μπορεί πλέον σίγα σιγά να ξεκινήσει να αθλείται και να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς να πονάει.

 

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης &

της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση