Πόνος στο γόνατο – Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa

Η άρθρωση του γονάτου είναι η μεγαλύτερη και ίσως η πιο περίπλοκη άρθρωση του σώματος με μεγάλη σημασία για την κίνηση. Λόγω του ότι είναι μια περίπλοκη άρθρωση, αυτό την καθιστά ευάλωτη σε μια σειρά από τραυματισμούς με τις στατιστικές να δείχνουν ότι οι τραυματισμοί του γονάτου είναι από τους πιο κοινούς λόγους επίσκεψης στον Ορθοπαιδικό.

Η άρθρωση του γονάτου αποτελείται από τρία οστά, το μηριαίο οστό, τη κνήμη και την επιγονατίδα η οποία βρίσκεται μπροστά από την άρθρωση και παρέχει μεταξύ των άλλων προστασία. Η προστασία που παρέχει ενισχύεται με το λιπώδες σώμα, μια δομή από λιπώδη ιστό η οποία βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του γονάτου πίσω από τον επιγονατιδικό σύνδεσμο και κάτω από την επιγονατίδα. Η λιπώδης αυτή δομή βρίσκεται εκεί έχοντας προστατευτικό ρόλο, κάποιες φορές όμως δύναται να προκαλεί και πόνο όταν αυτή παγιδεύεται και συμπιέζεται μεταξύ του μηρού και της κνήμης.

Η πίεση αυτή του λιπώδους σώματος αποτελεί αιτία πόνου στη πρόσθια επιφάνεια του γονάτου κάτι το οποίο σαν κλινική οντότητα ονομάζεται σύνδρομο πίεσης λιπώδους σώματος ή syndrome fat pad ή νόσος Hoffa, αποτελώντας μια ολοένα και περισσότερο αναγνωρίσιμη αιτία πόνου του γόνατος ιδιαίτερα σε δρομείς και αθλητές, αλλά ακόμα και στον γενικό πληθυσμό.

Το σύνδρομο πίεσης λιπώδους σώματος, προκαλείται συνήθως είτε από μια οξεία κάκωση στο γόνατο (το 85% των περιπτώσεων), είτε από μια χρόνια επαναλαμβανόμενη επιβάρυνση (το 15% των περιπτώσεων). Δραστηριότητες που απαιτούν πλήρη κάμψη (βαθειά καθίσματα) ή πλήρη έκταση του γονάτου (ορθοστασία), καθώς επίσης αθλήματα που απαιτούν κάμψη και έκταση του γονάτου με έκρηξη (πχ: αθλήματα με λακτίσματα ή με άλματα) ή αθλήματα που έχουν άμεση επαφή (όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο), συνήθως προκαλούν ανάλογα συμπτώματα.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το σύνδρομο του λιπώδους σώματος εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα όπου τα γόνατα τους κατά την όρθια θέση βρίσκονται σε υπερέκταση (ανάκυρτα γόνατα), κάτι το οποίο παρατηρείται πιο συχνά στις γυναίκες και οφείλεται κυρίως σε μια γενικευμένη χαλαρότητα στους συνδέσμους.

Συμπτώματα:

  • Πόνος πίσω από την επιγονατίδα.
  • Πόνος στο μπροστινό μέρος του γονάτου που επιδεινώνεται κατά την υπερέκταση ή σε παρατεταμένη παραμονή του γονάτου σε μία θέση
  • Οίδημα κάτω και γύρω από το γόνατο
  • Πόνος που επιδεινώνεται κατά την υπερέκταση του ποδιού
  • Πόνος όταν το γόνατο παραμένει για αρκετή ώρα σε μία θέση
  • Αν συνυπάρχει και κάποια υμενική πτυχή τότε μπορεί να υπάρχει μια ψευδοαστάθεια και πόνος όταν ο ασθενής είναι καθήμενος για πολύ ώρα σε καρέκλα.

Θεραπεία & αντιμετώπιση

Οι περισσότεροι ασθενείς με σύνδρομο πίεσης λιπώδους σώματος αναρρώνουν πλήρως με την κατάλληλη θεραπεία και τη σωστή ενδυνάμωση. Αυτό απαιτεί να εντοπιστούν οι μυϊκές ανισορροπίες, οι αρθρώσεις με μειωμένη κινητικότητα και οι μυϊκές αδυναμίες στο σώμα του ασθενή, και στη συνέχεια με ένα στοχευόμενο και εξειδικευμένο ασκησιολόγιο να διορθωθούν σταματώντας έτσι τον πόνο.

Επίσης ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η εμφάνιση ή επανεμφάνιση του συνδρόμου πίεσης λιπώδους σώματος είναι να βελτιστοποιηθεί η δύναμη και η ευκαμψία των μυών γύρω από το γόνατο, το ισχίο και τον αστράγαλο διότι με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε στην σταθεροποίηση της επιγονατίδας, καταφέρνοντας να μειώσουμε ή να εξαφανίσουμε τα συμπτώματα.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Diploma in Osteopathic Manual Practice

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!